Menu Close

Benina: Megsebzett szabadság

Benina: Megsebzett szabadságNem vagyok valami kalandvágyó, ha fiatal magyar írókról van szó, főleg akkor nem, ha azok az éppen aktuális divathullámot akarják meglovagolni. Fenntartással kezelem az ilyesmit, inkább várok mások véleményére mielőtt egyáltalán megfontolom, hogy talán várólistára veszem az adott művet. Most azért kicsit más történt, mert bár az elmúlt pár évben a Könyvmolyképző Kiadó jó pár fiatal tehetséget is felkarolt, akik a profiljukba illő művekkel jelentkeztek. Közülük akinek a nevére jobban felfigyeltem, mert nem csak rokonok, ismerősök és rajongók, hanem általam semleges harmadikként aposztorfált emberek is pozitívan nyilatkoztak róla, az Benina volt. Úgyhogy amikor megkeresett, hogy elolvasnám és véleményezném-e a legújabb regényét, igent mondtam.

A Megsebzett szabadságról eleinte nem tudtam mit gondoljak, mert azt képzeltem, hogy történelmi kalandregény lesz. Ugyanis annyi volt hozzá a bevezetőm, hogy a magyarok őstörténelmében játszódik és két fiatal sorsáról szól. Flavia bajor lány, akinek a faluját egy éjszaka magyarok támadják meg, menekülni nem tud, s szolgájával fogságba esik. Rabszolga lesz belőle, méghozzá a nemzetségfő, Daval mellé kerül. Flavia eleinte próbál szökni és úgy gondolja a barbár magyarok között csak a szenvedés vár rá, de hamarosan rá kell jönnie, hogy nem mindenki gonosz és romlott közöttük. S közben egyre inkább csodálja Davalt és családját… Szóval hamarosan kiderült számomra, hogy ez igazából egyszerűen egy történelmi romantikus regény, inkább a romantikán mint a történelmen a hangsúllyal. Innentől kezdve pedig határozottan jól szórakoztam rajta, elvégre én szeretem ezt a stílust.

Benina azt hiszem azt tűzte ki, hogy megmutatja, nem kell nagyon messzire jövőbe, vagy éppen más országokba menni ahhoz, hogy találjunk kielégítő romantikus történetet. Igazából voltak problémáim a sztorival, néhány dolgot nagyon elnagyoltnak tartottam és számomra voltak logikai hibái is a történetnek. Ráadásul azért kicsit túl van romantizálva a korszak, nem hiszem, hogy a nők ennyire fontos szerepet játszottak volna a magyar törzsek életében és a magánélet ennyire szent lett volna. Ami előtt viszont feltétlenül emelem kalapom, az Benina stílusa. Mert azt kell hogy mondjam, nagyon jól ír. Tartottam valami olyasmitől, hogy talán majd kicsit béna mondatok, fordulatok lesznek a regényben, de semmi ilyesmiről nem volt szó. Benina nagyon profin kezeli a szereplőket, a történetet és a mondatfűzést, a regény nagyon olvastatja magát.

Nem bántam hát meg, hogy megismerkedtem Beninával, aki úgy tűnik ebben a sorozatában majd sorra vesz néhány magyar sorsot, egyiküket úgyis fogságban hagytuk, van titkos szerelem is stb. úgyhogy lesz még miről írnia. Csak én már sok hasonlót olvastam és nem igazán volt a történetben számomra meglepetés. Aki tehát szeretne szórakoztató romantikát olvasni 995-ből, annak melegen ajánlom.

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Sorozat: Farkasok Nemzetsége #1
Megjelenés: 2012 június 7
Terjedelem:  p.
ISBN:
Honnan: Szertőzől, e-book

3 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *