Menu Close

Rick Riordan: A nyár kardja

Rick Riordan nagy becsben van a háztartásunkban, a nagyobbik fiam annak idején inkább volt Percy Jackson mint Harry Potter rajongó. Végigolvasott minden görög mitológiás könyvet meg a Kane krónikákat, ezek szerintem mindegyike ott is sorakozik a polcán. Mivel ezt a bagázst igazából nem kellett bemutatni senkinek se én se igazán olvastam őket, csak ajándékozgattam, amikor megjelentek 😊. Viszont alig vártam, hogy végre magyarul is megjelenjen a Magnus Chase sorozat, mert egyrészt tudtam, hogy az csak trilógia (oké, olvastam, hogy Riordan a Villámtolvaj megjelenésekor is három könyvben gondolkozott…) másrészt mert az Északi mitológiát helyezi a középpontba. Úgyhogy végre, hogy a KMK elhozta A nyár kardját megismerkedtem én is Riordannal. S azt kell mondanom, hogy értem én miért is kedvelik őt annyira a srácok.

Főhősünk Magnus Chase mióta anyját két éve megölték, Boston utcáin él: igencsak kitanulta a hajléktalan életmódot, tudja hol mikor érdemes meghúznia magát és sok nehéz helyzetből ismeri a kiutat, sőt még barátokra is akadt a sorstársak között. Amikor elkérkezik a tizenhatodik születésnapja azonban hirtelen többen is keresni kezdik: tágabb családja, akiket anyja tanácsára került messzire, de még valami egyéb furcsa lények is. S hamarosan Valhallában találja magát, ahol mindenki arra edz évek, évtizedek, évszázadok óta, hogy majd valamikor harcba kell szállniuk Odin oldalán ha beköszönt a Ragnarök. Kiderül, hogy Magnus egy északi isten fia, viszont jelenlétét a hősök között nem mindenki ítéli pozitív eseménynek, úgyhogy a fiú nem is sokáig marad ott, ahol nem látják szívesen, amúgy is egyre több jel mutat arra, hogy legfőbb feladata: megszerezni a nyár kardját és megakadályozni, hogy beköszöntsön a világvége.

Igazi kalandregénnyel van dolgunk, az első oldaltól kezdve nincs megállás folyamatosan újabbnál újabb fordulatok és kalandok jönnek. Szerencsére tényleg Riordan igazán dinamikusan ír nagy könnyen meg lehet kedvelni elbeszélőnket Magnust, akinek helyén van nem csak a szíve, de a stílusa is. Plusz igazán jópofa dolgokat kever bele a szerző az északi mitológiába. Például hogy Valhalla egy szálloda, ahol az egy emeleten lakók összetartanak, s minden nap életre-halálra (szó szerint) gyakorolnak a hősök, hogy majd helyt tudjanak állni ha Odin mellé kell felsorakozniuk. De persze azért ott is vannak nyugtalanító jelenségek (vagy éppen azok hiánya, például, hogy a főnök szinte állandóan távol van mostanában). Aztán meg nagyon ügyesen van megoldva az is, hogy Asgard meg a kilenc birodalom miképpen kapcsolódik össze és hol is vannak az átjárók. Midgardban például Bostonban, szóval nem csoda, hogy Magnus és társai ott találkoznak a legtöbb ellenséggel meg mitológiából ismert lénnyel.
Igazán becsülöm, hogy Riordan nem a Marvel által behozott Asgardot meg isteneket jeleníti meg, hanem igenis a forrásból az eredeti mítoszokból táplálkozik. A jól ismert alakok (Thor, Loki, Odin, Freya, valkűrül stb.) mellett sok más lényt, fogalmat is beemel a történetbe és közel 500 oldalon át Magnussal együtt az olvasó is tisztább képet kaphat arról, hogy valóban mennyire sokszínűek is voltak ezek a népek, például hogy az óriások nem feltétlenül mind hatalmasak, hogy a törpék nem túl alacsonyak és szakállasak, hogy az elfek nem mind ragyogók és hogy a valkűrök között is lehet olyan aki hidzsábot visel.

Összefoglalva: a Magnus Chase és Asgard istenei nagyon szórakoztató ifjúsági kalandregény egy kedvelhető, talpraesett hőssel. Nagyon jól lehet olvasni, az ember tényleg falja az oldalakat, hogy vajon a következő fejezetben milyen fordulatokkal szembesülnek majd a szereplők és közben még tényleg a humor is jól eltalált. Szóval abszolút megértem, hogy miért van ekkora rajongótábora Rick Riordannak, engem is meggyőzött: várom hogy alakul tovább Magnus Chase és az istenek sorsa.

Blogturné

A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Rick Riordan következő sorozatának, a Magnus Chase és Asgard isteneinek nyitókötete, A Nyár Kardja. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Magnus kalandokkal és istenekkel teli történetét, melynek tétje nem kisebb, mint a Ragnarök megakadályozása.
Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott könyv egy példányát.

Fülszöveg

Percy ​után szabadon!
Istenien jó új sorozat a világszerte rajongva szeretett Rick Riordantől!
Magnus Chase már megjárta a poklot. Két évvel ezelőtt tanúja volt édesanyja halálának, aki utolsó leheletével azt parancsolta neki, hogy meneküljön. Azóta a fiú Boston utcáin él, egyedül, és a túlélésért küzd. Menekül, de nem tudja, ki és mi elől.
Egy nap felbukkan a nagybátyja, akit alig ismer, és akiről az édesanyja azt állította, hogy veszélyes alak. Randolph bácsi egy képtelen titkot oszt meg vele: Magnus egy skandináv isten fia!
A viking mítoszok igazak, ráadásul Asgard istenei háborúra készülnek. Trollok, óriások és még náluk is félelmetesebb szörnyek gyülekeznek a Végítélet napjára.
A Ragnarök megakadályozása érdekében Magnusnak tűvé kell tennie a kilenc világot egy évezredek óta elveszett fegyver után. Ha elbukja a küldetést, az beláthatatlan következményekkel járhat. Egy ponton azonban választania kell a saját biztonsága és több száz ártatlan ember élete között… Néha az új élet kezdetének egyetlen módja a halál…
Vesd bele magad új istenek világába, és kalandozz te is Magnusszal!

Könyvmolyképző · 496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635978472 · Fordította: Molnár Edit Beleolvasó · Sorozat: Magnus Chase és Asgard istenei
Megrendelés

Nyereményjáték

Mostani játékunk során az asgaridaké lesz a főszerep. Minden állomáson láthattok egy fotót, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyik mitológiai alakot ábrázolja, majd a nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom


a Rafflecopter giveaway

Állomások

07/05 Olvasónapló
07/07 Hagyjatok! Olvasok! – Borítómustra
07/10 Dreamworld
07/12 Dreamworld
07/14 Hagyjatok! Olvasok!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *