Menu Close

Katherine Rundell: Hihetetlen teremtmények

Az egyik megbízható ízlésvezérem ifjúsági regények terén Stephanie Burgis aki nemcsak író, de nagyon lelkes olvasó is, sőt ugye anya aki mindig keresi mivel ismertesse meg a gyerekeit. Egyrészt nagyon szerettem a Kat, Incorrigible történeteit (A Javíthatatlan Kat), másrészt meg sok olyasmit ajánlott ami nekem is nagyon bejött (Lucy Strange, Louie Stowell, Robin Stevens), úgyhogy amikor ő aki szintén írt sárkányos gyerekmesét is lelkendezett Katherine Rundell regényéről, felkerült a cím a TBR polcomra. A Manó könyvek pedig megbízhatóan és elegánsan leszállította a kötetet: kemény kötés, csodás védőborító és szuper illusztrációk.

A Hihetetlen teremtmények egyik főhőse Christpoher, akit özvegy féltő apja mindentől óv, ám amikor munka miatt el kell utaznia, az anyai nagyapára bízza a fiút, aki így vidékre utazik, Skóciában. Itt pedig feltárul előtte egy másik világ: Archipelago szigetei, ahová visszavonultak a mágikus lények, amelyeket mi már csak mítoszokból meg tündérmesékből ismerhetünk. Évezredekkel korábban ugyanis a mágia majdhogynem önvédelemből, leválasztotta magát a mi világunkról, mert már akkor látszódott, hogy az emberiség nem bánik kesztyűs kézzel a természeti erőforrásokkal, így a varázslattal se, hanem hajlamos lett volna a végletekig kihasználni és kimeríteni azt is. Christopher maga is különleges fiú, az Őrzők vérvonalából (akik a világok közti átjárót felügyelik), ráadásul az állatok mindig köré gyűlnek (ha erdőbe megy, totál úgy jár, mint Hófehérke) így találkozik először egy bébigriffel, majd a gazdájával, Mal-lal a repülő kabátos árvával ebből a másik világból, akit titokzatos okokból el akarnak tenni láb alól. A két fiatal összebarátkozik és a fiú elhatározza, segít kideríteni, hogy mi történik Archipelago-ban. Ugyanis az elmúlt időszak nagyon mostohán bánt a világgal: mintha megrendült volna a glimúr, a varázslat ami táplálta a földet, ami életben tartotta a különleges állatokat: minden mintha szürkülne és bizonyos lények a kihalás szélére sodródnak. Mal és Christopher segítőket is talál, akik velük tartanak a kalandban és próbálják megtalálni a veszély forrását, s megakadályozni, hogy összeomoljon ez a csodálatos világ.

A történet tehát igazi portál fantasy: Christopher a mi világunkból megy Archipelago-ra ahol segít helyreállítani a rendet. Az ott felmerülő problémákat igazán nem nehéz megfeleltetni azzal ami nálunk folyik: lásd klímaváltozás és a fiatalok szerepe ebben. Hiszen itt is Mal és Christopher az, akik veszik a fáradtságot, hogy megmentsék a világot ami csodálatos, s bizony hiba lenne lebecsülni a gyerekek elszántságát, erejét és leleményességét. A kalandok során természetesen rengeteg hihetetlen teremtménnyel találkoznak, egy részükről már a könyv elején is van egy kis összefoglaló, de ezeknél jóval több lény tűnik fel a regény lapjain. A főszereplők segítői között van berserker (dühöngő-re lett fordítva), tengerbiológus és egy ratatoszk (mókushoz hasonló lény), aki viselkedésében egy az egyben Mordályra emlékeztetett 😊
A csodálatos lények, egzotikus helyszínek mellett van azért sötét vonala is a történetnek, de azt hiszem ennek ellenére simán olvashatják 10-12 évesek is, hiszen már ők is találkozhattak a maguk életében fájdalommal, gyásszal és nehézségekkel, amelyekkel mind szembe kell nézni. Ráadásul ez a mágikus világot és lakosait fenyegető történet igazi környezetmese: megfeleltethető a klímaszorongásnak amivel sokan ennyi idősen szembesülnek talán először.

Katherine Rundell nem csak gyerekkönyveket írt (már magyarul is megjelent tőle két kötet korábban), hanem díjnyertes életrajzot is John Donneról és egy kis húsvéti tojást is elrejtett ebből a kötetben 😊

Mindenképpen ajánlom a regényt azoknak akik elgondolkodtató portál fantasyt keresnek amit mindenféle hihetetlen teremtmények népesítenek be. S bár kerek történetet kapunk, úgy tudom a szerző trilógiát tervezett, úgyhogy kíváncsi vagyok, innen hova tovább.

Blogturné

Tartsatok velünk és Christopherrel Archipelagoba, a varázserejű birodalomba, ahol a fiú új barátra lel a varázslatos Mal személyében. Kettejük feladata lesz kideríteni, hogy miféle veszély fenyegeti az ottani varázslatos lényeket.
A blogturné végén egy szerencsés olvasónk a Manó Könyvek kiadónak hála meg is nyerheti a Hihetetlen teremtményeket!

Füszöveg

Katherine Rundell nagysikerű regénye egy csodálatos utazás történetét meséli el. A két főhős – egy fiú, akit nagyon kedvelnek az állatok, és egy különleges, röpkabátos lány – elhatározza, hogy együtt vág neki a nagy útnak. Ki kell deríteniük, hogy miféle veszély fenyegeti Archipelago varázslatos lényeit. Titkokat őrző szfinxekkel, veszedelmes kentaurokkal, tengeri szörnyetegekkel és szokatlan megjelenésű sárkányokkal is találkoznak egy olyan világban, amely a legvadabb képzeletet is felülmúlja!

Kiadó: Manó Könyvek
Terjedelem: 368 oldal
ISBN: 9789635844906
Fordította: Bartók Imre
Illusztrálta: Tomislav Tomić, Virginia Allyn
Műfaj/zsáner: high fantasy, ifjúsági, illusztrált, kalandregény, portál fantasy
Beleolvasó
Megrendelés

Nyereményjáték

Olvassatok bele a Hihetetlen teremtmények című történetbe, hogy válaszolni tudjatok az állomásokon feltett kérdésekre! A helyes válaszaitokat írjátok be a rafflecopter megfelelő rubrikájába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

Kik ostromolták a fiút osztálykirándulás közben?

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

05/27 – Hagyjatok! Olvasok! extra
05/29 – Olvasónapló
05/31 – Könyv és más
06/02 – Hagyjatok! Olvasok!
06/03 – Dreamworld
06/06 – Spirit Bliss Sárga könyves út

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *