Menu Close

Curtis Sittenfeld: Vicces-romantikus

A tavalyi évem egyik legnagyobb kedvence Curtis Sittenfeld: Romantic Comedy* című regénye volt, amit egyértelműen a fülszöveg miatt olvastam el, hiszen pont azt a fajta celebrománcot ígérte, amit szeretek: hétköznapi hősnő és sztár gabalyodnak össze, különleges körülmények között. A különleges körülmény pedig számomra maga a helyszín volt: egy tévéműsor kulisszái.

A regényben szereplő Éjjeli Baglyok című szombat esti varieté műsor egyértelműen a híres Saturday Night Liveot imitálja felépítésében, működésében és még mindenható atyjában is Lorne MichaelsNigel Petersen-ben. Sally Millz az egyike a hetente több rövid jelenetet is író stábnak, igazából szereti a munkáját, sőt úgy érzi nem is lehetne máshol boldogabb. De azért néha dühös is tud lenni, s ilyenkor bizony úgy engedi ki a gőzt, hogy kiírja magából ami felpaprikázta: jelenetben, stand-upban, paródiában. Legfrissebben éppen az piszkálja, hogy észrevett egy mintázatot a kollégái körében: többször is előfordult a műsor életében, hogy teljesen hétköznapi csávóknak, akik mondjuk íróként dolgoznak az Éjjeli Baglyok adásain összejön, hogy híres vendégművésszel gabalyodjanak össze: s ez van, hogy házassághoz is vezet. Legutóbb például pont Sally irodatársa és haverja, a tök átlagos Danny Horst jegyezte el magát a legújabb dögös filmsztárral, Annabel Lily-vel. Ami fura, hogy ilyen dolog soha nem történik meg úgy, hogy a celeb a férfi és a lány a hétköznapi alak. Sally természetesen ebből a felfedezésből és a dühből amit ez a kettős mérce előhív belőle ír egy frappáns jelenetet a Danny Horst Törvény címmel. S ezt pont azon a pitch-meetingen dobja be, amin a stáb találkozik a hét sztár műsorvezetőjével.

Noah Brewster, a veterán rocksztár kettős szerepben fog részt venni az Éjjeli Baglyok adásában: nem csak ő a zenés vendég, hanem a műsorvezető is. Noah még nagyon fiatalon futott be és az elmúlt közel két évtizedben mindig a topon volt: zenéjét sokan kedvelik és miután a fiatalkori kezdeti hevességét kinőtte, igazából nem is problémás alkat, mint celeb. A férfi nincs elragadtatva a Danny Horst Törvénytől, de elismeri, hogy Sallynak kiváló ötletei vannak, sőt megkéri a lányt, hogy segítsen kipofozni és színpadra (tévére) vinni egy saját ötletét is. Miközben együtt dolgoznak, mintha valami szikra pattanna ki közöttük: Sally azonban képtelen elhinni, hogy egy olyan dögös és menő pasi, mint Noah érdeklődjön iránta, úgyhogy természetes, hogy szabotálja a saját boldogságát.

S ezzel igazából még csak a könyv első harmadánál vagyunk 😊 A következő szakasz egy levélváltás ami 2020-ban történik, Noah és Sally e-mailben értekeznek a világjárvány ideje alatt és ismét felvetődik a kérdés: mi lett volna ha? S a lánynak döntenie kell, hogy kilép a komfortzónájából s megtudja, mit szalasztott el, vagy élete végéig megmarad benne a kérdés.

A Vicces-romantikus egy nagyon okos románc, s igazi rom-com, egyszerre hajt fejet a nagy elődök előtt, alkalmazza a szokásos történetelemeket de semmi se sablonos és még tényleg ahogy a címe ígéri, vicces is. Nem feltétlenül a jelenetek, nincsenek csetlés-botlások, de Sittenfeld megmutatja, hogy mennyire jól ír: ha egy tévés vígjátékműsor a helyszíne a szerelmi történetnek, akkor az olvasó megkapja a megfelelő humor adagját is. A bennem élő popkultúra nerd imádta az első részt, arról, hogy az Éjjeli Baglyok miképpen működik: mikor milyen az írók, a háttérmunkások beosztása, hogyan lesz egy hétfő dél utáni ötletbörzéből több színes-szagos jelenetet felvonultató szombat éjjeli műsor. S az elmúlt években követtem annyira az SNL**-t, beleástam magamat (cikkek, könyvek, podcastok révén) az ott folyó alkotói folyamatokba, színfalak mögötti történetekbe, hogy értékelni tudjam ezt a regényben is. Sőt imádjam!

Az e-mailes rész azért frappáns, mert bár alapból Sally a narrátorunk itt jobban megismerhetjük Noah nézőpontját is, megtudhatjuk, ő miket látott és mikor bele azokba a dolgokba, amik a lánynak is feltűntek, s azt is, hogy neki is megvannak a maga bizonytalanságai, démonai, s az ő élete is teli van kihívásokkal.

Azt is nagyon szeretem ebben a regényben, hogy igazi felnőtt románc: a karaktereknek megvan a múltja, megvannak a maguk jobb-rosszabb tapasztalatai, rigolyái és igen még olyan dolgokon is tudnak szorongani, hogy kell vendégségben viselkedni. Persze főleg Sally jellemét ismerjük meg, s láthatjuk, hogy mik alakították azt ki, hogyan lett olyan amilyen és jó, hogy megtalálta a helyét, hogy az őrült munkarendje mennyire neki való, hogy miért szeret az Éjjeli Baglyok struktúráját és nagyon jól belepillanthatunk az ő alkotói folyamatába is. Na és persze abban is rengetegen magunkra ismerhetünk, hogy milyen nüansznyi dolgokon vagyunk képesek szorongani és hogy Sally boldogságának igazából talán a saját neurózisa áll csak az útjába. Mindezt legyőzni és hinni abban, hogy nekünk is jár a boldogság legalább akkora hőstett, mint lenyilazni a főgonoszt.

Akkor ezt most gyorsan be is fejezem, mert már úgyse olvas senki blogbejegyzést, de lényeg az, hogy ez egy szuperjó románc, ráadásul még így többedik és magyar olvasásra is nagyon izgultam, hogy Noah és Sally megtalálják a közös hangot, szóval ismét ennyire magával tudott ragadni a történet. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a felnőtt, okos rom-comokat, ami még annak ellenére is, hogy egy sztárrománcról van szó mégse rugaszkodik el nagyon a valóságtól és hétköznapi problémákkal is foglalkozik.

 

*Ha nem hisnnéd, hogy én már akkor imádtam, amikor még nem volt menő, akkor hallgasd meg a 2023 tavaszi Popkult, csajok, satöbbi adást, de akár még az éves összefoglalót is, mert abban már műsorvezető társammal, Brigivel együtt rajongtunk a regényért.
**Amúgy szerintem roppant jópofa, hogy sokáig nem érdekelt az SNL aztán a Brooklyn 99 és Andy Samberg miatt elkezdtem beleásni magam (mindezt tökéletesen dokumentálja a Popkult, csajok, satöbbi podcastunk), s abszolút rajongó lettem, s most már nagyon izgatottam várom, hogy milyen lesz a műsor ősszel kezdődő 50.!!! évada

Blogturné

Curtis Sittenfeld romcomja nem árul zsákbamacskát, azt kapod amit a cím ígér: egy Vicces-romantikus regényt. A sziporkázóan szellemes kötetet a 21. század kiadó jelentette meg magyarul. Tartsatok a bloggereinkkel, hogy megismerkedjetek a regénnyel és ha velünk játszatok és szerencsétek van akkor tietek lehet a nyereményjáték végén a Kiadó által felajánlott regény is.

Fülszöveg

Sally ​Milz jeleneteket ír Az Éjjeli Baglyok című szombat esti tévéműsor számára. Párszor már összetörték a szívét, egy ideje nem keresi a szerelmet – időnként kavar valakivel, sikeres a munkájában, a mostohaapjával szoros kapcsolatot ápol. Ez így együtt elég.
Sally barátja és munkatársa, Danny Horst randizni kezd egy glamúros színésznővel, ezáltal bekerül a nem túl hízelgő klubba, amelyet tehetséges, de átlagos kinézetű, sőt kicsit béna pasik alkotnak, akik jártak már kivételesen gyönyörű és magasan kvalifikált nővel. Sallyt ez bosszantja, úgyhogy megírja A Danny Horst szabály című jelenetet, ami ebből a jelenségből csinál viccet – jelezve, milyen valószínűtlen, hogy fordított viszonylatban létrejöjjön ez a felállás: ahol a férfi glamúros és a nő átlagos.
Itt jön a képbe Noah Brewster, a sármos popsztár, akiről köztudott, hogy modellekkel szokott randizni. Ezen a héten fellép a műsorban, ráadásul ő lesz a műsorvezető is. Sally egészen odavan a férfitól, és egyből megtalálják a közös hangot – több jeleneten is együtt dolgoznak. Sally eltűnődik, hogy ezek itt nem szikrák-e kettejük között. Dehát ez nem romkom, ez a valóság. Márpedig a valóságban egy ilyen pasi soha nem randizna egy magafajta nővel, nem igaz?

Kiadó: 21. század
ISBN: 9789635684779
336 oldal
Fordította: Goretity Franciska
Megrendelés

Nyereményjáték

A regényben szereplő Éjjeli Baglyok egyértelműen a nagysikerű Saturday Night Live műsor megfelelője, amely rengeteg komikust adott a filmvászonnak. Közülük néhányról találtok képeket a bloggereknél és a Rafflecopter megfelelő sorába a nevüket kérjük beírni.
Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

05.25 Olvasónapló
05.26 Betonka szerint a világ
05.27 Szembetűnő
05.28 Pandalány olvas
05.29 Olvasónapló (extra)
05.30 Utószó
05.31 Zakkant Olvas

5 Comments

 1. Pikszi

  Nem is igaz, hogy nem olvas senki blogokat! Hát itt olvasom, ni!
  (Bár a diákjaim a minap szájtátva hallgattak, amikor elmagyaráztam, mi volt az a Golden Blog-díj :))

 2. Lobo

  Mindig jólesik megerősítést kapni, hogy nem csak az Internet Archive-nak írok 🙂
  A Golden Blog csak az ősbloggerek körében volt világhírű 🙂

 3. Pbea67

  Én is olvasok blogot, jelentem! 🙂

  Csak miattad-miattatok Brigivel vettem fel ezt a könyvet a listámra, mert nagyon kevés romantikust olvasok, de annyira meggyőző volt a leírásod/sotok, hogy kíváncsi lettem. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *