Menu Close

Christina Lauren: Szerelem és egyéb szavak

Szinte pont két éve olvastam először Christina Lauren-től A nem mézes hetek nagyon kellemes élmény volt, s azóta a Szerelem és egyéb szavak már a negyedik modern romantikus regénye, de a többi valahogy mindig olyankor jelent meg, amikor épp nem fért bele, hogy olvassak tőle. De ez a mostani pont jókor érkezett és a fülszövege is jobban megfogott mint a többi könyvé a második esély a szerelemre trópus ugyanis a kedvenceim közé tartozik.

Mert ki ne játszott volna el azzal a gondolattal, hogy mi lenne ha már felnőttként összefutnánk életünk első szerelmével, akit vagy egy évtizede nem láttunk. Vajon még mindig ugyanúgy megvan-e a kémia, vagy amiért megtörtént a szakítás még mindig annyira fájdalmas, s felszakítja a sebeket, hogy nem tudunk vele mit kezdeni. Macyre és Elliotra az utóbbi igaz. Valamikor elválaszthatatlanok voltak, igazi kamaszszerelem volt az övék: a félárva lány megismerkedik a nyaralójuk közelében élő család könyvmoly fiával, s a betűfalás lesz az első közös pontjuk. Macyt az édesapja neveli egyedül, mert az anyukája korán meghalt, Elliot viszont egy nagy, zajos családból származik, ahol mindig meg kellett küzdenie azért hogy nyugodtan olvashasson. Nagyon szerettem a regényben, hogy szájbarágóság nélkül van szó benne arról, hogy a sok olvasás mennyire értelmes fiatalokká teszi a főszereplőinket: Elliot hihetetlenül jól találja meg a hangot a magának való Macy-vel, aki neki simán tud beszélni az őt ért veszteségről és ezzel a saját gyászát is fel tudja dolgozni. A mély barátságból ahogy telnek az évek igazi szerelem lesz. Amikor napjainkban a rezidensként dolgozó Macy véletlenül összefut Ellitottal, akivel több mint 10 éve nem találkozott hirtelen nem is tudja mihez kezdjen ezzel az élménnyel. Annak idején teljesen össze volt törve, amikor vége szakadt a románcuknak és a lánynak évekig tartott magára találnia, s most végre van vőlegénye, erre villámcsapásként tör rá a múlt. Elliott egészen másként reagál a találkozásra, neki sokkal egyértelműbb, hogy kaptak egy második esélyt. Vajon ha most így felnőttként újra barátkozni kezdenek, abból megint kapcsolat lesz? Vagy a múltbéli események túl nagy tehernek számítanak?

A regényt teljesen Macy szemszögéből olvashatjuk, a fejezetek pedig váltakoznak: minden második a múltban játszódik, úgyhogy végigkísérhetjük hogyan alakult ki főszereplőink barátsága, hogyan feljődött és mi lett belőle. Macyt az élet jó alaposan helyben hagyta, a szíve rendesen tele van sebekkel, úgyhogy a biztosra megy: olyan hivatást választott, ami ugyan megerőltető, de megfelelő távolságtartással kezeli és érzelmileg nem erőlteti meg, mint ahogy a vőlegénye is olyan ember, aki nem vár el tőle semmit. Amikor Elliottal újra találkozik, az összes elnyomott érzése előkerül és a világa alapjaiban rendül meg: rengeteg dolgot kell feldolgoznia és évtizedes traumákkal szembesülnie ahhoz, hogy tovább tudjon lépni, normális párkapcsolatot tudjon kialakítani, bárkivel is teszi azt meg. Elliot az a fajta nerd, aki életében egyszer adja oda a szívét: neki nem kérdés, hogy Macy álmai nője, se régen se most nem gondolja másként. Mondjuk arról fogalma sincs, hogy miért is tűnt el anno a lány az életéből, de most, hogy megkapta a második lehetőséget a sorstól, nem akarja elszúrni.

Christina Lauren nagyon jó aránnyal keveri a múltat és a jelent: a kamasz szereplők és problémáik abszolút ismerősek voltak és nagyon jól megalapozták, hogy megértsük Macy-t mi formálta nővé, milyen hatások érték: veszteség, barátság, szerelem, árulás, tragédia. Ebben a regényben is kiderül, hogy mi az, ami igazán jól megy a szerzőknek: hihető karaktereket írnak, s bár erős érzelmi hatásokkal operálnak, igazából nem éreztem túlzottan manipulatívnak és sablonosnak a történetet. Talán a vége érződött kicsit összecsapottnak, az érzelmi csúcs és a titok kiderülése sok meglepetést nem tartogatott és a pár oldalas lezárást kevésnek éreztem.
Ezen apróságok ellenére a Szerelem és egyéb szavak igazán magával ragadó történet volt s jó volt Macyvel tartani és végignézni, hogyan találja meg a maga útját vissza a bizalomhoz, szerelemhez az élethez.


Blogturné
Christina Lauren neve már ismerősen csenghet a romantikus regények rajongóinak, hiszen a Szerelem és egyéb szavak az írópáros kilencedik, magyarul is megjelent kötete. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mit gondolnak Macy és Elliot történetéről, és ne feledjétek, hogy tiétek lehet egy, a kiadó által felajánlott nyereménypéldány is!

Fülszöveg
Ami a szívben megtörténik, azt soha nem lehet kiradírozni.
Macy beleszokik a hajtós, de élményszegény menetrendbe: gyakornok lett a gyermekklinikán, tervbe vette, hogy összeházasodik egy idősebb, jómódú férfival. Lehajtott fejjel halad előre, nem törődik azzal, mit súg a szíve.
De amikor véletlenül összefut Elliottal – élete első és egyetlen szerelmével –, a nagy odafigyeléssel létrehozott buborék kipukkad. Elliot a világot jelentette Macynek – együtt nőttek fel, a nyurga fiúból, aki állandóan a könyveket bújta, az évek során férfivá serdült, aki elrabolta Macy szívét. Mellette állt, amikor a lány elvesztette az édesanyját. Annak idején Elliot szerelmet vallott Macynek, de rögtön aznap össze is törte a szívét.
Az emlék sok évvel később is ugyanolyan fájó – vajon képesek lesznek feldolgozni? Lehetnek még együtt boldogok?
Kiadó: 21. Század Kiadó
ISBN: 9789635684830
Oldalszám: 368
Fordító: Lévai Márta
Megjelenési dátum: 2024. 02. 09.
Megrendelés

Nyereményjáték:
Jelenlegi játékunkat a Christina Lauren által megalkotott fiktív párosokra építjük. Minden állomáson találtok egy karakternevet, a ti dolgotok pedig beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába az adott karakter PÁRJÁNAK a nevét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

Felicity Chen

a Rafflecopter giveaway

Állomások:
04. 10. – Fanni’s Library
04. 12. – Olvasónapló
04. 14. – Csak olvass!
04. 16. – Veronika’s Reader Feeder
04. 21. – Hagyjatok! Olvasok!

1 Comment

  1. Pingback:Christina Lauren: Szerelem és egyéb szavak – Blogturné + Nyereményjáték – Veronika's Reader Feeder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *