Menu Close

Hannah Wilson: Mocsok ​műanyag és számtalan szemét

Már régóta kíváncsi voltam, hogy milyen könyvekkel lehet szemléltetni a környezetvédelmet kisiskolásoknak és úgy tűnt, hogy Hannah Wilson kötete pont ezt tűzte ki céljául, tehát kíváncsian vettem kézbe. Érdekelt a tartalma és a használhatósága is.

A környezettudatos életet nem lehet elég korán kezdeni, s a Mocsok műanyag és a számtalan szemét című kötet azt igyekszik bemutatni, hogy a mérhetetlen felesleg termelése milyen nagy gondokat okoz bolygónk életében. Beszél arról, hogy milyen és mennyi felesleg keletkezik az életünk során, szemléletesen elmagyarázza képekkel és színes infografikákkal, hogy mindez mekkora teher. A kötet hét nagyobb fejezetre bomlik: a bolygó szennyezésének bemutatása után körbejárja hogy a műanyag az üveg, a papír, a fém, a textil és az élelmiszer miért kritikus pont a szemétgyártásban és hogyan lehet visszafogni a felesleg megjelenését.

A fejezetek leírják, hogy milyen energiákra van szükség a különböző anyagok gyártásához, s ez mennyire és mivel terheli a környezetet. Például, hogy milyen gázokat engednek a gyárak a levegőbe a termékek előállítása során? Mennyi ideig tart a műanyag lebomlása? Mi a gond a poliészter ruhákkal és a marhákkal?

A könyv hangulatára végig jellemző, hogy nem tesz nagy nyomást az olvasójára: elismeri, hogy a feladat nagy viszont már egy ember is sokat tud tenni annak érdekében, hogy jobbra forduljanak a dolgok. Az oktatás mellett bemutatja, hogy miképp lehet okosabban, környezettudatosabban választani és használni az anyagokat, sőt újrahasznosítani. Ez utóbbira minden fejezetben konkrét példákat is hoz, amelyek nagyon egyszerűen követhetők: például a műanyag palackok helyett újratölthető kulacsok használata, üvegből dísztárgyak készítése vagy éppen hogy nem mindig a hibátlan külsejű élelmiszert kell venni és megenni, mert a kicsit csúnyább is ugyanolyan finom lehet. Mondjuk azért volt pár ötlet, amin forgattam, a szememet mert túlzásnak éreztem, főleg a papírnál meg a textilnél. De biztos azért mert én nem vagyok annyira kézműves és nekem jobban megy az eleve megelőzés (műanyagok és fémek használatának visszaszorítása, ételek sokoldalú feldolgozása és a komposztálás stb.). Amúgy eleve az újrahasznosítás mellett kicsit több ötletet lehetett volna adni az eleve kevesebb felesleg felhalmozására …

Mindenesetre az apróbb hibák ellenére szerintem a kötetből simán lehet nagyon jó foglalkozásokat tartani, ehhez nagy segítség a sok szemléltető ábra és az érdekes kvízek is, amelyek a fejezetek végén összefoglalják az elmondottakat. Tehát nem csak a gyerekeknek, de a pedagógusoknak is kiváló kiindulópont lehet a könyv. Mindenesetre úgy gondolom, hogy én is jobban tudom majd alátámasztani adatokkal és érdekességekkel ha a beszélgetek a gyerekeimmel arról, hogy miért is szorítjuk vissza a szemetelést, miért töltöm újra a kulacsaikat stb. Sőt szerintem jól fog jönni a könyv akkor is, ha suliban kiselőadást kell tartania valamelyik csemetének arról, hogyan hasznosítsunk újra 😊

Blogturné

A Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg a Mocsok ​műanyag és számtalan szemét könyv, amely a környezettudatosságra hívja fel a figyelmet, ezúttal a fiatalabb korosztályt megcélozva. A könyv könnyedén segít eligazodni a környezetvédelem témájában, fontos információkkal, illusztrációkkal és hasznos tanácsokkal látja el az olvasót. Ha szeretnétek többet megtudni a könyvről, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért.

Fülszöveg

Egyre több a bolygónkat károsító szemét.
Mi történik azzal, amit a szemetesbe dobsz? Hová tűnnek, és milyen hatással vannak a körülötted lévő világra?
Ez a könyv megválaszolja kérdéseidet, valamint tele van hasznos tanácsokkal és tippekkel, melyek segítenek csökkenteni a felhalmozott szemetet és újrahasználni az üveget, műanyagot, papírt és fémet. Gyűjts ötleteket, ha szívesen készítenél új dolgokat a kidobásra szánt anyagokból, és tudd meg, hogyan hasznosítják újra ezeket!
Mire vársz még?
Vedd kezedbe ezt a könyvet, és lépj fel a számtalan szeméttel szemben!
Kiadó: Kolibri Kiadó
Megjelenés: 2021. február 1.
Eredeti megjelenés: 2020
Oldalszám: 64
Fordító: Bús Réka Teodóra
ISBN: 9789634377085
Megrendelés

Nyereményjáték

A mostani játék során minden állomáson egy, a környezetvédelemmel kapcsolatos fogalommagyarázatot fogtok találni, a feladat pedig az lesz, hogy kitaláljátok a fogalmat, és beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

Egy érték, amely azt fejezi ki, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez.

a Rafflecopter giveaway

Állomások

03.15. Könyvvilág
03.17. Sorok Között
03.19. Könyv és más
03.21. Olvasónapló

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *