Menu Close

Stephen Fry: Mítosz

Stephen Fry angol nemzeti kincs. Színész, humorista, műsorvezető író és egyáltalán roppant művelt és érdeklődő személy. Nagyon sok mindennel foglalkozott már életében, írásai közül korábban már három regénye is megjelent magyarul, de aztán valahogy alább hagyott a fordításával foglalkozó kedv, úgyhogy aki szereti a stílusát az angolul barátkozhatott tovább vele. Szerencsére most ismét olvasható magyarul, ráadásul egy olyan könyve, aminek a témája nagy kedvencem nekem is ez pedig pont a görög mitológia.

Mivel az európai kultúra egyik fontos alkotóeleme a kezdetektől a görög hagyomány, a mítoszaikat rengetegen feldolgoztak már. Jómagam is a Trencsényi-Waldapfer Imre féle Mitológián és a Görög regéken nőttem fel. Mostanában forgott a kezemben pár ifjúsági feldolgozása is az anyagnak. Mégis megint itt vagyok egy újabb görög mítoszos könyvvel, amit bevallom kizárólag a szerzője miatt akartam elolvasni. Nagyon érdekelt, hogy miképpen meséli újra Fry ezeket a jól ismert történeteket. Ahogy a kötet alcíme is sejteti, majd az angol humorral fog kitűnni a többi kötet közül, de ennél jóval többet kaptam. Mert hiába jól ismertek ezek a sztorik, meg olvastam már rengeteg változatukat, Stephen Fry szerencsére megint tudott újat mutatni. Méghozzá ő arra hegyezi ki a mondandóját, hogy rávilágítson, mennyire furák is voltak ezek a mítoszok, micsoda elképesztően eszement őrültségeket vittek véghez az istenek. Elég csak a világ keletkezésére gondolni, vagy arra, hogyan került hatalomra Zeusz. Volt ott mindenféle hátborzongató esemény: felfalt, ma már vérfertőző kapcsolatnak tartott egyesülésből születendő gyermekek (jó, a világ kezdetekor nem volt nagy párválaszték, ezt el kell ismerni), apa ellen forduló fiú, levágott nemi szervek és abból létrejövő új istenek… Ha így belegondolunk ezek a mesék már nem is tűnnek annyira kultúrtáltank:) S ezek csak a kezdetek voltak: az istenek később is eléggé vérbőn viselkedtek és nem igazán voltak tekintettel senkire és semmire, legfőképp egymásra és az emberekre.

Fry úgy tárja elénk ezeket a történeteket, hogy közben megcsillogtatja a tudását (nagyon alapos lábjegyzetek, tárgymutatók vannak a kötetben) és stílusát. Folyamatosan utalgat a popkultúrára, manapság ismertebb személyekre, kulturális és politikai összefüggésekre. Na meg persze nem maradhat el az etimológiai értekezések sora se: nevekről, helyekről, ma is használatos görög eredetű kifejezésekről. De Fry alaposan megismertet minket az istenek közötti kapcsolatokkal, olvashatunk nimfákról, félistenekről, múzsákról és viselt dolgaikról. Néhány történet szörnyű, de van megható és drámai is, na meg persze fel-feltűnik az alcímben beígért angol humor is. Fry elképesztően jó érzékkel adagolja ezt is, pont a megfelelő helyeken enyhít egy-két fordulattal, beszólással az éppen keménnyé váló témáknál is.

Egyáltalán nem meglepő, hogy Stephen Fry annyi mindent tud a mítoszokról, hiszen nagyon széleskörű az olvasottsága és mint minden európai kultúrának, az angolnak is a görög az alapja, és Fry érdeklődő természetét dicséri, hogy nemcsak sokat foglalkozott a témával, hanem hajlandó azt újramesélni nekünk. Tudása tényleg egy könyvet érdemel. Sőt igazából többet, mert azóta a görög hősökről is megjelent egy kötete angolul, egyrészt nagyon remélem, hogy hamarosan azt is lefordítják majd, illetve hogy ezek után is folytatja ezt a trendet és még több történetet ad át a saját különleges szűrője segítségével.

Stephen Fry gyűjteménye azt is nagyon jól megmutatja, hogy miért olvasom még mindig érdeklődve ezeket a görög mítoszokat: mert valóban még mindig aktuálisak és a bennük lévő problémák nagy részével ma is simán találkozunk. Ha valaki egy alapos, de könnyed stílusú kötetet szeretne olvasni a görög mitológiáról, akkor igazán nem kell tovább kutatnia: ez a könyv nagyon jó választás.

Stephen Fry mindenhez is ért. Amihez meg nem annak alaposan utánaolvas és megosztja velünk a tudását. Ez a kötet kiváló kapudrog ha valaki a görög kultúrával és annak hatásával, valamint Stephen Fry zsenialitásával szeretne megismerkedni.

Blogturné

Stephen Fry nemcsak színész, író de rendszeresen nagyon komolyan beleássa magát a kultúrtörténetbe is. Mítosz című kötetében, ami magyarul a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg a rá jellemző angolosan elegáns, könnyed stílusban meséli el a jól ismert történeteket. Ha szeretnéd tudni, hogy milyen az ő szemén keresztül olvasni a görög istenek viselt dolgairól, tarts bloggereinkkel a turnén és megnyerheted a könyv egyik példányát is, amit a Kossuth Kiadó ajánlott fel.

Fülszöveg

“Mítosz című könyvében Stephen Fry újrameséli a görög mitológiát a kezdetektől Midász király történetéig. Az angol humorista e könyvében sem fukarkodik a szellemességgel: modern nyelvezetű előadásában a klasszikus történetek olykor felhőtlenül vidámak, máskor meghatóan szépek vagy éppen szívbemarkolóan szomorúak, és kivétel nélkül rendkívül szellemesek.
A könyv élvezetéhez nem szükséges háttérismeret vagy klasszikus műveltség: épp úgy nincs benne tudományoskodás vagy elvont bölcselkedés, mint ahogy a görög mitológiában sincs, „csak rabul ejtő, szórakoztató, közérthető és lenyűgözően emberi történetek halmaza”.
Kiadó: Kossuth, 422oldal · ISBN: 9789630998314 · Fordította: Kisantal Tamás
Megrendelés

Nyereményjáték

Stephen Fry nem csak termékeny író, de színészként is jó hosszú a filmográfiája. A játékban minden állomáson találtok egy képet filmből, amiben Stephen Fry játszott. A Rafflecopter megfelelő sorába a címeket írjátok be.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom


a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

12.16 Flora the Sweaterist
12.20 Olvasónapló
12.22 Csak Olvass!
12.25 Könyv és más
12.28 Utószó
12.30 Spirit Bliss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *