Menu Close

Antoine Laurain: A piros notesz

Antoine Laurain-nek nem ez az első regénye ami magyarul megjelent, korábban már lehetett olvasni tőle Az elnök kalapja című regényt, de igazából ugyanúgy mint Nicolas Barreau regényei (valahogy egy kalap – haha – alá soroltam őket, a fülszövegek alapján) nem annyira mozgattak meg. A piros notesz azért volt más, az keltette fel az érdeklődésemet, hogy egy könyvesbolt tulajdonos a főszereplője, na meg nehéz ellenálni a Moleskine-nek is, ami a címlapon szerepelt.

Laurent, a Piros Notesz könyvesbolt tulajdonosa egyik reggel talál a szemétben egy női táskát. Sejti, hogy valakitől ellophatták de a rendőrség éppen nem ér rá vele foglalkozni, meg amúgy is úgy tűnik, ha leadja az veszett fejsze nyele, ki tudja mikor kerül vissza a tulajdonosához. Elhatározza, hogy ő majd megkeresi azt akié a táska és visszaadja neki. Csakhogy ez nem is olyan egyszerű mert bár rengeteg személyes dolog van a táskában, igazából az iratok nincsenek benne, tehát nem derül ki a nő neve és telefonszáma. A táska tartalmából próbálja Laurent összerakni egy nő képét, aki szeret olvasni, rendszeresen leírja a gondolatait egy kis piros Moleskine-be és sok apróságot tart magánál, ami emlék és fontos lehet neki. A férfi kutakodását nem mindenki nézi persze jó szemmel és ő maga se tudja, hogy mit akar elérni, de egyre inkább azt érzi, hogy a titokzatos nő és a megtalálása megváltoztatja az életét… De vajon miként fog reagálni a nő, aki elveszettnek hiszi a táskáját és az emlékeit, ha előkerül?

Gyorsan olvasható alapvetően bájos regény volt, hogy mégsem voltam egészen elégedett vele az biztos az én hibám, mert részemről egy szerelmi történetnek ez csak az eleje lenne és érdekelt volna még a folytatás. Ráadásul az első pár oldal kicsit meglepett, mert olyan dolgok történtek benne és a főszereplőnk úgy viselkedett, ahogy szerintem normális felnőtt nem, de legalábbis egy kicsivel több gyakorlatiasság szorulhatott volna bele. Jó, jó, azzal is tisztában vagyok, hogy ezen események nélkül nem jutott volna előrébb a történet… De én inkább kihagytam volna azt, hogyan veszett el a táska, épp elég lett volna csak és kizárólag Laurent oldaláról ismerni meg a történetet.

Ami végig tetszett a történetben, hogy mennyire francia volt, a sok cigarettázástól, kávéházazástól kezdve a hétköznapi vacsoraként összerakott húslevesen át addig, hogy tizenévesek simán bort ittak étkezéshez. Na meg amire kíváncsi voltam, a könyvesboltozás az egész jól benne volt a történetben, hiszen Laurent boltja a Piros notesz amolyan független könyvesbolt volt, s ahogy azt illik, Párizsban nem az egyetlen. Sőt rengeteg hasonlóról csak úgy említést tettek mint ahogy arról is, miképpen folyik a dedikálás, az írókkal való beszélgetések lebonyolítása stb.
Egyébként még ami más volt, mint a legtöbb regényben, hogy ha belelapoz az ember feltűnik: nincsenek párbeszédek. Ennek ellenére teljesen jól elkülöníthető volt olvasás közben minden ami gondolatként vagy éppen beszélgetés részeként jelent meg.

Alapvetően kellemes olvasmány volt A piros notesz, engem csak nem ragadott magával az érzelmi része a dolognak, nem szippantott be és kívülálló maradtam, úgyhogy közepes élménnyel távolztam.

Blogturné

A Park Könyvkiadó gondozásában került a magyar könyvesboltok polcaira Antoine Laurain: A piros notesz című könyve, mely a szerző második hazánkban is megjelent kötete Az elnök kalapja után. A Blogturné Klub három bloggere szegődött Laurent mellé, hogy együtt kutassák fel az utcán talált női táska rejtélyét. Tartsatok, s játsszatok ti is velünk, s a turné végén lehetőségetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott könyv egyikét!

Fülszöveg

Egy szép párizsi reggelen Laurent Letellier épp a könyvesboltja felé igyekszik, amikor az utcán elhagyott női táskát talál.
Nincs benne semmi, amiből kiderülhetne, kié, ám annál több személyes holmit rejt: fotókat, hajcsatot, egy üveg parfümöt, dobókockákat, mobiltelefon-töltőt, Patrick Modiano egyik regényét és egy feljegyzésekkel teli, piros noteszt. Miközben Laurent a noteszt lapozgatja és az ismeretlen nőtől származó feljegyzéseket olvasgatja, egyre erősebbé válik benne az elhatározás: meg kell találnia a táska tulajdonosát. Kitartó nyomozása szép lassan szerelmi fogócskává alakul, amely nemcsak az ő, de a titokzatos ismeretlen életét is fenekestül felforgatja…

A könyv adatai:
Antoine Laurain: A piros notesz
Eredeti megjelenés: 2015.
Hazai megjelenés: 2018.
Kiadó: Park Könyvkiadó
Fordította: Kiss Kornélia
Terjedelem: 192 oldal
ISBN: 9789633553640
Megrendelés

Nyereményjáték

Laurent Letellier könyvesbolt-tulajdonos Párizsban. Ennek apropóján nyereményjátékunkban olyan történetek után nyomozunk, melyekben fontos szerepe van a könyvesboltnak. Az állomáson található képek/jelenetfotók alapján találjátok ki az adott film címét, s írjátok azt a Rafflecopter megfelelő sorába. Kalandra fel!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány


a Rafflecopter giveaway

A turné menete

06.16. – Szembetűnő
06.18. – Olvasónapló
06.20. – Spirit Bliss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *