Menu Close

Deborah Meyler: The Bookstore

Deborah Meyler: The BookstoreTavaly nyáron jelent meg ez a könyv és már az előzetesből, meg a borítóból úgy gondoltam, ez olyasmi, ami nekem való. Fiatal kutató aki antikváriumban kezd dolgozni és a munkatársak meg vásárlók lesznek a kiterjedt családja. Egyenesen ordított a kötetről, hogy ez Lobo könyve lehet.

Esme Garland ösztöndíjjal kerül a Columbiára, ahol művészettörténetet tanul és a phd-jét írja. Fiatal és kicsit naív és hamar szerelembe esik egy idősebb, gazdagabb pasiba, csakhogy a dolgok nem úgy alakulnak, mint az a nagy könyvben meg van írva, s a lány szakít Mitchellel. De hamarosan kiderül, hogy mégis csak van gyümölcse szerelmüknek, azaz Esme terhes lesz. Mivel nem akar hazatérni, de valamiből el kell tartania magát meg a születendő gyereket is egy kis antikvár könyvesboltban kezd dolgozni, ahol hamar befogadják. Van itt öreg tulaj, fiatal gitárossrác, hajléktalan stb. akik mind-mind igyekeznek Esme-re vigyázni.

Nagy csalódás volt a regény, mert az biztos, hogy szépen meg van írva, de a történetnek valahogy se füle se farka nem volt. Esme túlságosan is naív volt és soha semmit sem csinált logikusan. Olyan kis passzív volt, a dolgok csak történtek vele és nem csinált semmit. Egy hajszál választotta el a THHÉ (Túl Hülye Hogy Éljen) hősnői státusztól. Ráadásul nem értettem, hogy mi lehetett az a nagy vonzalom, ami Mitchellhez sodorta, sőt miért volt, hogy újra meg újra próbálkozott a kettejük kapcsolatával. Az a pasi egy nagy f*sz volt, teljesen nyilvánvalóan. Ha szerelmi történet akart lenni a regény, akkor nagyon nem sikerült neki, hisz Esme a végéig olyan szekér után próbált futni, ami fel se veszi.  A fülszöveg mintha meglengetett volna egy másik lehetőséget, de az semmiképp nem teljesedett be, persze lehet rá számítani, hogy miután vége a regénynek esetleg majd észhez tér a csaj és végre kinyílik a szeme… de én már ebben se reménykedtem. Úgyhogy nem egy romantikus regény, ezen megbukott.

Aztán kerestem benne a fura csapatot, akik a könyvesbolt körül megfordulnak, hogy talán majd azok szórakoztatnak, de sajnos nagyon kevesen voltak, nem túl emlékezetesek illetve sablonosak. Egyedül a hajléktalan pasi körül volt pár érdekes esemény.

Gondoltam akkor talán a könyves rész majd megmenti, de hát valahogy arra már nem nagyon maradt keret. El lett intézve azzal, hogy könyvesboltban dolgozott Esme, ami tele volt könyvekkel, de a szereplők szenvedélyes könyvmolysága valahogy nem jött át. Egyáltalán az egész regényből hiányzott a szenvedély, olyan kis semmilyen volt.

Tavaly nyáron olvastam ugye a regényt, de ennyire megmaradt bennem, hogy mekkorát csalódtam és hiányzott a címben és a fülszövegben beígért könyvimádat és hogy mennyire szerettem volna párszor jól megrázni Esme-t.

Végülis az utolsó oldalakig reménykedtem, hogy ebből valami jó is kisülhet még, de ez nem történt meg.  Lehet, korábban abba kellett volna hagyni az olvasását, de nyáron a melegben kicsit lassabban kapcsoltam (igen, ez a kifogásom és ragaszkodom hozzá). Úgyhogy a klassz koncepció mögött valamit nagyon, nagyon elcsesztek. Pedig ebből a témából annyi jót ki lehet hozni, elég ha csak a nemrég olvasott The Storied Life of A. J. Fikry-re gondolnom. Igen, inkább azt olvassa mindenki.

 

Kiadó: Gallery Books
Megjelenés: 2013
Terjedelem: 352 p.
ISBN: 9781476714240
Honnan: Netgalley, Recenziós e-book,

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

2 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *