Menu Close

V. E. Schwab: Viszály

Mivel tavaly teljesen elvarázsolt az Egy sötétebb mágia trilógia első két kötete, nagyon megörültem, amikor kiderült, hogy V.E. Schwabban látják a potenciált és megjelenik korábbi regénye is, amit ifjúsági irodalom után kimondottan a felnőtteknek írt. Ugyanis a párhuzamos Londonban játszódó történet előtt már próbálkozott azzal, hogy urban fantasyt írjon amelyet jól megpakolt antihősökkel, akik mégis lebilincselően izgalmas és összetett karakterek. Szuperhős regény meglepetésekkel.

Victor és Eli az évfolyamukon az orvosi előkészítő két legbriliánsabb tanulója, együtt laknak, barátok, de azért folyamatosan rivalizálnak is egymással, ami talán nem is annyira feltűnő egészen addig, amíg szakdolgozni nem kezdenek. Eli izgalmas témát választ: be akarja bizonyítani, hogy a RendKívüliek léteznek, s bárkiből lehet az, ha a körülmények megfelelőek. RK-k ebben a világban azok az emberek, akik valamely különleges képességgel rendelkeznek, mint a szuperhősök. S a két fiú elmélete szerint ehhez igazából nem kell más, mint sokkoló élmény, visszatérés a halálból és kész is az RK. S hogy az elméletet bizonyítsák, saját magukon kísérleteznek, viszont a dolog tragédiákba torkollik, árulásba és meghasonlásba. Tíz évvel később Victort kiszabadulva a börtönből csak egy cél vezérli: megtalálni és kiiktatni Eli-t. Eltökélten halad előre, s bár közben kisebb csapat is szerveződik köré, amely a nagydarab Mitchből, a különleges, magányos lányból, Sydney-ből és Dolból, a kutyából áll (később még Dominic is csatlakozik hozzájuk), egyértelmű, hogy a nagy leszámolásban csak ketten vehetnek részt: a barátokból lett ősellenségek.

Victor és Eli kísérletezése nem valami Frankensteini környezetben játszódik, hanem modern egyetemi laborban számítógépek segítségével, s persze később is fontos szerepet kap a hekkelés, a mobiltelefonok. Világ, amiben járunk hasonlít a mienkhez, csak éppen léteznek benne RK-k, akiket azonban kevesen vesznek komolyan. Egészen addig, amíg nem jön valaki, aki úgy gondolja, hogy bizony ezek a különleges emberek már a létezésükkel is veszélyt jelentenek, tehát nem szabad, hogy élve maradjanak…. Úgy tűnik, hogy Schwab elképzelésében azok, akik halálközeli élményt éltek át, s visszatérnek, nemcsak gazdagodnak a különleges képességgel, de mintha cserébe elvesztenének egy darabot abból ami emberré teszi őket, például az együttérzés. Eléggé sötét és szokatlan világkép ez.

V. E. Schwab az érdekes világépítése mellett megint előállt egy olyan szereplőgárdával, akiket nem lehet nem tátott szájjal olvasni. Victor és Eli bár egyformán okosak, az előbbi inkább antiszociális és fegyverként használja az eszét, míg Eli barátkozóbb és nyíltabb. Legalábbis az elején. Vagy a közepén, vagyis egy kicsit mindenütt, ugyanis a történet nem időrendben mozog, hanem ugrálunk a nagy összecsapás előtti néhány hónap, hét, nap és óra valamint az egy évtizeddel korábbi események között. Ráadásul tényleg, ahogy Mitch is mondja, “Ebben a játszmában nincsenek jó emberek” és ettől annyira izgalmas a történet. Na meg attól, hogy alapjaiban kérdőjelezi meg a szuper-erővel rendelkezők tetteit. Hiszen tudjuk, hogy extra erővel extra felelősség is jár, azaz hagyományosan a szuperhősök, akik a főszereplők mindig jót cselekednek. Na, itt nem annyira. Főszereplőink már kiinduláskor is a saját okosságuktól voltak eltelve és a szociopata spektrumon mozogtak, attól pedig, hogy RK-ká váltak, ez csak fokozódott. Eli istennek képzeli magát és úgy is viselkedik, Victort pedig nem érdekli, hogy kiken kell átgázolnia, hogy bosszút állhasson.
A Viszály egy izgalmas olvasmány amely szuperhősök helyett antihősöket mozgat, akiknek izgalmas képességeik vannak és ezekben végtelen lehetőség rejlik, s bár kerek történetként is kezelhető a regény, ősszel, öt évvel az eredeti után fog kijönni a folytatás.

A V.E. Schwab biztosan hajt arra, hogy kedvenc fiatal íróim közé tartozzon, úgyhogy természetesen elő is rendeltem a Könyvhétre megjelenő Egy kegyetlen dalt is.

 

Eredeti cím: Vicious
megjelenés: 2018 (2013)
Fordította: Sepsi László
Kiadó: Fumax
Terjedelem: 392 p.
ISBN 9789634700258
Honnan: Kiadói recenziós példány

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *