Menu Close

Ilona Andrews: Perzselő mágia

Akármennyire is döcögősnek éreztem közel két éve a Kate Daniels sorozat indítását, igazából érdeklődve vártam a folytatást. A hibákat betudtam annak, hogy sorozatindításról volt szó, viszont mindenképpen izgalmas volt a világ felépítése és a főszereplő alakja ahhoz, hogy a könyv a radaron maradjon. Mivel urban fantasyt jobban szeretek magyarul olvasni és a fordítókra bízni a különböző mágikus lények, mitológia meg egyebek honosítását, hajlandó vagyok várni is és nem rávetni magam angolul a folytatásokra. S végre megjelenik a második rész is, amelyben tovább kalandozhatunk az egyik legvagányabb zsoldos oldalán.

A regény világa egy alternatív hanyatlásnak indult Atlanta, ahol a technika és a mágia folyamatosan váltakozik és hullámokat vet. Amikor a technika van hatalmon, a mágikus lények veszítenek erejükből, mágia idején viszont a modern vívmányok fuccsolnak be (nincs villany, autók állnak le stb.). Most éppen a mágia tör előre és egyre durvább és kiszámíthatatlanabb, egy igazi cunami ígéretét hordozza. Ebben a környezetben a zsoldos Kate Danielsnek, aki azon van, hogy a védelmező Lovagrend és a Zsoldosok Szövetsége között valamiféle összekötő elem szerepét játssza, problémái akadnak. Először is, a Falka kéri fel arra, hogy szerezzen vissza egy ellopott térképet, aztán meg rábízzák egy lány védelmét. Julie anyja eltűnt, de nem egyedül, hanem az egész boszorkánykörnek, amelyhez az anya tartozott , nyoma vész, miután valami nagyon csúnya dologgal húznak újat. Miután a térképet hiába szerzik vissza továbbra is folyamatosan elnyúlják, s Julie iránt meg határozottan démoni dolgok érdeklődnek és akarják megkaparintani, evidenssé válik, hogy valami kapcsolat van a két dolog között. S amint Kate egyre jobban belekeveredik a mitológiai lények, sőt istenek harcába, ismét csak úgy tűnik, hogy ezek az összecsapások végzetesnek bizonyulhatnak az egész világ számára.

Nagyon is tocsogós és kegyetlen fantasy világ amit Ilona Adrewsék írnak (ha valaki nem tudná, az álnév egy házaspárt jelent), úgyhogy ez a sorozat határozottan felnőtt urban fantasy. A világ kibontása továbbra is roppant izgalmas, Atlanta újabb városrészeit járjuk be Kate oldalán és megismerkedhetünk azok eredetével és néhol bizarr történetével amelyekhez főleg a mágia járul hozzá. Hanyatló világ ez, ahol a mágia hullámok folyamatosan falják fel a technikai előnyöket. Az előző részből megismert alakváltók és Emberek mellett most a boszorkányokról és egyéb mágia használókról kapunk képet, nem beszélve a kelta mitológiából származó motívumokról, szokásokról és szereplőkről. Úgyhogy tágul és izgalmasabbá válik a környezet, s érezhető, hogy jó sok kötetre való kaland fér még itt el.

A világépítés mellett persze egy jó urban fantasy sorozathoz kell egy tökös főszereplő. S bár konkrét tökei nincsenek, de Kate Daniels bárkinek szétrúgja a seggét, az tuti. Továbbra is az előző részben megismert gyakorlatias magánzó marad, hiába van most már egy Rend, amihez tartozik, meg ismerősei, üzletfelei és barátai (bár még mindig nem tudja hová tenni ezt a koncepciót), még mindig inkább megbízik magában és Gyilkosban, a mágikus kardjában, mint bárki másban. Még amikor a józan ész is azt mondatja vele, hogy jobb ráhagyni egyes feladatokat ahhoz értőkre, folyamatosan rágja magát a tényen, hogy kiadta kezéből a gyeplőt. Ezért aztán udvarolni is nehéz neki, bár páran próbálkoznak kisebb-nagyobb sikerrel, de most már jobban lehet látni hogy milyen irányban fog kapcsolat kiépülni és ez még mindig izgalmas és ha Kate-ről van szó, rázós útnak ígérkezik.

Talán annyit rónék fel hibának ebben a történetben, hogy a vége felé hirtelen sok lesz az akció és akkor még nem jutottunk el a végső leszámolásig. Előtte szépen mindenféle sallang nélkül ment előre a történet aztán jött egy sor harc harc harc és annyira folyamatosan egymás után, hogy igazából már nem éreztem a nagy hűhát mire megérkezett az utolsó összecsapás.

De amúgy nagyon szórakoztató történet volt, szeretem a tökös csajokat, akiknek jól fel van vágva a nyelve, s akiknél a mogorva külső mögött arany szív (Julie-val kapcsolatban nagyon bírtam Kate vívódásait) dobog. Na meg persze az is előny, ha egy UF esetében a világ ütős és izgalmas. Márpedig itt erről is szól a dolog.
Csak remélem, hogy nem kell megint másfél évet várni a folytatásra…

 

 

Mivel Kate Daniels új köntöst kapott a magyar megjelenéshez (részt vettem a borítóleleplezésben is, ugye), összeszedtem, hogy más országokban hogy csomagolták zsoldosunk kalandjait. Azt hiszem, nem kell szegénykéznünk:

Blogturné

Kedvenc nagyszájú zsoldosunk (nem, nem Deadpool), Kate *tökös mágiahasználó* Daniels végre visszatér a hazai könyvespolcokra. A Blogturné Klub 6 bloggere pedig 2017. november 20-tól 2017. november 25-ig bemutatja, hogy miért is ez az egyik legjobb könyv a sorozatban A turné végén pedig három ügyes és szerencsés nyertes egy-egy ‘Magic Burns – Perzselő mágia’ példánnyal lesz gazdagabb.

Fülszöveg

Atlantában elszabadulnak az indulatok és felforrósodik a hangulat…
Kate Daniels zsoldosként a balul elsült mágiahasználat romjait takarítja el, ezért ha valaki, ő aztán pontosan tudja, hogy Atlantában úgy változik a paranormális energiahullám, mint az apály és a dagály. Azonban a hétévente egyszer jelentkező hatalmas mágiakitöréskor a varázsnak semmi sem szabhat határt. Amikor Kate-et felkérik, hogy szerezze vissza a Falka ellopott térképeit, hamar rá kell jönnie, hogy sokkal több forog kockán, mivel ez csak az első lépést két, az újjászületésben reménykedő istenség ádáz küzdelmében.
Ha Kate-nek nem sikerül elhárítania a véres összecsapást, az a város pusztulásához vezethet…

Szerző: Ilona Andrews
Kiadói sorozat: Zafír pöttyös
Sorozat: Kate Daniels #2
Oldalak száma: 360
Fordító: Mergl-Kovács Bernadett
ISBN: 9789634570813
Várható megjelenés: 2017. november 21.
Megrendelés

Nyereményjáték

Kate és társai ezúttal a kelta mitológia veszedelmes lényeivel szemben próbálják vért és verejtéket izzadva megvédeni Atlantát. Ebben a turnéban mi is hasonló küldetésre küldünk titeket, ám, ahhoz, hogy legyőzzétek a gonosz erőket, kicsit jobban meg kell ismerkedjetek a kelta mitológiák világával. Hat állomáson, hat ezzel kapcsolatos név/fogalom leírását találjátok, a ti feladatotok pedig, hogy megfejtsétek miről/kiről szól a leírás, és beírni a rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! A postázás kizárólag magyarországi címre történik. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

Feladványom

A kelta vallás papi rendjét alkották a kelta társadalmakban. Egyszerre voltak papok, döntőbírók, gyógyítók és tudósok. A bölcsességük nagy mennyiségű, fejből megtanult versben öröklődött: bizonyos források szerint ezek elsajátításához 20 évre volt szükség. Az istenek között tiszteltek bizonyos természeti elemeket is, mint a nap, a hold, a csillagok, a tölgyfákat és egyéb növényeket – pl. fagyöngy, magyal, sülzanót -, ligeteket, hegycsúcsokat, patakokat, tavakat.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

11.20. Függővég
11.21. MFKata gondolatai
11.22. Olvasónapló
11.23. Kelly és Lupi Olvas
11.25. Insane Life
11.26. Deszy Könyvajánlója

4.5 Stars

2 Comments

  1. Hayako

    Jó kis sorozat ez! Nagyon szeretem az Ilona Sndrews páros könyveit! Az összes borító közel szerintem a magyar a legjobb! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *