Menu Close

Garth Nix: Newt’s Emerald

Garth Nix: Newt's Emerald Garth Nix-et én is úgy ismerem, mint aki nagyszerű ifjúsági regényeket ír. Miután a tavasszal volt szerencsém a Sabrielt elolvasni, és megkedvelni, a szerző mindenképp felkerült a figyeltjeim közé. Meg is lepődtem, amikor a legújabb regényével és annak leírásával találkoztam, mert bár ebben is van mágia, igazából felnőtteket célzó történet, de azért mégis inkább emlékeztet egy Bűbájoló történetre, mint ifjúsági regényre.

Lady Truthful (becenevén Newt) az első báli szezonjára készül, éppen betölti a 18. életévét és nem csak hogy be fogják mutatni a társaságnak, de még megörökli a családi ékszert, a különös mágikus erővel rendelkező Newington Smaragdot. Amit azonban egy családi vacsora közben valaki ellop. A gyanusítottak Newt unokatestvérei, de a lány ezt nem hiszi el, úgyhogy Londonba utazik nagynénjéhez, hogy kinyomozza, hova lett a családi örökség. S mivel mint még debütálás előtt álló kisasszony a  Napóleoni háborúk után nem sokkal, erre nem igazán van lehetősége, hát álruhát ölt, fiúnak öltözik és egy távoli francia unokatestvér képében próbálja kideríteni, mi történhetett a smaragddal és ki áll a dolgok mögött. Hamarosan találkozik Charles Harnett őrmesterrel, aki vagy az, aminek mondja magát, vagy nem, mindenesetre kész segíteni a fiatalembert nyomozásában, mert úgy tűnik, hogy az ellopott drágakő különösen erős mágiával képes felruházni tulajdonosát…

Szóval ebben az alternatív 19. századi Angliában a mágia a hétköznapok része, a legtöbb ember ért valamennyire hozzá, főszereplőnk egy kicsit például az időjárást tudja irányítani. De a segítői között akadnak, akik képesek más dolgokra is és például Napóleon azért Giblartáron raboskodik, mert ott a hatalmas sziklában jól el tudják zárni és nem képes használni a mágiáját. Na de ezt csak azért írom, hogy látszódjon micsoda világban járunk, ahol ugyanakkor benne vannak azok a jellemzők, amiket elvárunk mondjuk egy történelmi-romantikus regénytől. Estélyek, jelmezbálok, etikett, társasági élet meg egy kis varázslat. Na és persze kalandok, mert azzal, hogy Newt fiúnak öltözik elég sok helyre bejut és egyszerre látja mindkét oldalról a környezetét, azt hogy mennyi mindent tehet meg ha nadrágban van és milyen sok akadállyal kell szembesülnie szoknyában. Elsősorban ez volt az, ami vonzott a regényben, a fülszöveg alapján: szeretem amikor a női főszereplők álruhába bújnak és kezükbe veszik a sorsuk irányítását. Valahogy azonban ez a belengetett mézesmadzag egész rövid ideig volt a cselekmény fő vonalában, sokkal többet foglalkozott a regény azzal, hogy hogyan oldja meg az álruházást Newt, mint azzal, hogy mit csinál fiúként.

Bár aranyos és jópofa, de kiszámítható volt a történet és igazán semmi újítás nem volt benne. Mint mondtam, az álruházás nem ragadott meg, a mágikus világot csak nagy vonalakban ismerhettük meg és voltak benne egyáltalán nem tisztázott részek. Ennél sokkal jobban sikerült a kor ábrázolása és a mágiarendszer felvázolása akár a Bűbájoló történetben, akár Neveletlen Kat esetében. S ami még nagyon rosszul esett, azok a sablonszereplők voltak. Hiába igyekezett, Truthful valahogy sose lett igazán belevaló hősnő: pedig voltak jó ötletei, de mindig elsopánkodta a megvalósítást, illetve sokat aggódott közben feleslegesen és ezzel nagyon sokat zuhant a vagányságmétere. A szerelmi szál az eléggé lapos és kiszámítható volt, nem volt igazán karizmatikus és szívet dobogtató a másik fél, az érzelmi oldal kidolgozatlan maradt és kimerült néhány sokatmondó pillantásban meg sóhajban. Ráadásul néha az igazán izgalmas részek kimaradtak, például a nyomozás hamar megoldódik, mert valaki megjelenik és elmondja, amire kíváncsiak a főszereplők. Néhol ez eléggé frusztráló volt..

Összességében azt kell mondanom, hogy jobbra számítottam. Garth Nix azt írta az utószóban, hogy nagyon rég kezdte el ezt a történetet, amit aztán fiókba tett, majd elővett, átdolgozott és megjelentetett. Látszik rajta, hogy szereti ezt a kort, az ebben az időszakban játszódó romantikus történeteket, de valahogy mégse sikerült igazán átgondoltan összefésülnie a fantasy vonallal. Kicsit vett ebből is meg kicsit abból is és aztán még többet próbált meg hozzátenni, aminek egy eléggé felemás regény lett a következménye. Sokat akart markolni, ugyanakkor beleférni egy aránylag rövid kötetbe, így aztán sok mindenről le kell mondani az olvasónak. Lehet, hogy még dolgozni kellett volna a cselekményen, vagy kihagyni pár dolgot, fordulatot, szereplőt és akkor sokkal kompaktabban de pörgősebben és izgalmasabban lehetett volna kihozni ezt a történetet.

Egyszer olvasásra, szórakozásra jó volt, csak kicsit fáj, hogy sokkal több lehett volna benne, az író neve és a téma ezt ígérte, de sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a regény.
Kiadó: Katherine Tegen Books
Megjelenés: 2015 Október 13
Terjedelem: 304 p.
ISBN: 9780062360045
Honnan: Edelweiss, Recenziós e-book

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

3 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *