Menu Close

Nebáncsvirágok kíméljenek!

Még amikor nyár végén végre megírtam beszámolómat az utolsó Mary Quinn regényről, a twitteren azzal a körítéssel tettem ki az ajánlót, hogy “mondhatni feminista YA regény” és azonnal kaptam egy kommentet, hogy “jó hallani h van ilyen is, a YA könyvek többsége már a fülszöveg elolvasásakor garantálja az akaratgyenge, passzív főhősnőket” s én azonnal úgy gondoltam, fel is tudok még jó pár hozzá hasonlót sorolni, de majd inkább posztot írok belőle. Ami végre megszületett.Korra

Szóval miután én is jó párszor belefutottam gyenge és passzív hősnőkbe (igen, most éppen Rátok gondolok Bella Swann és Nora Grey), hogy igyekszem kerülni őket és végignézve az olvasmányaimat, tökre örülök, hogy rengeteg erős, határozott és példamutató, na meg seggrugdosós csajjal sikerült összefutnom. Egy csokorra valót össze is szedtem, főleg olyanokat, akikről olvastam és megtalálhatók itt az Olvasónaplóban is.

Kezdjük a kicsit fiatalabbakkal, akik még talán a YA kategória alsó fokán vannak, szóval már úgy 12 évesek is olvashatják őket, de hozzáállásuk révén mindenképp ide tartoznak.

 • Ella – Gail Carson Levine Elátkozott Ella című bájos meséjét még akkor olvastam, amikor csak fülszövegeket másoltam ki, de ő például teljesen ellene megy mindenféle sztereotípiának. Annak ellenére, hogy engedelmességre van kényszerítve, s a történet egy csavar a Hamupipőke sztorin, Ella talpraesett és végül saját magát menti meg és sikerül feloldania az átkot. S még a könyvből készült film is roppant cuki.
 • Alanna – Tamora Pierce Nőstényoroszlán éneke című ciklusának főhőse aztán igazán tuti példakép. Elmegy és lovag lesz belőle, eleinte még titkolva nemét, de aztán büszke lesz arra és férfiakat megszégyenítő kalandokat él át. Ráadásul ebben a sorozatban már felbukkan a szexualitás is és azt is kiválóan kezeli főszereplő és szerző egyaránt.
 • Hermione Granger – azt hiszem, nem kell indokolni.Hermione
 • Gilly Hopkins – igazából ő is egy nagyon klasszikus alak, aki igazi túlélő.
 • Menolli – Alannához hasonlóan szembe megy az elvárásokkal és Pern világában bebizonyítja, hogy bizony nem csak férfiak lehetnek hárfások. Anne McCaffrey: Sárkányének, Sárkánydalnok, Sárkány dobok – bár az utóbbiban már nem Menolli  a főhős.
 • Katniss Everdeen – a modernebb és híresebb YA regények közül Suzanne Collins trilógiájának hősnője volt az első, aki nekem tényleg mint igazi kemény csaj jött le. Hiszen kegyetlen körülmények közt nőtt fel, semmi se járt neki könnyen, mindenért küzdenie kellett és még a végső boldogságért is hatalmas árat fizetett. Amúgy mint hősnőt egyáltalán nem találtam szimpatikusnak, de egyszerűen elismerésre méltó volt végig.
 • Deryn Sharp – Scott Westerfeld Leviatán trilógiájának hősnője is az álruhások közé tartozik, aki légikadétként rejtőzik Anglia legnagyobb csatahajóján, aztán kénytelen egyre több helyzetben megállni a helyét és segíteni a Habsburg hercegnek megállítani az első világháborút. Kell ennél belevalóbb csaj?
 • Elizabeth Wein-től eddig két regényt olvastam, de mind a kettőben határozott, erős és férfiaktól csak a történelmi körülmények miatt függő lányok a főszereplők. Mind a Fedőneve: Verity-ben, mind a Rose under Fire-ban a második világháború az a körülmény, ami extra megpróbáltatások elé állítja a csajokat, s amelyekkel szembemennek úgy, hogy igyekeznek megőrizni az emberségüket.
 • Az egész témát előhívó Mary Quinn-ről csak megismételném, amit eddig mondtam: “Ezért is jó ifjúsági sorozat az Ügyökség/Mary Quinn nyomoz (Angol/Amerikai változat), mert klassz példaképet épít fel Maryből, aki származása és körülményei ellenére az eszével és ügyességével harcolja ki, hogy elismerjék és fontos feladatokat bízzanak rá. “
 • Sabriel – Garth Nix fantasy regényének címszereplője már az első oldalaktól kezdve különleges, és leginkább az a meglepő, hogy egyáltalán nem az érzelmei irányítják. Sokkal inkább hallgat a saját józan eszére, mint holmi érzésekre.
 • Abigail Rook a legfrissebb tagja ennek a sornak, hiszen ő tavaly tűnt csak fel, Jackaby mellett, de azonnal bebizonyította, hogy okos, talpraesett és nincsenek idegesítő nőies allűrjei.

Ami azonban feltűnt, hogy alig írtam olyan YA hősnőről, aki modern, kortárs regényekben tűnik fel. Lehet, ők nem fognak meg annyira, mint a fantasyk és a történelmi regények szereplői, meg sokkal kevesebb realista ifjúsági regényt olvasok, ott hajlamosabb vagyok hamarabb felhúzni magamat 🙂 De mondjuk Katie McGarry hősnőivel szemben nincs komolyabb kifogásom.

Ti kiket tennétek még a listára? Ki az, aki megfelel a bevezetésben említett leírásnak?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *