Menu Close

Kristen Kittscher: Paróka az ablakban

Kristen Kittscher: Paróka az ablakbanAzért nem csak a klasszikus ifjúsági regényekre figyelek oda, hanem azokra is, amelyek újak, de bennük van egy örök darab ígérete. A tavalyi év egyik ilyen regénye volt Kristen Kittscher: The Wig in the Window című könyve, amit felhelyeztem a várólistámra, s különösen megörültem, amikor kiderült, hogy megjelenik magyarul is. Ugyanis erre a kötetre is egyre inkább úgy gondoltam, mint amit majd előolvasok, meózás jelleggel, hogy aztán továbbpasszoljam unokahúgoknak meg a fiaimnak. S még a megjelenésre se kellett várnom, mert a Kiadó megkeresett, hogy elolvasnám-e előre és én persze hogy nem mondtam nemet!

Sophie Young és Grace Yang 12 évesek, szomszédok és legjobb barátnők. Az egyikük ír, a másik kínai gyökerekkel rendelkezik. Sophie iskolába jár, Grace magántanuló. Egyikük odavan a kínai kultúráért, a másikuk FBI ügynök szeretne lenni. Úgyhogy természetesen lámpaoltás után kisurrannak szobáikból és szomszédaikon gyakorolják a megfigyelést. Egyik este végül Grace rábeszéli Sophie-t, hogy nézzenek már utána az iskola fura pszichológusának, dr. Charlotte Agfordnak. Csakhogy a felnőttek természetesen egészen másképp látják a dolgokat, mint ők és az akciót büntetés követi. A két lány megpróbálja bebizonyítani, hogy nekik volt igazuk és valami nem stimmel dr. Agford körül. Idővel a nyomozás egyre komolyabbá válik: még az életük is veszélybe kerülhet.

Szinte hihetetlen, hogy Kristen Kittschernek ez volt az első regénye, annyira rendben van az egész. A szereplők kiforrottak és igazi 12 évesek. Sophie, aki a mesélő is egyben, kicsi szürke egérnek képzeli magát, érdeklődő, szorgalmas és általában alkalmazkodó lány, aki betartja a szabályokat. Saját magában még bizonytalan, ezért visszahúzódó, Grace-t pedig mindenképp okosabbnak, szebbnek, rámenősebbnek tartja. S miután a nyomozás során szinte mindig ő kerül pácba teljesen természetes az a dac és ellenállás ami felhalmozódik benne, hogy aztán a kétségek előtörjenek és ezzel veszélyeztessék a barátságukat is. Ugyanakkor bár nem ismerhetjük meg teljesen Grace gondolatait, nyilvánvaló, hogy benne is van elég kétség, magányosabb, mint Sophie azt sejtené és féltékeny is kicsit a barátnőjére. Míg Sophie józan és kételkedő addig Grace hajlamos a színpadiasabb megoldásokat előnybe részesíteni. Aztán még ott van az új szereplő Trista is, a suli elég öntörvényű, nagyhangú kirekesztett zsenije, aki flegma, de kisujjában több technikai tudás van, mint egy villanyszerelőben.

Röviden tehát a regény szereplői egyszerűen csodásak. A köztük lévő dinamika ismerős, mert akinek volt barátja így a kamaszkor küszöbén az kb. valamelyikük helyébe bele tudja képzelni magát és talán még ha kevésbé dramatikus helyzetben is, de a felmerülő konfliktusok is olyanok, amikkel bárki találkozott már.

Ifjúsági regényeknél elég könnyű beleesni abba a hibába, hogy az olvasót lenézzük és leegyszerűsítjük neki a dolgokat, mert elvileg 10-12 éveseknek íródik a történet. Na ez itt aztán nem történik meg.  A szereplők nagyon el vannak találva, hitelesek és tényleg úgy viselkednek, mint akik még csak egy tucat éve élnek: bevállalósak és hagyják, hogy a fantáziájuk elragadja őket. A rejtély nem átlátszó, sőt egészen szövevényes és nagyon okosan derül ki a megoldás, s képes volt az írónő meglepetést okozni. A végére kicsit veszélyesebb vizekre evez a történet, meg talán még Nancy Drew se találkozott ilyen ellenfelekkel, viszont ezt simán betudom annak, hogy manapság a 10-12 évesek gyomra azért többet kibír és szinte elvárják, hogy egy krimiben legyen igazi izgalom és életveszély. Ugyanakkor nem megy el teljesen a hihetetlen felé se, mert amint valami gyanúsan elképesztő történik, ami nem igazán írható egy fantáziadús gyerek számlájára, arra Sophie is felkapja a fejét és felteszi pont azokat a kérdéseket, amik az olvasóban (legalábbis felnőttben) felmerülnek.

Szóval a Paróka az ablakban beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Intelligens krimi gyerekeknek. Van benne nyomozás, kalandok, barátság, kódfejtés és legfőképp olyan főszereplők, akikkel teljesen együtt lehet érezni és szurkolni nekik. Igazi belevaló csajok, de mégis esendőek és végtelenül szimpatikusak. Eleinte mondjuk kicsit morogtam, hogy a borító nem tetszik, de aztán megszoktam és úgy döntöttem, teljesen vállalható. Valamint a fordítót nem dicsérhetem nagyon, mert akkor elfogultsággal vádolnak, pedig annyira kiváló munkát végzett, hogy a végén jöttem csak rá néhány elem nem kevés fejfájást okozhatott neki.

Zseniális, hogy milyen jó kis rejtélyt írt meg Kristen Kittsher, amit még felnőttként is igazán lehet élvezni. Kisiskolásként biztos nagy kedvencem lett volna a regény és elolvasom jó párszor, de még így is feltétlenül maradandó darab és megy a fiúk polcára.  Még akkor is, ha lányok a főszereplők. 12 éves nyomozónak készülő csajoknak meg kb. kötelező olvasmány.

Eredeti cím: The Wig in the Window
Megjelenés: 2014 (2013)
Kiadó: Főnix Könyvműhely
Fordította: Hudácskó Brigitta
Terjedelem: 260 p.
ISBN: 9789637051531
Honnan: Kiadói, recenziós e-könyv

5 Stars

2 Comments

  1. Pingback:Könyvfesztivál után

  2. Pingback:Ez volt 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *