Menu Close

Lawrence Block: Tánc a mészárszéken

Lawrence Block: Tánc a mészárszékenSzinte hihetetlen, de már lassan két év is eltelt, hogy a legutóbbi Matt Scudder regény megjelent. Pedig mint már akkor is felvázoltam, Blocknak ő az egyik leghosszabb sorozatot kapott főhőse, még csak épp túljutottunk a kalandjai felén. Szerencsére a megtorpanás az Agave szerint is csak a fordító bokros teendői miatt késett és én nagyon örülök, hogy ők nem váltogatnak sorozat közben magyarítót ha csak nem muszáj. Mert Varga Bálint nagyon érzi Block minden hangját és hangulatát, kiválóan tolmácsolta már Bernie-t és Keller-t is, úgyhogy én türelmes vagyok ha rá kell várni. Márpedig szokás szerint Blockra és Matt-re megéri.

Matt Scudder valamikor rendőr volt, meg rengeteget ivott. Manapság már egyiket se teszi. De azért nyomozgat, nincs hivatalos engedélye, nem igazi magándetektív, megválogatja, kiknek dolgozik, s vannak volt kollegái, akik ajánlgatják őt, ha úgy érzik, a hivatalos út már zsákutca. Épp egy ilyen ügyet vett nyakába most is Scudder: megöltek egy fiatal nőt, aki a férjével véletlenül rosszkor volt rossz helyen. A nő testvére azonban úgy érzi, hiába nincs bizonyíték, a férj, egy sportcsatorna tévéproducere bizony benne volt a gyilkosságban. Matt-et a nyomozás elvezeti egy boxmeccsre, ahol megpillant valamit, ami egy régebbi emléket hoz elő, egy olyan kegyetlen emléket, ami miatt hónapok óta tudat alatt is nyugtalan volt. Mert hiába látott már mindent Scudder, azért New Yorknak vannak olyan bugyrai, amelyek még őt is megdöbbentik. Az új nyom fényében, saját szakállára indul el, s még lelkiismeret furdalása is van, hogy hanyagolja megbízóját. Matt Scudder különös erkölcsi iránytűvel van megáldva, hiszen gyilkosokkal haverkodik, prostituáltba szerelmes, egy eltévedt golyó miatt hagyta ott a pályát, de van amikor nála is kiborul az a bizonyos bili és a saját kezébe veszi a dolgokat. Mert így tud csak a tükörbe nézni.

Mivel rendszeresen olvasok Block-ot, legalábbis a magyarul megjelent könyveit, mindig hasonlítgatom is őket kicsit egymáshoz. Főleg az az érdekes, hogy mennyire más képet nyújt Scudder szemén keresztül New Yorkról, mint a Bernie regényekben. Mert itt aztán megjelenik a nyomor és az alvilág minden sötét bugyra ami egy nagyvárosban csak lehetséges. Ebben a regényben például, ami az 1980-as évek közepén játszódik amikor az AIDS éppen csak mainstream betegség lett, mindenféle, a szexszel kapcsolatos aberráció kap helyet. S közben ugyanakkor mégis élhetőnek tűnik New York, ahol jókat lehet enni, színházba járni meg kirándulni. Fura volt ez a kettősség, mint ahogy még mindig képes vagyok meglepődni, hogy jé, tényleg, alig 30 éve az embereknek még nem volt természetes, hogy a számítógépek mennyi minden adatot tartalmaznak, hogy mobilokról sokkal gyorsabban lehet telefonálni. Na meg az is különleges volt, ha valaki magánemberként rendelkezett audio-vizuális eszközzel. Matt-nek még videomagnója sincs!

Ami még a Scudder regények visszatérő témája, az az alkoholizmus. Hiszen Matt alkoholista, bár már évek óta nem ivott, de ebből a betegségből úgy tartják, nem lehet kigyógyulni. Majd minden regényben, ami azóta keletkezett, hogy letette a poharát van egy pont, ahol meginog, s már-már nyúlna az üveg után. Ám itt ez nem történik meg, ami azt hiszem, még őt magát is meglepi. Nekem, mint olvasónak az jön át nagyon, hogy mennyire őszintén ír Block az alkoholizmusról, hogy milyen nehéz lehet leküzdeni ezt és tényleg csak a sorstársaktól kaphat segítséget az ember. Mert ki más az, aki megérti őket? Akik ugyanúgy tudják, min mennek keresztül nap mint nap, amikor az alkohol kísérti egy nagyvárosi ember szinte minden lépését. Úgyhogy kezdem megérteni az AA gyűlésekre járás szükségességét is. Mert Matt is ahányszor nehéz helyzetbe kerül, felkeres egy helyet, ahol hozzá hasonlóakkal beszélhet, akik meghallgatják és támogatják és szurkolnak neki.

S persze igazán a nyomozásról és az erkölcsi kérdésről nem is beszéltem. De ezekről nem is akarok, mert el kell olvasni és a végén eldönteni, hogy ami itt történik azok után vajon mi tükörbe tudnánk-e nézni. Block a Scudder regényekben tudatosan és folyamatosan kényelmetlen helyzetbe hozza az olvasót. Szinte soha semmi se simán fekete vagy fehér, ha az ember Matt Scudder útját követi. De az biztos, hogy úgy kell dönteni, hogy együtt tudjunk élni vele és ne nyúljunk a pohár után.

Eredeti cím: A Dance at the Slaughterhouse
Sorozat: Matthew Scudder #9
Kiadó: Agave
Fordító: Varga Bálint
Megjelenés: 2012 (1991)
Terjedelem: 324 p.
ISBN: 9786155049699
Honnan: Kiadói recenziós példány

4 Stars

2 Comments

  1. Pingback:Megjelenésre várva

  2. Pingback:Lawrence Block: Sírok között

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *