Menu Close

Lauren Oliver: Mielőtt elmegyek

Lauren Oliver: Mielőtt elmegyekElőre szólok, hogy erről a regényről nem lehet spoilermentesen írni. Elvégre már az elején tisztázódik, hogy mi fog történni, szóval igazából nem lövöm le a poént. De aki nem szerette, ha elmondták neki, miről szól a Komfortos mennyország az kerülje el ezt a beszámolót is. Ne próbáljon haragudni rám utólag mert én figyelmeztettem.

Sam Kingston és barátnői azok a lányok, akiket a középiskolában mindenki irigyel. Szépek, népszerűek, a legjobb pasikkal járnak, ott vannak minden bulin és kb. bármit megtehetnek, amit akarnak, mert azt érezhetik, hogy övék a világ. És simán táplálja ezt a hitüket a környezetük. Aztán hazafelé egy buliról Samantha élete kerékbe törik. Csakhogy másnap újra ugyanarra a napra ébred. Eleinte nem is érti, mi történik vele, aztán megpróbálja kitalálni, mit kéne tennie, mennyi ideje van, mit tud javítani és mi az, amit képtelenség megváltoztatni. Mi az, ami fontos és mi az, amit mindenképp el kell még végeznie? Ki vagy kik azok, akik igazán fontosak? S meddig is terjedhet a pillangó hatás?

Eleinte nagyon vegyes érzelmeim voltak ezzel a regénnyel kapcsolatban. Ahogy olvastam Sam dolgait, úgy éreztem, hogy én ehhez már öreg vagyok én nem tudok elnézéssel viseltetni a beképzelt, önző lány és barátnői iránt. De Lauren Oliver pont megteszi a lehetetlent és a regény végére egy szívszorító, keserédes megoldással áll elő, ami az egész történetet más fénybe helyezi. Ahogy Sam újra és újra éli a napját, tapogatózik, hogy mit kéne tennie, mi is a feladata egyre emberibbé és humánusabbá válik ő is és barátnői is, akiket az elején megvetettem. Fokozatosan ráébred a hibáira és meglátja, hogy mi az, amit másképp kellett volna tennie, ugyanakkor nem teljesen akarja kitörölni az életét, megváltoztatni mindent, mert erre egy napja van és azalatt nem is lehetséges. De amennyire tőle telik, megtalálja, hogy mit kell tennie, hol a határ ameddig el tud menni és mi az, ami végülis a megváltást hozhatja számára. S rájön, hogy mi az, ami fontos az életben. Mert valóban az ember sose készülhet fel arra, hogy ez lesz élete utolsó napja, s ebben a regényben legalább esélye van, hogy valamit jóvá tegyen és szépítsen.

Lauren Oliver első könyvében fogott egy kényes témát egy szokatlan szereplőt (mert a legtöbb ifjúsági regényben azok a lányok, akiket Sam képvisel szoktak a gonoszok lenni). Nem kendőzi el egyáltalán, hogy milyen életet élnek a tinik egy amerikai kisvárosban, hisz van itt szó ivászatról, drogozásról, csalásról, lógásról és persze nagy kegyetlenségekről, amilyeneket csak gyerekek tudnak elkövetni egymással szemben.  S ebből kihozott egy elgondolkodtató, szép és megható történetet. Vérprofin kezeli az egész sztorit, mert azért az nem semmi, hogy egy, az első részben unszimpatikus karakter köré felhúzni egy olyan eseménysort, mutatni olyan mélységet és jellemfejlődést, hogy a szkeptikusokat is, mint amilyen én vagyok, sikerült meggyőzni. Ehhez már tényleg tehetség kell.  Ezért aztán ajánlom mindenkinek, aki az első 30 oldal után szeretné sutba vágni a regényt, hogy ne tegye. Mert nagyon megéri tovább olvasni.

S igen, utána szerettem volna megnézni az Idétlen időkiget, főleg mert azon nem bőgtem volna ennyit mint ezen a regényen. Persze van mentségem a picsogásra 🙂

Eredeti cím: Before I Fall
Megjelenés: 2010 (2010)
Kiadó: Ciceró Könyvstúdió
Fordító: Heinisch Mónika
Terjedelem: 416 p.
ISBN: 9789635397228


4 Stars

4 Comments

 1. Chris

  Erre a könyvre én is kíváncsi vagyok. 🙂 Direkt nem olvastam el a kritikádat (mivel jelezted, hogy spoileres lesz), de a végén megnéztem, hogy 8 csillagot adtál rá, akkor annyira rossz nem lehet (legalábbis eddig bejött, amit a te ajánlásod alapján olvastam). Kíváncsi vagyok a másik ötcsillagos könyvre is, látom haladsz vele. 🙂

 2. Csenga

  Én magamat szeretném meglepni vele-és végre olvastam egy véleményt,és szerencsére csak megerősített abban,hogy kell nekem ez a könyv:-))

 3. Lobo

  @Chris @Makranczos Az én párom is lecsapott rá és olvassa, mert érdekli a téma. Szóval abszolút hímeknek is ajánlom:)
  @Csenga remélem nem fogsz csalódni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *