Menu Close

Dennis Lehane: Megszentelt életek

Dennis Lehane: Megszentelt életekMivel az előző két Kenzie/Gennaro krimi nagyon tetszett, már vártam, hogy végre sort keríthessek Lehane sorozatának harmadik részére is. Ami azt hiszem, az előzmények nélkül kicsit nehezebben érthető, de legalábbis nekem úgy tűnt, hogy kevés a magyarázó rész arról, hogy ki kicsoda, mi a szerepe és honnan jött, sőt inkább sok utalás van az előzményekre, ami talán elveszi az élét pl. a Sötétéség fogd meg a kezem… olvasásának, ami nekem legutóbb annyira szívdobogást okozott.

Patrick Kenzie és Angie Gennaro magánnyomozó páros éppen hiátuson vannak, legutolsó ügyük testileg és lelkileg is nagyon megviselte őket, lábadoznak. Most éppen semmi kedvük nincs nyomozni, csak szép lassan gyógyulgatnak. Aztán a város egyik leggazdagabb embere rendeli maga elé őket, nem éppen finom módszerekkel, de azzal védekezik, hogy nem volt más választása. halálos beteg milliárdos, Trevor Stone hónapokkal ezelőtt elvesztette a feleségét, mély gyászba borult lánya, Desiree pedig pár hete tűnt el. Továbbá eltűnt a nyomozó is, akit először megbízott a lány felkutatásával. Ez a nyomozó nem más, mint Patrick mentora és barátja Jay Becker. Úgyhogy a páros elfogadja a megbízást és megpróbálják megtalálni a lányt, valamint Jayt. Szimatuk először egy egyházhoz vezeti őket, ami erősen emlékeztet a Scientológiára felépítésében és tagtoborzásában, majd Floridába mennek a téli Bostonból, ahol állítólag látták azokat, akiket keresnek. A napsütésben azonban nem hogy megvilágosodnának, hanem éppen sokkal jobban összekavarodnak a dolgok: ki is tűnt el, ki halt meg, ki kicsoda és mit akar?

Lehane most úgy éreztem, simán csak követi a megszokott formákat (pl. eltűnt gyönyörű nő után való nyomozás mindig rejt magában 1-2 szinte sablonos csavart), kevés új dolgot ad bele a történetvezetésbe, viszont a stílusa a régi, magával ragadó.  Mert Lehane jól ír, nagyon jól. Roppant gyorsan lehet olvasni a könyvét, megfelelően adagolja a leírásokat, a párbeszédeket, az akciót, a humort. S úgy tűnik, hogy most már kiváló fordítót is kapott, mert mindez hibátlanul át is jön, volt pár jelenet, a sok komor oldal közt, ahol jó hangosan lehetett nevetgélni. Ugyanakkor pont azért, mert az előző rész sűrű sötétsége és reménytelensége után, ami annyira izgalomban és félelemben tartott egyszerre, itt jóval könnyedebb a hangsúly, kicsit kevésbé volt intenzív az olvasás élménye. Inkább szórakoztatott, mint ahogy el is várjuk a krimitől, de azért Lehane-tól kicsit többre számítottam. Persze ugyanakkor megértem, hogy nem lehet azért mindenkinek mindig csak nyomorúság és szenvedés az élete, Angienek és Patricknek is kell egy kis pihi, meg a megfelelő ügy ahhoz, hogy visszatérjenek a mókuskerékbe. Különben is, ez után jön az a rész, amiből a Gone, baby Gone készült és ott megint bonyolódik jó pár erkölcsi kérdés. Úgyhogy a főhősök is a mocskos téli külvárosi Bostonból mégiscsak Floridába mennek és pénzre sincs gondjuk, kicsit fellélegezhetnek, úgy az olvasó is. A megfelelő kalandok megvannak, de ez igazán a gyógyulás könyve, hisz a Sötétség, fogd meg a kezem-ben nagyon csúnyán elbántak Patrick-kel és Angie-vel, s idő, hely és megfelelő cél kell nekik ahhoz, hogy összeszedjék magukat és tisztázzák a helyzetüket. Tehát jó regény a Megszentelt életek, még ha kicsit iparosmunkának is tűnik és az előzőekhez képest nem a sorozat legjobbja, ugyanakkor még Lehane-nél is előfordulhat, hogy nem a 100%-t nyújtja.

A könyvet köszönöm a freeblognak és az Agave kiadónak.

Eredeti cím: Sacred
Kiadó: Agavé
Fordító: Huszár András
Megjelenés: 2010 (1997)
Terjedelem: 288 p.
ISBN: 9789639868540


3.5 Stars

2 Comments

  1. zakkant

    Az Agave és a Freeblog jóvoltából én rögtön a 3. résszel kezdtem (nem isé rtem eddig miért nem hallottam Lehane-ről :S ) de csak megerősített, hogy azonnal el kell olvassam a többi részt is. Bár votl visszautalás csak kíváncsivá tett. Imádtam a magánnyomozó párost és a humoruk valami fergeteges 🙂 Végre egy jó krimi!

  2. Lobo

    @Zakkant igen láttam:) igazából biztos mert az előző két rész meg a Viharsziget, amit korábban olvastam Lehane-től annyira erőteljes és jó volt, hogy ahhoz képest ez nem üti meg a mércét. Ennek ellenére azért tetszett

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *