Menu Close

Orson Scott Card: A fákyla

Gyorsan utána néztem, hogy Card sorozatából lassan 3 éve olvastam el a 4. részt, nem csoda hát, hogy eleinte kicsit nem is tudtam ki kicsoda és mit is csinál. De aztán kezdtek visszatérni az emlékeim.

Itt két szálon fut a cselekmény, egyrészt Margaret, Alvin felesége a déli államokban jár, ahol király uralkodik és rabszolgaság van, s ő ez utóbbi ellen szeretne tenni valamit. Összetalálkozik Calvinnal, sógorával, aki nyomában Balzaccal, az íróval aranyifjúként kíván élni, s közben meg nem érti, az ő nagyságát miért nem ismerik úgy el, mint bátyjáét, akire állandóan féltékeny, holott legalább annyira teremtő ő is mint családtagja. Alvin pedig New Englandban van kísérőivel, ahol még mindig vannak boszorkányperek, s természetesen őt is megvádolják. Bizony Cooper pedig ezt kihasználva úgy akarja védeni barátját, hogy közben véget vet a boszorkányüldözésnek, megszűnteti az erre vonatkozó törvényeket, mert ebben az államban bizony akinek fortélya van, azt elkönyvelik, hogy a Sátánnal praktizál. Holott ebben az alternatív Amerikában mindenkinek van valami fortélya.

Azt hiszem, kb. itt van, hogy ezt a sorozatot is feladom. Mert úgy tűnik nem tart sehova. Legalábbis én nem látom hogy lenne valami cél. Ha egy kötet szól arról, Alvinnak ismét lesz egy új követője, akkor elég sokáig fog tartani, mire annyi embert összegyűjt, hogy megépítse az álmaiban látott Kristályvárost. Nem mondom, Card stílusa továbbra is jó, bár most kicsit sok volt a felesleges moralizálás, az akciók meg gyorsan lezajlottak, s nem is teljesen kielégítően történtek meg. A rabszolgaság kérdése nem lett megoldva, a boszorkányper 3 oldal alatt véget ért, a felvezetések alapján pedig sokkal nagyobb durranásra számítottam.

 


Eredeti cím: Heartfire
Kiadó: Kalandor
Fordító: Horváth Norbert
Megjelenés: 2008 (1998)
Terjedelem: 343 p.
ISBN: 9789639557468

 

2.5 Stars

2 Comments

  1. lulin

    Jaaj, nem örülök, hogy ezt írod. 🙁 Eddig az első két részt olvastam, és mindkettő tetszett. (Az első különösen.) Azt mondod, nem érdemes befektetni a többire? 🙁

  2. Lobo

    Nekem is az első részek tetszettek nagyon, mondjuk eddig csak könyvtárból szereztem be őket, szóval pénztárcám nem bánta. De elég hosszú sorozatnak tűnik aminek még sehol sincs a vége és az ilyenek egy idő után felbosszantanak, főleg ha ennyire semmitmondó részek is keverednek bele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *