Menu Close

Dashiel Hammett: A cingár feltaláló

Dashiel Hammettet most mindjárt újra felfedezik nálunk, hisz erre törekszik az Agave kiadó. Ő is oda tartozik a híres krimírók azon vonulatához, akiket Raymond Chandler meg Mickey Spillane képvisel. A Máltai sólyomot persze én is láttam többször és olvastam is, aztán egyszer véletlenül láttam egy tévéfilmet Dash és Lilly címmel, amely Hammet és Lillian Hellmann kapcsolatáról szólt, s amelyben a férfit az extrakarizmatikus Sam Shepard játszotta. Szóval utána olvasgattam az írónak, a stílusnak amiben alkotott, főleg mert hollywood aranykora mindig is a kedvenc témáim közé tartozott, Hammett pedig pont a 30-as 40-es években volt a csúcson, hisz filmjeit megfilmesítették, könyvei fogytak mint a cukor.

Azért írtam persze ennyi minden körítést, mert magáról a regényről sokat nem lehet, meg érdemes. Krimi, ahol a főhős egy volt magándetektív aki már megnősült, van pénze, csinos felegése, sose üres a pohara és éppen az ünnepekre látogat New Yorkba, amikor is megtalálja őt egy rejtély. S egy idő után hiába tiltakozik, hogy már visszavonult, nem tudja magát kivonni a bonyodalmakból, kénytelen hát megoldani az ügyet. Holott igazából sokat nem is nyomoz, mindenki elmegy hozzá (na jó, néha ő is kénytelen felkeresni másokat meg a kocsmákat ha meg akar tudni valamit),  isznak és közben kiderül, hogy mi is van ezzel a langaléta tudóssal, akit senki se látott már egy ideje, viszont minden szál hozzá vezet. Klasszikus mindenki gyanús, mindenkinek volt esélye, motívációja elkövetni a gyilkosságo(ka)t,

A cingár feltalálóból készült film, azt olvastam egyébként, jobb mint a regény, főleg mert a két főszereplő, Nick és Nora, akiket Tyron Powell és Myrna Loy játszotta nem csak nyomoznak, de közben szellemesen és viccesen beszélgetnek is. A filmet meg kell néznem, már úgy látom.

Szóval a könyv maga okés volt, de nem találtam olyan nagy durranásnak, mint mondjuk A máltai sólyomot. Ja és szerintem mai fordításban talán kicsit a stílus is könnyedebb lenne, érezhető, hogy anno megszenvedtek az argóval.

3 Stars

1 Comment

  1. kadarm

    érdekes, nekem az az egyik kedvencem tőle, azt hiszem, valószínűleg a nő miatt. meg ez nem olyan sötét. talán jellegtelenebb, de valahogy olyan kedves és őszinte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *