Menu Close

Steven Saylor: Római vér


Saylor regényétől azt hiszem kicsit mást vártam. Azt hittem pörgősebb lesz, sokkal krimisebb. Amit viszont mindenképp megkaptam, az nem más, mint az ókori Róma hétköznapjainak megismerése, méghozzá i.e. 80-ból.

Gordianust, a nyomozót Cicero, a kezdő védőügyvéd béreli fel, hogy segítsen bizonyítani védence ártatlanáság az apagyilkosságban. Az ifjabb Sextus Roscius farmer volt, apja azonban a nagyvilági életet kedvelte és Rómában töltötte napjait, itt érte a kegyetlen halál. Védelmét senki se vállalta el, mert vesztésre állt az ügye. Cicero azonban felkéri Gordianust, róma egyetlen magánnyomozóját, hogy tényekkel segítse ki a védőbeszédét.

A regény igazából Marcus Tullius Cicero első komoly ügyének regényesítése. Ezért aztán igazán dícséret illeti Saylort, akinek tolla nyomán megismerhettem Sulla diktátorsága alatti római életet, a szegénynegyedeket, a rabszolgaságot, a bordélyházakat, a vidéket stb. Inkább történelmi korrajz volt a regény, mint feszült krimi, ezért aztán még habozom, hogy próbálkozzam e a sorozat többi részével.

 

3 Stars

3 Comments

  1. Andrea

    Majdnem mindegyik Saylor könyvet olvastam. valóban nem annyira pörgős, de izegalmas regények…ajánlom, hoyg ne csak a Római vér-nél ragadjatok le, mert a többi regénye jobb!!!

  2. árfül/pável

    sziasztok! most fejezem be a Via appiát, és kb úgy érzem, mint Picidz.

    De: van egy érdekes sor az elején… BURGONYAgombócot eszik vki… (fújja mert meleg, azért ír róla) – na most a fordító vagy az író aludt el kissé..?
    most nincs előttem, de majd ídeírom az oldalszámot…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *