Menu Close

Libby Purves: Hogyan ne legyünk tökéletes anyák?

Libby Purves a BBC 4-en műsorvezető, s két gyermek anyjaként írta meg ezt a túlélő könyvet, kezdő anyáknak. Amiben eltér a komoly hangvételű gyereknevelési könyvektől, hogy könnyedén, humorosan láttatja az anyasággal, az első 3 évvel járó gondokat. Nem állít fel általános szabályokat, csak leírja saját és a baráti körének tapasztalatait, s a végső következtetés az, hogy nem érdemes mereven ragaszkodni hagyományokhoz, hanem a józan ész határain belül mindenki alakítsa úgy az életét és a gyermekeiét, hogy mindenkinek a legkellemesebb legyen.

Ugyanakkor teli van jobbnál jobb ötletekkel, ami nem biztos, hogy mindenkinek eszébe jutott volna, de olvasva, hogy másnál bevált sorra döbbentem rá, hogy jééé, ez nem is butaság.

Persze vannak nagyon olyan tanácsok és megjegyzések, amik igazán az angliai helyzetre alkalmazhatóak (a dadák és bébiszitterek hálózata, a bölcsödék és óvodák hiánya, lakásbeosztás stb.), de a lényeget ki lehet szűrni belőle. Nem szabad stresszelni, s a tökéletességre törekedni, mert úgy csak a saját dolgunkat nehezítjük meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *