Menu Close

Lawrence Block: A betörő aki szeretett Kiplinget idézni

Úgy tűnik, hogy kedvenc betörőnk, Bernie Rhodenbarr így a harmadik rész felé megkomolyodik. Felhagyott a főállásával, vett egy használt könyvesboltot és most már csak keményfedeles regényekkel, ritkaságokkal kereskedik. Legalábbis erről igyekszik meggyőzni Ray Kirschmannt, a simlis rendőrt, aki megpróbálja rávenni, hogy szerezzen már a feleségének fű alatt egy bundát, mert az asszony azt szeretne, neki meg hát a zsoldjából arra nem futja.

Csakhogy Bernie még mindig nem tud ellenállni a kihívásoknak, s amikor egy előkelő angol úr felkéri, hogy szerezzen meg neki egy ritka Kipling kiadást, ő belemegy a dologba, s nagyon körülményesen sikerül is eltulajdonítania az egyediként számon tartott antiszemita, de irodalmilag nem túl értékes példányt. Csakhogy a szajré cseréje kicsit bonyolulttá válik, amikor megjelenik a Barnegat Könyvesboltban egy szikh, aki fegyverrel próbálja megszerezni a könyvet Bernie-től, majd a megbíző nem jelenik meg, ellenben a tolvajt elkábítják, s mikor felébred egyedül találja magát egy hullával, kezében pedig ott van a gyilkos fegyver. Természetesen ő az első számú gyanusított.

Úgyhogy Bernie bujkálni kezd, na meg nyomozni, hogy megtudja, kinél van a könyv, ki a gyilkos és ki lehetett a nő akinek a hullájával együtt kompromittáló helyzetben találta magát. Segítségére van a barátnője Carolyn, aki egy kutyaszalont vezet, bár magánéletben inkább a macskákat és a nőket szereti.

Block szereplője továbbra is szenzációsan van megírva, maga a krimi is, ugyan a vége felé sok mindent elhallgat az olvasó előtt, homályosan fogalmazgat, hogy igazán meglepetés legyen a tettes kiléte, de kiváló szórakozást nyújt és megismerkedhetünk néhány újabb betörési fogással is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *