Menu Close

Jennifer Weiner: Little Earthquakes

Little Earthquakes a philadelphiai Jennifer Weiner sorrendben harmadik regénye, amely négy barátnőről szól, akik egymástól nagyon is különböznek, egy dolog azonban van, ami összeköti őket: az anyaság. Becky egy kicsit túlsúlyos szakács, aki társtulajdonos egy vendéglőben, csodás férje és szörnyű anyósa van. Ayinde valamikor hírolvasó volt, aztán egy tehetséges NBA szupersztárhoz ment hozzá, aki pont akkor árulja el, amikor a legsebezhetőbb. Kelly a legfiatalabb a csapatban, lelkes rendezvényszervező, aki elhatározza, hogy neki meg se kottyan összeegyeztetni a karrierjét az anyasággal és a frissen munkanélkülivé vált férjjel. A három nő egy szülés előtti jógaórán találkozik, ahol megindulnak Ayinde fájásai, s mivel Kelly és Becky van hozzá legközelebb, ők juttatják el a kórházba, a barátság így kezdődik. Később csatlakozik hozzájuk a titokzatos Lia, az egykori hollywoodi színésznő, aki férjét és egy tragédiát elhagyva tér vissza Philadelphiába a gyökereihez. A regény ennek a négy nőnek az egy évét öleli fel, bemutatva, hogy mi történik szülés előtt, után, a hálószobában, munkahelyen és az orvosnál.

Mind a négy főszereplő valóságosra van megírva, Weiner regénye őszinte és vicces, határozott, nyílt és friss, s leginkább a regényhősei maradnak emlékezetesek, a párbeszédek pergőek és viccesek. A Little Earthquakes azonban nem csak a babákról szól, hanem arról a bonyolult kapcsolatrendszerről, ami az embert a családjához és a múltjához köti, valamint arról, hogy egy gyerek érkezése milyen hatással van a házasságra.

A regény különböző szemszögből van írva, minden fejezet valamelyik főszereplő sorsán keresztül láttatja a saját és a többiek életét, s az írónő kiválóan felépíti ezeket a szegmenseket.

Jennifer Weiner azt is kiválóan érzékelteti, hogy ami kívülről tökéletesnek látszik, az már korántsem annyira komplikációmentes belülről.

Ez a regény talán már kicsit túl is mutat a chicklit keretein, mert jóval átfogóbb és mélyebb képet ad az anyaságról, ugyanakkor nem nyomasztó, nehéz és elgondolkodtató.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *