Menu Close

Gabrielle Zevin: Világépítők

Pár éve mint olyan sokan nagyon szerettem Gabrielle Zevine: Egy könyvmoly regényes élete című könyvét (még angol eredetiben varázsolt el, de utána sokáig mindenkinek javasolgattam és ajándékoztam s most kíváncsian várom, hogy megnézhessem az adaptációját ), aztán valahogy a következő felnőtteknek szóló kötete (korábban ifjúsági regényeket írt) nem volt annyira nagy dobás. Aztán idén nyáron a külföldi könyves oldalak mind az ő nevétől voltak hangosak és ünnepelgették a Tomorrow, Tomorrow and Tomorrow című regényét ami most már rengeteg az év legjobbja könyves listán is szerepel (GoodReads-en is nyert a kategóriájában). Mivel megnéztem, hogy számítógépes játékok világában játszódik, tudtam, hogy meg kell várnom a magyar fordítást ha igazán élvezni akarom. S szerencsére nem is kellet csak néhány hónapot várni rá, ugyanis a Magnolia Kiadó igencsak hamar elhozta nekünk.

Főszereplőink, Sadie és Sam gyerekkorukban találkoznak egy kórház gyermekosztályán, ahol a lány látogatóban van, a fiú pedig egy komoly sérülésből és traumából lábadozik. A közös társalgóban együtt kezdenek el videojátékokkal játszani és hamarosan legjobb barátok lesznek, de aztán elsodródnak egymástól és már mint egyetemisták futnak ismét össze Bostonban. Sadie az MIT-re, Sam a Harvardra jár és miután újból rátalálnak a közös nevezőre, a számítógépes játékokra, elhatározzák, hogy közösen írnak egyet. Kiegészülve a fiú szobatársával, Marx-szal aki a producerük lesz, hamarosan nevet szereznek maguknak és műveiknek. De a felnőtt lét, a munka a sikerek, a veszteségek az elkövetkező években rányomják bélyegüket a kapcsolatukra, amelyben folyamatosan vannak hullámhegyek és völgyek: újabb játékok érkeznek, szűkül meg bővül a trió társas köre, s miközben a 90-es évektől eljutunk napjainkig kiderül, hogy a regény nem csak a videojátékokról szól, hanem a kreativitásról az emberi kapcsolatok sokrétűségéről, szeretetről és veszteségről.

Gabrielle Zevin regénye igazán sokoldalúra sikeredett, ennek ellenére lehet hogy csalódni fognak benne azok akik mélyebb betekintést szeretnének a számítógépes játékok világába, mert nem ez a fókusza, de azok is, akik azt várják, hogy kapnak egy romantikus történetet, mert szintén nem erre fut ki a sztori. Mindegyikből van benne nem kevés, de inkább az a lényege, hogy hihetetlenül tehetséges és kreatív emberek mennyi terhet cipelnek még a zsenialitásukon kívül is meg kell küzdeniük a múltbéli olykor erőszakos traumáikkal, családi tragédiáikkal, szexuális irányultságukkal, pénzügyi helyzetükkel, meg kell találniuk önmagukat a való világban is és megtanulni hogy az élet néha még a legdurvább játéknál is tud kegyetlenebb lenni. Sadie és Sam mind a ketten esendő emberek, akik hibákat követnek el, akarva vagy akaratlanul megsértik a másikat vagy éppen évekig tartó haragot gerjesztenek magukban. Nem egyszerű kapcsolat tehát az övék. De ugyanakkor a közeg sem, ahol dolgoznak a munkakörnyezetük, a játékok világa is roppant összetett és egyrészt benne van a regényben, hogy a 90-es évek óta mennyit változott (ohh amikor az új generációval találkoznak akiknek Sadie és Sam voltak a hőseik az igazán jól beszél a generációs különbségekről), de ott van az is, hogy nem még mindig vannak benne olyan kellemetlen motívumok amiket már rég levetkőzhetett volna az iparág (pl. szexizmus, rasszizmus, szellemi tulajdon stb.).

Meg kell hagyni, hogy a regény roppant olvasmányos volt, s Zevin igazán izgalmasan építette fel, hiszen többször váltunk szemszöget, hol Sadie hol Sam akin keresztül látjuk a világot, ráadásul fokozatosan ismerjük meg a múltbéli eseményeket amelyek mozgatórugói lesznek kapcsolatuknak. Sőt van benne pár kimondottan innovatív rész is: amikor egy számítógépes játékban vagyunk vagy amikor konkrétan az a rész címe, hogy Az NPC (Non-player caracter – nem játszó szereplő) és ez lesz az egyik legletaglózóbb szakasza a regénynek. Egyszerűen zseniális ahogy eleinte úgy tűnik pár rész, hogy felesleges, sőt unalmas aztán fokozatosan ráébredtem, hogy de hát ez fontos, már értem hova megy és aztán megszakadt a szívem.

Mint olyan valaki, aki tényleg csak hobbi szinten szokott játszani számítógépen, s aki a popkultúrából ismeri az alapreferneciákat, még így is kimondottan magával ragadott rengeteg motívum a regényből: Zevin nagyon jól ír a játékokról amiket Sadie és Sam készítenek. Sadie különösen bevállalós és meghökkentő látásmódja van, utólag tudtam meg, hogy a Solutions nevű első programját például egy hasonlóan vitatott s szintén női alkotótól származó játék inspirálta. Fun fact, hogy a regény promóciójához megírták játszhatóvá a másik művét, az EmilyBlastert, ami Zevin honlapjáról elérhető és kipróbálható 😊

Azt hiszem a Világépítők főleg arra mutat rá, hogy hiába computerre íródnak ezek a játékok valójában olyanok mint megannyi műalkotás: esendő emberek készítik őket, lélegzetelállítóan szépek lehetnek de ugyanakkor ott van bennük az alkotók képzelőereje, kreativitása, vére, verejtéke és a lelke is.

Blogturné

A Magnólia kiadó rögtön az indulása után elhozott nekünk néhány különleges könyvet, köztük Gabrielle Zevin regényét, a Világépítőket, mely egy különös párosról szól, akiket a videójátékok készítése köt össze. Ha te is kedvet kaptál a regényhez, akkor tarts bloggereinkkel, és játssz velünk a regény egy példányáért.

Fülszöveg

Két ​gyerek, egy kisfiú és egy kislány találkozik egy kórházban 1987-ben. A lány a leukémiában szenvedő nővérét látogatja meg, a fiú egy autóbalesetből épül fel. Közös témájuk, a videójátékok iránti rajongás – a bennük található lebilincselő világok, az izgalmas versenyek és a mindennapi élet bajai elől nyíló menekülési lehetőség – különös barátságot eredményez köztük. Mégis nyolc év telik el, mire ismét találkoznak, ám sorsuk innentől végleg összefonódik.

Sam és Sadie az egyetemi éveik alatt futnak össze újra egy zsúfolt metróállomáson. A lány a fiú kezébe nyom egy floppy lemezt, amin a legújabb játéka található, amit az MIT haladó játékfejlesztés szemináriumára készített. Samet lenyűgözi a program, és meggyőzi Sadie-t, hogy alapítsanak egy játékfejlesztő céget, hogy megvalósítsák az álmaikat: tervezzenek játékokat, amelyek világai megigézik és beszippantják a kor egyre népszerűbb szórakozási formájának szerelmeseit.

Hamarosan szupersztárok lesznek a területükön. A siker és a csillogás azonban nem várt kihívások elé állítja mindkettejüket.

Gabrielle Zevin varázslatos és meghitt regénye egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik a kreativitásukon keresztül keresik önmagukat, és introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit.

Kiadó: Magnólia
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 512
ISBN: 9789635980789
Fordította: Varga Krisztina
Megjelenés időpontja: 2022. október 25.
Megrendelés

Nyereményjáték:

A Világépítőkben számos játékkal találkozhatunk, ezért mostani feladványunkkal is a videójátékok világába evezünk. Te kitalálod, hogy melyik játékból származnak a blogokon található képek?

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

12.16. Olvasónapló
12.18. Hagyjatok! Olvasok!
12.20. Utószó

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *