Menu Close

GoodReads Choice Awards 2022

A tavalyihoz hasonlóan egész későn indult a GoodReads éves közvélemény kutatása. Ismét csak két fordulós lett, nem volt beszavazó, már eleve 15 könyvből kellett első körben választani, hogy elérjük most a 10-et. Amire igencsak kevés időt is adnak: November 29-december 4 között kell leadni a voksot, hogy számítson. Sőt most vettem észre, hogy pár kategóriát kihagytak, illetve összevontak, hiszen míg korábban (2020-ig) 20 most már csak 17 kategória van. S bár egyikben se voltam különösebben otthon, de mindig érdekeltek az ajánlatok és nyertesek. Szóval nincs már külön Tudomány és Technika, Szakácskönyv és összevonták a Gyermek és ifjúsági irodalmat a képeskönyvvel. S bár idén is egész sok friss megjelenést olvastam és követtem figyelemmel a külföldi oldalakat, sok kategóriában tényleg semmi esélyem sincs valós tapasztalaton alapuló döntést hozni. De szokás szerint ez nem tántorít el attól, hogy végigvegyem a kategóriákat megnézzem hogy állnak a női/férfi szerzők és mik jelentek/jelennek meg magyarul. Mert ez olyan jópofa dolog 🙂


A legjobb regény kategóriában már feltűnt a szokásos alig jelent meg, de máris bekerült a top10-be érdekesség, viszont itt legalább Jodi Picoult regénye pont lecsúszott tavalyról, ugyanis november 30-án jelent meg, de Hanya Yanagihara könyve is januári. Ez a két kötet amúgy magyarul is olvasható már (a Bár itt lennél már januárban megjelent, A paradicsomba pedig október végén). Egyébként a jelöltek pont fele már magyarul is elérhető, az előbbiek mellett Backman, Zevin és Shelby van Pelt még akit lehet olvasni. A többi szerző talán a debütáló Coco Mellors kivételével (akit amúgy Sally Rooney-hoz hasonlítanak) szintén nem ismeretlen itthon. Gabrielle Zevin Világépítők könyvére szavaztam, ugyanis hamarosan olvasni fogom. (Nők aránya: 9/10)

A legjobb rejtély és thriller jelöltek közül csak egyetlen férfi író van, aki itthon is nagyon sikeres: Richard Osman. Meglepett, hogy rajta kívül még három kötet érhető el magyarul. Pont most olvasom az első regényes Nita Prose könyvét, A szobalányt, azt tudtam, hogy Lucy Foley is megjelenik itthon de Stacy Willingham-et is kiadták már. Akitől azonban még semmi se olvasható magyarul és amit nagyon sajnálok, mert igencsak érdekes sorozatai vannak, az Deanna Raybourn (ő írt már gótikus romantikus regényeket, történelmi krimiket, sorozatokat) az itt jelölt a könyvében pedig kiszuperált tótkosügynöknők vannak, úgyhogy nagyon izgalmasnak tűnik. Mivel innen csak A szobalányhoz van szerencsém, arra voksoltam. (Nők aránya: 9/10)

A legjobb történelmi regény kategóriában is megjelenik az idei év számomra is az egyik legjobb olvasmányai között számon tartott, Minden kémia, úgyhogy egyértelműen erre szavaztam. Sajnos ezen kívül egyetlen másik könyv se olvasható magyarul. Bár úgy tudom, hogy Kate Quinn-t ki fogják adni, illetve gondolom előbb-utóbb az itt a 9. Outlander kötettel szereplő Diana Gabaldon is érkezik madj. Ahhoz képest, hogy Taylor Jenkins Reid mennyire nagy sztár a TikTok-on itthon nem kapkodnak annyira utána. A nagy sikerű Evelyn Hugo hét férje kereskedelmi forgalomban már nincs, a Daisy Jones még elérhető, de van még a Carrie Soto is Back-en kívül is több regénye… Érdekes, hogy Kim Michele Richardson regénye egy második rész, az első ugyanarról a témáról szólt, mint Jojo Moyes Áradó fény című regénye, anno csiripeltek is arról, hogy mivel a The Book Woman of Troublesome Creek jelent meg korábban Moyes talán plagizált … Az egyetlen férfi a jelöltek között Douglas Stuart. (Nők aránya: 9/10)

A legjobb fantasy kategória regényei közül egyet se olvastam, viszont itt azért felhúztam a szemöldököm Brandon Sanderson megjelenésén. Hiszen nemcsak hogy november 15-én jelent meg a regény, de nem is olyan népszerű még, a kategória többi jelöltje legalább 20.000 értékelést tud felmutatni, ez meg csak kb. 8500-et (az írás pillanatában), szóval nem is értem, hogyan került eleve még a top15 közé is. Magyarul amúgy Sarah J. Maas: Ég és lélegzet háza már olvasható, még decemberben megjelenik Travis Baldree: Legendás Latték kötete is, sőt gondolom Naomi Novik és Almentrout sorozata is folytatódni fog jövőre itthon is az meg egyértelmű, hogy Stephen Kingtől a Fairy Tale jön majd. Jómagam a cozy boszorkányos fantasy-re szavaztam (The Very Secret Society of Irregular Witches) (Nők aránya: 7/10)

A romantikus regények között idén egyáltalán nincs se paranormális, se történelmi romantikus, hanem mindent a kortárs románcok dominálnak. Egyik könyv se jelent még meg magyarul, viszont már lehet tudni, hogy Lucy Scoret januárban hozza a Pioneer Books, Colleen Hoover gondolom minden regénye várható szokás szerint, Emily Henryt is szokta szeretni a magyar közönség, szóval bízom benne, a szavazatomat is megkapta, hiszen könyvekkel foglalkoznak a szereplői. Mivel Ali Hazelwood első regénye (A szerelem képlete) itthon is siker volt, jó esély van a folytatásra is. Érdekelne még, hogy vajon itthon számíthatunk-e leszbikus szerelmi regényekre, mint amilyen a Delilah Green Doesn’t Care, hisz a két férfi főszereplősök egész népszerűek Magyarországon is. (Nők arány – nem meglepő – 10/10)

A legjobb sci-fi kategória jelöltei közül 4 már magyarul is olvasható (Síri csend, A ​Kaidzsú Állatvédő Társaság, Géncsapda, Leviatán bukása). Mivel a Lezárt sír előző részei már megjelentek, a Nona a kilencedik is gondolom előbb-utóbb jön, ezzel kicsit javít azon, hogy itthon mintha csak a férfiak által írt sci-fiket jelentetnék meg. Holott még mindig a GR jelöltek között is több a női szerző. Pedig nagyon kíváncsi lennék például Jessie Mihalik űroperáira. Mindenesetre Silvia Moreno-Garcia: Doktor Moreau lánya regényére szavaztam, mert nagyon bírom a szerző látásmódját. (Nők aránya 6/10)

A horrorban egyértelműen feljövőben vannak a nők, hiszen idén már 6 könyvet is ők szereztek viszont a kategória egyik jelöltje se jelent meg magyarul. Van persze Stephen King is, bár csak társszerzőként, s mivel a Gwendy sorozat előző részei már olvashatók magyarul, gondolom ez is jön majd. A legzavarbaejtőbb borítója egyértelműen T. Kingfisher: What Moves the Dead regényének van. A The Hacienda-ra szavaztam mert a leírása, külseje alapján egyértelműen Mexican Gothic érzést adja számomra, ráadásul nemcsak nő a szerző de még mexikói-amerikai a szárzamása is.

A humor kategóriából szintén még semmi se olvasható magyarul sőt talán nem is jönnek ezek, vagy csak több éves késéssel … Persze ez az a műfaj, ami eléggé nehezen tud átjönni. Bérelt helye van a jelöltek között természetesen David Sedarisnak, ő stabilan évente jelentkezik finalista kötettel. Jómagam Mel Brooks-ot és Hannah Gadsby-t egyaránt inkább az önéletrajz kategóriába soroltam volna. A 10 Steps to Nanette-et ugye olvastam és bár benne van Hannah humora, stílusa letagadhatatlan azért nem feltétlenül minden játék és mese az ő életében. Bár nem olvastam, de úgy képzelem, hogy Mel Brooks is bár sziporkázik inkább az életének mindenféle állomásai adják a könyve gerincét. Természetesen arra a könyvre voksoltam, amit imádtam idén. (Nők aránya: 6/10)

A legjobb tényirodalom jelöltei között ismét csak feljövőben a nők, ugyanis immár ugyanannyi könyvet szereztek ebben a kategóriában, mint a férfiak, sőt Paul Holes könyvének van egy újságírónő társszerzője is. Meglepett, hogy már három is olvasható magyarul, főleg Máté Gábor jelölésének örültem, természetesen szavaztam is rá, de a Julie Smith és a Susan Cain kötet is könyvesboltjainkban megtalálható. Elképzelhető, hogy az új Mi lenne ha ..? is megjelenik majd itthon, hiszen Randall Munroe korábbi kötetei is népszerűek voltak. S bár állítólab a Brene Brown könyv nem hoz semmi újat, inkább csak korábbi műveiből táplálkozik, talán A szív atlasza is lesz majd magyarul. (Nők aránya: 5(6)/10)

Az önéletrajz kategóriában a szavazatomat egyértelműen Alan Rickman naplói kapták, amely már biztos, hogy 2023-ban jön magyarul. A Kossuth Kiadó nagyon rárepült a színész memoárokra most. De hamarosan az aránylag friss Matthew Perry vallomás is lesz magyarul. Úgy látszik 2022-ben már több férfi is megnyílt, mert míg tavaly 8 könyvet szereztek nők, idén már csak 6-t. (Nők aránya: 6/10)

A legjobb történelmi és életrajzi könyvek között idén a férfiak dominálják, s ebből a kategóriából semmi se olvasható magyarul. Egyelőre el se tudom képzelni, melyikre csaphatna le valami magyar kiadó, de reménykedem a női CIA ügynökösben és a Sötét királynősben, de lehet, hogy a Menekülőművészesre nagyobb esély van, hiszen az Auschwitzból elsőként kiszökött férfiról szól, aki először vitte hírét a haláltáboroknak. Mindenesetre a középkori uralkodónők elég érdekesnek tűnt, arra szavaztam. (Nők aránya: 4/10)

A legjobb képregény és grafikus regény kategóriából itthon is sikeres a Heartstopper, a Fangirl meg a Lore Olympus és persze Sarah Andersen is, meg a Saga is meg-megjelenget. Mégis Debbie Tung-ra szavaztam, egyrészt mert nem is tudtam, hogy jött ki újabb gyűjteménye, másrészt mert már korábbi rajzait is szerettem és itt is fontos témákról beszél (mentális egészség). (Nők aránya: 9/10)

A költészet kategóriában idén is Amanda Gorman-re szavaztam, most egy komolyabb gyűjteménye jelent meg, amit hamarosan hála egy projektnek magyarul is lehet majd olvasni. Sőt most már nem csak instagram költők vannak a jelöltek között, úgyhogy fejlődés 🙂 (Nők aránya: 7/10)

A legjobb elsőkönyves kategóriát teljesen a nők uralják idén is. A szavazatom megint a csodás Minden kémiá-nak ment. Itt találkozhatunk korábban már szerepelt könyvekkel is, ráadásul most már nincs köztük YA szerző. Úgy tűnik arra a piacra már nehezebb első könyvesként bejutni. Mindenesetre a Minden kémia mellett még három könyvet megjelentettek itthon is, ahogy ezekről már korábban volt szó. Nagyon érdekelne amúgy a Kaikeyi ami egy hindu mítoszokban szereplő nőalakról szól. (Nők aránya: 10/10)

A legjobb ifjúsági (YA) regény kategória jelöltjei közül Az első aki meghal a végén és A hazudósok családja olvasható magyarul, van rá ígéret, hogy az Örökösök viadalának harmadik része is jön majd tavasszal. Amiben még bízom, hogy Ruta Sepetys nálunk is népszerű, ráadásul az I Must Betray You 1989-ben, Romániában indul. Itt is van egy WTF könyv, a Lancali névre hallgató magánkiadásos könyv az I Fell in Love with Hope. Bár augusztusban jelent meg, alig 3700 értékelése van és a kritikusai nagyon lehúzzák, hogy tényleg tipikusan rosszul szerkesztett kötet, ráadásul verses regény. Miért nem a költészet kategóriában indították? Tuti lett volna ennél jobb jelölt is ide, hiszen a YA kategória még mindig hatalmas piacot jelent. A hazudósok családjára szavaztam, anno bírtam az első részt és pont most vettem ki a könyvtárból ezt is. (Nők aránya:9/10)

A legjobb ifjúsági (YA) fantasy kategóriából csak a Gallant olvasható magyarul (szintén jön a polcomra, meg V.E. Schwabot kedvelem, úgyhogy dobtam neki a voksomat). Stephanie Garber új sorozatának első része már megjelent, úgyhogy várható majd ez is jövőre, illetve jövőre januárban lesz magyarul is Kerri Maniscalco Gonoszok királyságának első része. Ebben a kategóriában se nagyon olvasok évek óta, viszont itt szoktak lenni a legszebb borítók, ezek közül legalább 5-t feltettem a Moly.hu Borítómánia zónájába. (Nők aránya: 9/10)

Legjobb gyermek és ifjúsági regény kategóriából arra a könyvre szavaztam, amely inkább illett volna a képeskönyvek közé, ez pedig az I Am Quiet ami egy introvertált kisfiúról és az ő belső világáról szól. Mennyire jó téma már! Sajnos innen egyik könyv se olvasható magyarul, mondjuk az Amari első része most jelent meg, meg talán a Jók és rosszak iskolája sorozathoz kapcsolódó könyvre van esély. (Nők aránya: 6/10)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *