Menu Close

Karen M. McManus: Most te következel

Azt hiszem, hogy azért kedvelem az ifjúsági krimiket, mert többnyire nem túl gyomorforgatók és véresek, ugyanakkor tudnak elég izgalmasak és meglepőek is lenni, s ha olvasás közben fenn tudják tartani a feszültséget, akkor máris nyert ügyük van. Ráadásul könnyen, gyorsan olvashatók. Karen M. McManus előző két magyarul megjelent regényét is olvastam, s mivel bírtam a stílusát, erre is kíváncsi voltam, főleg hogy az azóta Netflix sorozattá is váló Lehull a lepel folytatása a Most te következel, s kíváncsi voltam, hogy veszi a folytatások buktatóit, ki tudja-e kerülni az imitálás és utánzás csapdáit.

Másfél év telt el a Bayview Gimnázium híres Négyesfogatának esete óta, amire még mindig nagyon jól emlékszik mindenki. Ráadásul még mindig vannak, akik szeretnének az akkori gócpontnak számító pletykaoldal nyomába érni: csomó koppintás próbálkozott elérni ugyanazt a státuszt, de senkinek se sikerül. Viszont valaki kitalál egy újabb játékot, ami SMS-ben indul útjára a Felelsz vagy mersz? mintájára. A játékmester kiválaszt egy diákot, akinek döntenie kell: elvállal egy kihívást, vagy hagyja, hogy egy titka lelepleződjön. Hamarosan a legtöbben belátják: inkább a mersz-et kell választani, s valami őrült dolgot véghezvinni, mert a napfényre kerülő titkok bizony családtagokat, barátokat fordítanak egymás ellen. De aztán a kihívások is egyre veszélyesebbé válnak és halálos következményei is lehetnek…

A történet középpontjába egy különös hármas áll, akiknek a váltott nézőpontja előtt bonyolódik a cselekmény, ők fognak össze hogy leleplezzék a titokzatos játékmestert. Maeve az egykori Négyesfogat egyik tagjának a húga, aki már az előző könyvben is számítógépes tudásával segítette a nyomozást. Phoebe az egyik menő lány, akinek először leplezik le a titkát, s ezzel addigi világa és kapcsolatai megzuhannak, Knox pedig Maeve egykori fiúja, mostani jóbarátja aki egy ügyvédi irodában gyakornokoskodik.

A történet lassan épül fel, a feszültség, a szálak a különleges látszólag nem egybefüggő események azonban fokozatosan berántják az olvasót. Meg kell mondanom őszintén, hogy engem is. A regény eleje nagyon lassan ment, hogy aztán úgy az egyharmadától szinte egy szusszra végezzek a történettel. Mert most is sikerült megfognia McManus-nak a karakterekkel és titkaikkal. Kiderül, hogy mindenki életében vannak olyan cselekedetek vagy csak kijelentések, amelyek ha nyilvánosságra kerülnek, bizony többet ártanak mint eleinte gondolták volna. A kihívásos játék nagyon jól fel van építve és kitalálója igencsak kiválóan használja ki a modern technika és a közösségi média pszichózisának hatását egy közösségre. Ráadásul a regényben előjönnek mindazok a motívumok, amelyek manapság egy iskolai közösséget ki tudnak kezdeni: pletykák, áldozathibáztatás, az online zaklatás. A történet vége pedig a klasszikus hagyományos amatőr detektívesdiből versenyfutás az idővel lett és a végén még olyan leleplezés is történt, amit az ember nem látott jönni.

Úgyhogy elégedetten tettem le a regényt, McManus még mindig tud izgalmas sztorival előállni. Szóval ha valaki az elejét kicsit uncsinak találja meg összezavarja a sok szereplő és az utalgatások az előző részre, az szerintem tartson ki, mert nagy meglepetés várhatja a végén. Nekem mindenképpen bejött ez a technika.

Blogturné

A Könyvhétre megjelent a nagy sikerű Lehull a lepel könyv folytatása a Maxim Kiadó gondozásában. A Most te következel történetében visszatérünk a Bayview Gimibe, ahol mintha a történelem ismételné önmagát, csakhogy ezúttal nem egy blogon keresztül, hanem sms formájában lepleződnek le a diákok titkai. Három főszereplő szemszögén keresztül követhetjük az egyre veszélyesebbé váló történetet, illetve az első könyv rajongóinak nagy örömére a régi szereplők is feltűnnek. Ha Ti is ugyanúgy szerettétek a kezdő kötetet, tartsatok a turné tagjaival a folytatásban is!

Fülszöveg

Új iskolaév kezdődik a Bayview Gimiben. És a titkok nincsenek biztonságban.
Simon halála óta sokan próbálták leutánozni a blogját, de amióta a Bayview-i Négyesfogatnak sikerült tisztáznia magát, senki nem tudta betölteni a pletykarovat nyomán keletkezett űrt. Ugyanis senki sem ismeri a tényeket. Csakhogy ez hirtelen megváltozik. A titkok leleplezője ezúttal nem egy applikáció vagy egy blog, hanem egy SMSjáték: Felelsz vagy mersz? Ha nem szállsz be a játékba, akkor felfedik egy titkodat. A kiszemelt célpont nem más, mint Phoebe. Phoebe-nek pedig van egy sötét titka. A következő Maeve, akinek már tudnia kellene, hogy mindig a kihívást kell választani. Mire Knox kerül sorra, a helyzet egyre veszélyesebb lesz. A kihívások halálos kimenetelűek, és Maeve az előző évben Bronwyn példáján megtanulta, hogy a rendőrségtől nem kérhetnek segítséget. Sem védelmet. Simon már nincs velük, de valaki továbbra is életben akarja tartani az emlékét a Bayview Gimiben.

Kiadó: Maxim Kiadó
Megjelenés: 2022. június 9.
Eredeti megjelenés: 2020
Oldalszám: 384
Fordító: Sárossy-Beck Anita
ISBN: 9789634995081

Megrendelés

Nyereményjáték

A Netflixen már nézhető a Lehull a lepel könyv alapján készült sorozat Egyikünk hazudik címmel. Ehhez kapcsolódik a játékunk is, amely során a sorozat főszereplőiről láthattok egy képet minden állomáson, a feladat pedig annyi, hogy beírjátok a karakter nevét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *