Menu Close

Amy Meyerson: Az elmúlt napok könyvesboltja

Amy Myerson bemutatkozó könyvére már akkor felfigyeltem, amikor még csak külföldi oldalakon lehetett róla olvasni. Mert pont azokat a témákat emelték ki, amelyekről szeretek olvasgatni. Könyvesbolt, családi titkok, irodalom. A magyar kiadás pedig igazán szépre sikerült, maga a szerző is többször mutogatta lelkesen a borítót az instagram oldalán. Úgy tűnik, idén sikerült sok könyvmolyokról, olvasásról szóló fikcióval megismerkednem.

Mondjuk főhősünk, Miranda mondjuk nem igazi könyvmoly, csak átlagosan olvasott, pont amennyire a munkájához kell, ugyanis történelem tanár Philadelphiában. A regény azzal kezdődik, hogy éppen összeköltözött a barátjával és a közös nyarukat tervezik. A lakásavató bulin telefonhívást kap: több mint másfél évtizede nem látott nagybátyja meghalt. Miranda gyerekkorában különös helyet foglalt el Billy bácsi, aki érdekes helyekre vitte, kincsvadászatokat állított össze neki és volt egy könyvesboltja, a Prospero könyvei, ahonnan mindig valami meglepetéssel térhetett haza kislányként. Csakhogy a tizenkettedik születésnapján valami történt az anyja és az öccse között, aminek az eredménye az lett, hogy Miranda többé nem találkozott a nagybátyjával. Még egy darabig próbálta felvenni vele kapcsolatot, de aztán elengedte… Most mégis úgy érzi, el kell menni a temetésre, úgyhogy hazautazik Los Angelesbe. Meglepetésként éri, hogy a végrendelet szerint rászáll a Prospero könyvei, sőt kap egy nyomot is: Billy halála előtt kincsvadászatot állított össze neki, amely talán felfedi, hogy mi is vezetett ahhoz a bizonyos nagy töréshez 16 éve. A bolt persze a csőd szélén áll, úgyhogy amellett, hogy családi titkokat fejt fel, Mirandának azt is ki kell találnia, mi legyen az imádott üzlettel: továbbadja, vagy van értelme megmenteni…

Az elmúlt napok könyvesboltja az a fajta regény, ami már a fülszövegével a könyvmolyokat szólítja meg, de igazából jóval szélesebb rétegnek is szól. Valahol azt írták róla, hogy cozy mystery, de nincs benne gyilkosság, bár nyomozás a családi titkok után azért van, s persze semmi vér és halál meg thrillerszerű nem fordul elő benne. S mint kiderül, a könyv elején elhunyt Billy mellett van még egy halottunk, akiről addig semmit se tudott Miranda és aki talán a mozgatórugója volt az egész történetnek. Kicsit úgy éreztem, hogy Amy Meyerson nem igazán tudta eldönteni, mit is ír: krimit, nőirodalmat (főhősnőnk rájön, hogy talán mégis mást kéne kezdeni az életével, mint amit eddig csinált) vagy egyszerűen csak ódát a hagyományos könyvesboltokhoz. Az utóbbi részeket nagyon szerettem, mert úgy tudta megírni a Prospero könyveit, hogy szinte ott éreztem magam a polcok között, nagyon érdekes volt a rendszer, amit Billy kitalált a leltárkészlethez és persze engem minden érdekel, amiből megtudhatom, hogyan is működik egy kis független könyvesbolt. A szereplők közti dinamizmus is teljesen reális volt, fájdalmasan ismerős helyzetek, mint például hogy a felnőtt gyereknek újra kell tanulnia, hogyan viselkedjen a szüleivel, na meg nekik is be kell látniuk, hogy már nem egy kislány aki visszatér hozzájuk, ha átmenetileg is, hanem felnőtt nő saját célokkal és tervekkel.

Néhány dolog viszont túl átlátszóra sikerült és hamar rájöttem pár csavarra, ami bár eléggé megdöbbentő, de a megoldása és a feloldozása már valahogy el lett nagyolva. Az utolsó egy negyedében a könyvnek hirtelen kiderült minden, megtudtuk a lényeget aztán tovább léphettünk… hiányzott az igazi katarzis és ha jobban belegondolnék, nagyon sok kérdést lehetne feltenni a történtekkel kapcsolatban, hogy ezt mégis hogy lehetett így… Szóval nem szabad nagyon belegondolni 🙂

Összességében kellemes olvasmány volt, szerettem a sok-sok irodalmi utalást (hiszen Miranda nevét A vihar-ból kapta, a Prospero könyvei mellett még rengeteg klasszikus név, szerző, könyvcím is fel-felbukkan a történetben), a könyvesbolt körüli teendőket. Ami azonban kicsit megkoptatta a könyv ragyogását, hogy túl csapongó és aránytalan volt. Néha a nyomozás a háttérbe szorult, majd jött egy újabb lendület, hogy aztán megint minden befékezzen. Meg amint mondtam, akadtak logikátlanságok és túlírt részek, meg a műfaji csapongás helyett egy utat kellett volna választani és azt konzekvensen végigvinni.
Viszont azt meg kell adni, hogy Amy Meyerson elsőkönyves létére meg tudja fogni az olvasót és szórakoztató is volt annyira, hogy érdekeljen, mivel áll elő legközelebb, a sok műfaj közül melyikben fogja igazán megtalálni a hangját.

Blogturné

A General Press kiadó jelentette meg Amy Meyerson: Az elmúlt napok könyvesboltja című regényét, egy keserédes, melankolikus történetet, ahol a főszereplő régi családi titkok után nyomoz, miközben megörökölt egy könyvesboltot. Ha te is szeretsz a polcok között bolyongani és rejtélyeket megoldani, tarts a Blogturné Klubbal és ha szerencséd van, megnyerheted a kiadó által felajánlott csodás kötetet.

Fülszöveg

“Rendkívül szórakoztató… Egyszerre találós kérdés, rejtély, családi dráma és egy könyvesboltszerető ember álma, sőt még ennél is több.” – Aimee Bender, A citromtorta különös szomorúsága szerzője

Miranda Brooks sosem fogja elfelejteni a tizenkettedik születésnapját. Ekkor veszett össze ugyanis az anyja és az imádott nagybátyja, a különc Billy. A lánynak fogalma sincs arról, mi vezethetett a szóváltáshoz, amely végül mindent megváltoztatott.
Attól kezdve nem látta többé a nagybátyját, így sok-sok év múltán, Billy halálakor meglepődve értesül arról, hogy a férfi ráhagyta a Los Angeles-i könyvesboltját. Mirandának nemcsak a csőd szélén álló üzlet irányításával és a meglehetősen ellenséges boltvezetővel kell megbirkóznia, de a végére kell járnia a nagybátyja utolsó kincsvadászatának is. A férfi ugyanis nyomokat hagyott hátra számára a könyvesbolt polcain sorakozó könyvekben, amelyek révén nemcsak a férfi élettörténete tárul a lány elé, hanem az is, miért szakadt ketté a családja azon a végzetes születésnapon.
Amy Meyerson regénye lírai történet családról, szeretetről és a közösség gyógyító erejéről, valamint arról, hogyan formál minket a személyes történelmünk azzá, akik vagyunk.
Eredeti cím: The Bookshop of Yesterdays
Kiadó: General Press
Fordította: Frei-Kovács Judit
Megjelenés: 2019
Terjedelem: 440 oldal
ISBN: 9789634523093
Megrendelés:

Nyereményjáték

A regényben szereplő Prospero Könyvei olyan bolt, ahova szívesen járnánk mi is. De hasonló könyvesboltokkal már találkoztunk más regényekben is. Úgyhogy a feladványunk minden állomáson 1-1 bolt neve, nektek pedig meg kell írnotok hogy melyik szerző milyen regényében szerepelt.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

Barnegat Könyvesbolt

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

10.01 Betonka szerint a világ
10.03 Olvasónapló
10.05 Hagyjatok! Olvasok!
10.07 A szofisztikált macska
10.09 Könyv és más
10.11 Pandalány olvas
10.13 Zakkant olvas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *