Menu Close

Jessica Day George: Üveg hercegnő

Már lassan alig emlékeztem, hogy mikor olvastam Jessica Day George mesetrilógiájának első részét, az Éjféli bált (de szerencsére a blog nem felejt:), de annyi megmaradt bennem, hogy ha nem is a kedvenc Grimm mesémet dolgozta fel, azért szerethető és aranyos kis történet volt. Röpke nyolc év elteltével már meg is jelent a folytatás. Talán a harmadik részre nem kell majd ennyit várni.

Az előző részben a tizenkét hercegnő ugyan felszabadult az átok alól, de az országuk továbbra sincs jóban a környező birodalmakkal, hiszen több herceg is akik próbálkoztak a lányok megmentésével áldozata lett a Kőbezárt királynak, aki az egész gonoszság mögött állt. Ezért aztán a királykisasszonyokat elküldik más-más országokba, hogy a jó viszonyt kicsit ápolgassák. Pipacs hercegnő Bretonba kerül egyik nagynénjéhez, Lady Margarethez, akinek van egy vele körülbelül egy idős lánya, Marianne, akivel hamar összebarátkozik. Viszont miután évekig kellett táncolnia, kihúzza magát a bálok alól, nem akar táncos eseményekre járni. Csakhogy kénytelen kilépni és cselekedni, amikor valami sötét mágikus erő üti fel a fejét és behálóz egy szerencsétlenül járt gróf lányát, ő szinte az egyetlen, akit nem babonáz meg a titokzatos tündér keresztanya varázslata. Úgyhogy össze kell szednie magát, kilépni az árnyékból és ismét cselekvővé válni ahhoz, hogy megelőzzön egy katasztrófát ami a barátai és családjaik boldogságát is veszélybe sodorhatja. Nem is beszélve arról, hogy ismét összedőlne az óvatos béke, ami Iónia nemzetei között éppen kezd épülni.

Érdekes feldolgozása az Üveg hercegnő a Hamupipőke történetnek, ahol az üvegcipellőt kapó lány igazából csak egy bábu, akit kihasznál a gonosz tündérkeresztanya. Már rögtön az elején van egy csavar a történetben, hiszen nem Pipacs, főhősünk az, akiből a Hamupipőke karakter válik. Ezt a szerepet Eleanora kapja, aki grófkisasszonyból lett szolgálólány, s aki érthető elkeseredettségében könnyen kapható arra, hogy csupa szép és jóért cserébe aprócska kellemetlenségeket elviseljen. Hiszen nem lesz más dolga, mint táncolni párszor Christian herceggel, aki bizton bele fog szeretni, s elérni, hogy megkérje a kezét. Míg a szegény szolgálót manipulálják (s eleinte emiatt nagyon is ellenszenves karakter, nehéz is neki szurkolni), addig Pipacs megmarad annak az erős, határozott, önfejű és bátor hercegnőnek, aki kézbe veszi a sorsát és nem fog rajta a varázslat, szóval végig cselekvőképes tud maradni. Ugyanakkor megvan neki is a maga gondja, mert azok a kényszerű báli éjszakák, amiket gyerekkorától el kellett szenvednie bizony nem múltak el maradéktalanul. S nem csak azért, mert kiölte belőle a tánc szeretetét, hanem mert még mindig vannak rémálmai. Teljesen jól van ábrázolva Pipacsnak ez az oldala, meg az is, hogy minderre nem lehet egyszerűen megoldást találni. Várhatóan a trilógia befejező részében talán megnyugvást talál.

Pipacs kedvenc mesehősnő típusom amúgy: oké, szép mert hercegnő (amúgy ebben a mesében mindenki nagyon jól néz ki), de ezen túl okos és határozott, s nem rest elébe menni a dolgoknak, egyáltalán nincs rászorulva hogy megmentsék, hanem partnerként kíván részt venni mindenben, sőt csakis egyenjogú segítséget fogad el más neműektől is. Elég összetett és nem egy nebáncsvirág. Hozzá képest eléggé halványak a többiek, igen még a szerelmi szál is gyengécskére sikerül, előre kiszámítható, hogy kivel kell összejönnie főhősnőnknek, viszont pont a hős eléggé egydimenziós karakter lett. Amúgy még izgalmas szereplő maga a gonosz, Corley, róla viszont szívesen olvastam volna még.

Az Üveg hercegnő egy kicsit jobban is bejött nekem, mint az Éjféli bál, érdekes volt a jól ismert mese kicsit sötétebb árnyalatú feldolgozása és néhány bátrabb mozzanata (a mágia és ahogy Eleanora be lett hálózva), ugyanakkor néhol azt éreztem, hogy el lettek nagyolva részek és karakterek és ez a történet ritmusára rányomta a bélyegét. De vitathatatlanul kellemes pár napot hozott, hogy ismét gyerek lehettem egy jó kis tündérmesét olvasva.

Blogturné

Ki szereti a jó kis mesefeldolgozásokat? Hát most itt egy újabb!
Az Éjféli bált már sokan ismerhetitek, és végre megérkezett a várva várt folytatás. Rose után Pipacs hercegnőé a főszerep, és egy furcsa párválasztó csereprogramé. Tartsatok velünk Ti is Bretonba, ahol újabb titkok és átkok várhatnak ránk.
És ha ügyesek vagytok, még a könyv egy példányát is megnyerhetitek!

Fülszöveg

Miután hosszú évekig átok kényszerítette, hogy minden éjszaka táncra perdüljön, Pipacs hercegnő esküvel megfogadta, hogy soha többé nem húz tánccipellőt a lábára. Éppen ezért csupán vonakodva vállalkozik arra, hogy részt vesz a királyi csereprogramban, amit édesapja a szomszédos országok uralkodóival együtt ötlött ki.

Először nem is tűnik olyan rossznak az élet a távoli Bretonban, főleg mivel felbukkan egy jóképű herceg, aki a barátságát kínálja… sőt talán még többet is. Ám egy Eleonora nevű szegény szolgálólány is megjelenik a színen, és szemet vet a hercegre. Vajon melyik lány fogja elnyerni a szívét? És vajon ki áll a káprázatos báliruhák és cipellők mögött, amikben a nincstelen Eleonora parádézik a bálokon? Csak Pipacs hercegnő lát át a mágián, ami a királyság összes többi lakóját bűvöletben tartja. Mivel egy átkot már sikerült legyőznie, ő a legmegfelelőbb arra, hogy egy másikkal is megbirkózzon.
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 280
Fordító: Robin Edina
ISBN: 9789634573791
Sorozat: Éjféli bál 2.
Megrendelés

Nyereményjáték

Mostani játékunk nem lesz túl nehéz, de azért van benne egy kis csavar. Minden állomásunk megosztunk egy-egy idézetet olyan regényből, aminek az alapját legalább részben valamilyen mese adta. A megfejtésben NEM a könyv címét várjuk, hanem a meséét (vagy az egyik meséét), ami ihlette.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladványom:

Szuperhős is lehetnék, leszámítva, hogy ha ki akarnék menteni valakit egy égő házból, akkor amint meglátna, sikoltozva a lángok közé vetné magát az illető.

a Rafflecopter giveaway

Turné állomásai:

04.13 – Sorok között blog
04.15 – Olvasónapló
04.17 – Deszy könyvajánlója
04.19 – Dreamworld – EXTRA
04.21 – CBooks
04.23 – Deszy könyvajánlója – EXTRA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *