Menu Close

David Whitehouse: Mobile Library

mobilelibraryNem titok, hogy szeretem a könyvekről, olvasásról, könyvtárakról szóló regényeket. Sőt kifejezetten keresem is őket és mindig megörülök, ha valami új jön szembe ami ráadásul még jó hírverést is kap, s ilyenkor az se érdekel különösebben, hogy ifjúságihoz sorolják. Bevallom, valami olyasmire számítottam, mint  amilyen az Egy könyvmoly regényes élete volt, csak fiatalabbaknak.

Bobby Nusku élete elég pocsék, nem csak az iskolában, de otthon is bokszzsáknak használják, a legjobb barátjával hiába találnak ki valami különlegeset, meghiúsul a tervük. A fiú ekkor találkozik Rosával és az anyjával Val-lel, aki egy mobil könyvtárat takarít. A nő bevezeti Bobbyt a könyvek csodálatos világába. Amikor az önkormányzat felszámolja a könyvtári szolgáltatást, mindannyian úgy gondolják, hogy a mozgókönyvtár jobb sorsra érdemes de legalábbis nekik túl sokat adott és ha már úgysincs vesztenivalójuk, akkor útra kelnek vele. Val, Rosa és Bobby kalandra indulnak és a könyvek segítségével megpróbálják megtalálni a maguk boldogságát.

Nagyon fura egy könyv ez. Először is, nem nevezném annyira ifjúságinak, inkább az a kategória, ahol ugyan a főszereplő fiatal szinte gyerek, maga a történet alakulása és a kalandok jóval felnőttesebb dolgokba viszik bele az olvasót. Rögtön a regény felütése egy meghökkentő jelenettel kezdődik, aminek a címe is az, hogy The End, szóval a vége van az elejére rakva és még a fülszöveg ismeretében is eléggé megdöbbentő pár oldal. Aztán következik csak, hogy megtudjuk, hogy és miként jutottak hőseink arra a helyre és az első pár fejezet által bemutatott világ, Bobby élete annyira sivár és szívbemarkoló, hogy az ember csak levegő után kapkod. Aztán történik egy-két olyan dolog ami meg másképp döbbentett meg, már-már úgy voltam vele, hogy leteszem a könyvet, mert úgy tűnt, az egész inkább halad egy nyers és kegyetlen ilyen manapság a gyerekek élete ha a rosszabbik oldalra születnek dolog felé, aztán valahogy megváltozott az egész. Talán tényleg a könyvek miatt, amiket Bobby olvas az úton, amelyek tényleg a fénysugarat adják az életükben, amelyek ellátják jótanáccsal és kinyitják előtte a világot. Mert az olvasott történetek, a klasszikus mesék és ifjúsági regények segítenek feldolgozni amit nehéz és megmutatni a kiutat, hogy bízzanak magukban és ha az ember alapvetően jó és jót akar, vagy csak annyit, hogy normalizálódjanak a kapcsolatai az elérhető. Bobby Val és a mozgó könyvtár segítségével megtalálja a választott családját, akikkel pont azt teszik, amit kell: szeretik egymást és összetartanak, jóban, rosszban és feltétel nélkül támogatják a másikat.

Összességében tehát nem azt kaptam, amit vártam, sőt bizonyos részeknél főszereplőnk Bobby és tettei határozottan taszítottak, ugyanakkor feltétlenül a szerző tehetségén múlott, hogy a végére megértsem és elfogadjam a főszereplőt és szorítsak neki: sikerüljön amit szeretne. S mindezt tényleg Whitehouse mellett a könyveknek köszönhettem, mert azok terelték jó irányba a történetet. Felemás érzéseim vannak a regénnyel kapcsolatban tehát, ha csak a feléig olvasom, alig 3-4 csillagot kapott volna, de a végére mindenképp feltornázta magát 7. szintre. De ennél semmiképpen nem jobb, mert az elejét nem tudom megbocsátani, annyira mély hatással volt rám a nyomasztó volta. Mindenesetre az biztos, hogy nem egy ifjúsági regény, ugyanis jóval komolyabb a megfogalmazás és bizonyos témák is felnőttesebben vannak kifejtve.

Aki szereti azonban a könyvek hatásáról szóló történeteket, amiket fiatalok fejlődésregényével kombinálnak, azoknak tuti kellemes olvasmány lehet.

Kiadó: Picador
Megjelenés: 2015
Terjedelem: 256 p.
ISBN: 9781447274728
Honnan: Netgalley, Recenziós e-book

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

3.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *