Menu Close

Egy évtizednyi olvasás

Van egy blogger, akit személyesen ismertem előbb, méghozzá az offline könyvklubunk révén, ahol egyszer valahogy szóba kerültek a könyvajánló oldalak és kiderült, hogy Stella is indított egyet, méghozzá angolul. Készítettem vele interjút is, mert érdekesnek találtam, hogy erre vállalkozott, s természetesen meghívtam őt is, hogy ünnepelje velem az olvasónapló 10 éves fennállását. Stella azonnal azon kezdett el morfondírozni, hogy Neki milyen olvasmányélményei voltak az elmúlt évtizedben.

Sziasztok!
Stella vagyok, az Ex Libris könyves blog írója. Mikor Lobo felkért, hogy vegyek részt a 10 éves blog-szülinapjának ünneplésében az első meglepődésem után (Te jó ég! Te már 10 éve írsz olvasó blogot! Húha! – én 3 éve kezdtem az Ex Librisen a blogolást) a gratulációt követően azonnal mondtam, hogy nagyon szívesen, örülök, hogy itt lehetek. 🙂 Amikor pedig azon törtem a fejem vajon miről is írjak, az a 10 év csak nem hagyott nyugodni. Hol is voltam én 10 éve, mit is csináltam? És ami még jobban érdekelt mit is olvastam akkor? És így született meg az ötlet, hogy megosztom veletek mit is olvastam az elmúlt 10 évben, avagy hogyan változott az olvasói ízlésem egy évtized alatt.
Pride and Prejudice10 éve még gimis voltam, és bár már akkor is faltam a könyveket van egy jelenet ami nagyon élénken él bennem azóta is: hogy történelem órán a pad alatt egy régi könyvtári példányú Büszkeség és Balítéletet olvasok egy kézzel lapozva, másikkal úgy téve mintha írnék (alibi az kellett a tanár miatt 😉 ). Nem bántam, hogy utána órákig másoltam a jegyzeteket, annyira a történetben éltem az alatt a (többször) 45 perc alatt, hogy nagy szerencsém hogy a tanár éppen akkor nem szólított fel, mert talán azt se tudtam volna éppen milyen évszázadot tanulunk… Ezek után végig olvastam az összes angol és francia klasszikust amit csak találtam és a klasszikus irodalom iránti rajongásom eltartott még jó pár évig.
Édentől keletreAz egyetemi vizsgaidőszakokban mindig “olvasólistát” vezettem: egy lapra irogattam azokat könyveket, amiket alig vártam, hogy a vizsgaidőszak befejeztével végre olvashassak: jöttek a háborús és modernebb klasszikusok: Eric Maria Remarque (a Három Bajtárs azóta is nagy kedvencem), Eric Knight: Ez mindenek felett, Robert Merle: Mesterségem a halál, és a John Steinbeck korszakom (amiket szintén órákon olvastam az előadótermekben, úgy tűnik, van ami nem változik… :)) A balatoni nyarak pedig nagy Agatha Christie olvasómaratonnal teltek.
A következő meghatározó pillanat az volt, amikor külföldön tanultam és valahogy egy házidolgozat kutatómunkáját megunva az interneten Jane Austen fanfiction-re bukkantam. Na persze mondanom sem kell, hogy arra nem emlékszem, hogy a dolgozat hogy sikerült, de arra igen, hogy nem lehetett megállítani, elolvastam mindent amit csak találtam, gyakran hajnalokig bújva a több százoldalas történeteket!
BittenEzt követte, amikor rá pár évre (úgy 2006-ban), szintén véletlen folytán kivettem a könyvtárból két könyvet: azt már nem is tudom miért éppen erre a kettőre esett a választásom, de huzamosabb időre meghatározták az olvasói ízlésemet: a nagy angol és amerikai klasszikusok után ugyanis elolvastam J.R. Ward első A Fekete Tőr Testvériség könyvét (Éjsötét Szerető), ami nagyon nem tetszett és Kelley Armstrong: Bitten-jét, ami lenyűgözött! Azóta is az egyik kedvenc urban fantasy íróm és a Women of the Otherworld sorozata az egyik kedvenc UF sorozatom. Az ezt követő években a paranormális izgi könyveké volt a főszerep: jöhetett minden ami vámpíros, vérfarkasos, zombis vagy szörnyes volt, én élveztem 🙂
Aztán egy újabb mérfőldkő jött: 3 éve elkezdtem blogot írni. Angolul. Ez elég sok minden változást hozott az életemben, melyből talán az egyik legfontosabb, hogy felfedeztem a romantikus irodalmakat és azóta ez lett a kedvenc stílusom. Lehet történelmi, kortárs vagy chick lit, szeretem! Most jelenleg ebben a stádiumban tartok, egy kis urban fantasy-vel megspékelve (Rachel Vincent Shifters sorozatáért és Ilona Andrews Kate Daniels sorozatáért élek-halok).shifterseries
Olvastam én meséket, (általános iskolában megállás nélkül) mítoszokat, magyar és külföldi irodalmat, angol, francia és amerikai klasszikusokat, hátborzongató krimiket és vérszívós sztorikat, és most éppen a szívmelengető romantikus regények a kedvenceim. Kiváncsian várom, hogy mi lesz a következő könyv-felfedzésem, és hogy mit hoz majd a következő évtized.
Lobo, Neked pedig nagyon boldog blog-szülinapot kívánok és még sok olvasós-blogolós évet! 🙂
Mondjátok, nektek volt meghatározó olvasás élményetek? És mi volt az?

Ha többet szeretnétek rólam tudni nézzétek meg Lobo velem készített interjúját, illetve megtaláltok az alábbi helyeken:
Blog: http://www.stella-exlibris.com/
Twitter: http://twitter.com/Stella_ExLibris
Goodreads: http://www.goodreads.com/stella_exlibris
Facebook: http://www.facebook.com/pages/Ex-Libris/105923872768585
E-mail: stella.exlibris@gmail.com

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *