Menu Close

Diana Rowland: A démon jele

Diana Rowland: A démon jeleUrban fantasy sorozatokkal is teli van a padlás, s lassan nehéz olyat találni, amiben van valami kiemelkedő és nem bizonyos formulákkal dolgozik, s mondjuk csak a főszereplő foglalkozásában tér el a hasonszőrűektől. Éppen ezért jómagam is már kicsit óvatosabban fordulok az ilyen regényekhez, de Diana Rowland elég jó sajtót kapott itthon és külföldön is ahhoz, hogy kíváncsian beleolvassak.

Kara Gillian egész frissen lett gyilkossági nyomozó, jól megdolgozott érte, megjárta a ranglétrát, de a munkáján kívül amúgy is csak még egy hobbija van: a démonidézés. A lány egy louisianai kisvárosban él, ahol mint az amerikai Délen általában elég jelentős a paranormális tevékenység, a démonidézés pedig családi örökség, Kara is a nagynénje segítségével fejlesztette a képességét. A történet kezdetén éppen egy vizsgaidézésen van túl, immár magasabb szintű démont is segítségül tud hívni. Mint kiderül, mágikus látása és jártassága a misztikumban, munkájában is segítségére lehet, ugyanis a városba visszatért a Jelfaragóra keresztelt sorozatgyilkos, aki három éve hirtelen abbahagyta működését. Kara pedig meglátja, hogy a legfrissebb holttest körül mágia maradványok is vannak, s ő ezért egészen más nyomokon indul el, mint a többi rendőr tette volna. Ugyan ez az első gyilkossági esete, de mivel alaposan tanulmányozta már korábban is a Jelfaragó működését, megbízzák a nyomozás vezetésével, ami persze a tapasztaltabb férfikollegáknak nem tetszik, sőt miután még több áldozat tűnik fel még FBI ügynökök is a nyakába szakadnak. Karának úgy kell nyomoznia, hogy közben nem fedi fel saját idéző tehetségét. A földi nehézségek mellett még egy hatalmas Démon Lordot is sikerül véletlenül megidéznie, aki aztán álmaiban kísérti, úgyhogy nem éppen fenékig tejfel az élete.

Attól tartottam, hogy ez a regény is a szexi részre fog rámenni, s ezt erősítette bennem az elég korán lezajló szexjelenet is, de szerencsére mindez csak egy alkalom volt, s utána tényleg inkább a nyomozásról meg a démonokról volt szó. Kara igazán belevaló csaj, akinek nőként és zöldfülű tehetségként kell a tapasztalt férfiak mellett megállnia a helyét, s Diana Rowland ki is használja ezt a szitut és rendőrfilmekből ismerős humorral tálalja. Ráadásul az első könyv volt, ahol végre nem percre pontosan határozták meg a halál beálltának idejét, erről a törvényszéki doki jól ki is oktatja az FBI ügynökét. Emlékszem erről anyuval (aki patológus volt) többször is beszéltem és ő mindig mondta, hogy ezt a részt azért ne higgyem el a filmekből, könyvekből mert csak pár órányi közelítést tudtak ők is mindig adni. Szóval egyrészt jól meg volt itt ragadva a rendőrségi munka és a nyomozás, másrészt érdekes volt a démonok világa. A démonok a regény szerint más síkon élnek, igazából megidézésükkel tudásra, információra lehet szert tenni, s ezen lények különös becsületrendszerét kihasználva tudnak az idézők bármit is elérni náluk. Határozottan jó alapnak tűnt ez a világépítés egy sorozathoz. Amúgy a regény kétharmadánál azt hittem, hogy megfejtettem, ki a gyilkos, de szerencsére Rowland nem ennyire egyszerűsítette le a dolgot, bár azért kicsit mondvacsinált lett az elkövető személye és motivációja.

Szóval tetszett a belevaló, kemény, csaj, a rendőri környezet, a démonok. Az idővonallal eléggé el volt azonban csúszva a regény, a nyomozás mintha pár napot vett volna igénybe, aztán meg kiderült, hogy igazából hetek teltek el a felütés és a nagy leszámolás között. Kara tévedései túl átlátszóak voltak és ha kicsit belegondolt volna a félrevezetésére tett próbálkozást körberöhögte volna. Sorozatkezdetnek nem rossz és örültem, hogy végre egy urban fantasy, ahol nem a libidó írja a történetet. Gondolom eredetiben még könnyedebb és szlengesebb lett volna a stílus, amit most valahogy annyira nem sikerült a fordítónak átadnia, pedig ez többnyire nem szokott nehézséget jelenteni Farkas Veronikának. Összességében: jöhet a következő.

Eredeti cím: Mark of the Demon
Fordító: Farkas Veronika
Kiadó: Kelly Kiadó
Megjelenés: 2011 (2009)
Terjedelem: 350 p.
ISBN: 9789633350003
Honnan: Könyvtárból


4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *