Jul 252011

Karen Marie Moning: Keserű ébredésValahogy engem teljesen elkerült A Tündérkrónikák és a körülötte zajló rajongás. Akkor kezdtem kicsit odafigyelni rá, amikor Nima, aki amúgy mostanában teljesen leszámolt a paranormális romantikus meg urban fantasy regényekkel, a második meg a harmadik részről elismerően nyilatkozott. Úgyhogy amikor legutóbb szembejött velem a kötet a könyvtárban, hazahoztam és valóban roppant gyorsan ki is olvastam.

A történet főszereplője MacKayla Lane, akinek egyszerű nyugodt élete egy telefonhívás hatására fenekestül felfordul. Ilyen úton értesítik ugyanis, hogy Dublinban tanuló nővére meghalt. A nyomozás azonban zsákutcába fut, az ügyet lezárják, de Mac úgy érzi, valamit tennie kell, s ezért Írországba utazik, hogy a helyszínről próbálja meg rávenni az illetékeseket, hogy hatékonyabban dolgozzanak. Dublinban azonban mindenféle meglepetés éri: a nővére egészen másképp élt, mint arról hazafelé hírt adott, fura dolgokba keveredett, megfejthetetlen üzeneteket hagyva húga hangpostáján. Mac kérdezősködése és ügyetlen nyomozása hamarosan bajba sodorja őt, s akkor még nem is szóltunk arról, hogy kiderül, a lány különleges képességekkel rendelkezik: képes látni a köztünk élő tündéreket. Akik között bizony vannak csúnyák, nagyon csúnyák. S ha nem lenne a titokzatos könyvbolt tulajdonos, Jericho Barrons, a lány elég hamar a nővére sorsára juthatna…

A főszereplő és az elbeszélés módja sokak számára lehet idegesítő. Igen, itt is egyes szám első személyben van elmesélve a történet – csak szólok, mert tudom, vannak akik ezt nagyon nem bírják. Mert az írónő nagyon rájátszik arra, hogy Mac a tipikus szőke, úgy néz ki, mint egy Barbie baba, mindenki azt feltételezi róla, hogy buta (s a könyv végéig nem is nagyon bizonyítja ennek ellenkezőjét), állandóan el van foglalva a külsejével, hogy milyen ruhát hord, rengeteg márkanévvel dobálózik stb. Leginkább Sookiera hasonlít (szőke, csinos, déli lány, bárban dolgozik, senki se veszi komolyan stb.), s mivel az egész regény teli van utalásokkal a következő részekre, Mac további életére, majdnem biztos, hogy akárcsak az egyszerű pincércsaj a Merlotte’sból ez a másik déli butuska szépség is fejlődni fog, méghozzá igazi harcossá. Az előszó legalábbis ezt ígérte. Amiért azonban a kezdeti idegesítő volta ellenére is lehet elismerően nyilatkozni a főszereplőről, még ha néha bődületes marhaságokat csinál, meg mond is Mac és a Túl hülye, hogy éljen kategória határán mozog, hogy elszánt egy csaj. Az a célja, hogy kiderítse és megbosszulja a nővére halálát és ettől semmi, de semmi nem tántorítja el. Ezért hajlandó bármire, még akár a rózsaszín körömlakkjáról is lemond.
A másik főszereplő, Barrons, a titokzatos könyvbolt tulajdonos, aki segít valamennyire Macnek, de igazából megvan a saját elképzelése, hogy miért és a saját céljai is. Hogy ezek mik, arról fogalmunk sincs, lévén, hogy a férfi soha nem válaszol a lány egyetlen kérdésére se. Annyira titokzatos pasi, hogy szerintem még az írónő se tudja, kicsoda meg micsoda… legalábbis ebből a könyvből ez tűnik fel.

Nima kiemelte, hogy milyen üdítő, végre egy paranormális regény, amiben nincs szex. Vagyis inkább konkrét aktus nincs, de azért a szexre elég sok utalás van. Már a bevezetőben is arról van szó, hogy a köztünk élő tündérek egyik legnagyobb fegyvere a szex az emberekkel szemben és bizony Mac találkozik is olyan tündérrel, aki orgazmussal öl. Hehhe: nem hiába nevezik az orgazmus kis halálnak, mi?

Szóval kicsit felemásként érzek én ezzel a regénnyel kapcsolatban. A történet, a világ, a tündérek, származásuk, helyzetük és a kibontakozóban lévő háború egymás és az emberek közt izgalmas. Moning szórakoztatóan ír, nagyon gyorsan olvastam a regényt. Csak hát a főszereplőkkel vannak problémáim. De talán ez megoldódik később, szóval még nem írtam le az egészet, mert a világ, amit fest izgalmasnak ígérkezik. Úgyhogy ha bent lesz a könyvtárban a következő rész is, kölcsönzöm majd.

Eredeti cím: Darkfever
Megjelenés: 2010 (2006)
Kiadó: Kelly Kiadó
Fordító: Laskay Ildikó
Terjedelem: 300 p.
ISBN: 9789639943858
Honnan: Könyvtárból


3 Stars
Oszd meg!

Reader Comments

 1. ne is írd le, mert az első tényleg olyan nem is tudom, milyen. kicsit gyengus, főleg Mac miatt, aki igazából olyan kis butaszőke, akinél ott van vége a világnak, amikor letörik a műkörme.
  ehhez képest a harmadik részre egészen megváltotik, és a negyedik részben(azzal most küzdök angolul) meg annyira más lesz az elsőhöz képest, hogy csak na.
  nem tudom, te hogy voltál vele, de én a szexszel ölő tündér részeinél nagyon röhögtem.:D
  az a finom erotika (:D) a negyedik rész elejére eléggé bedurvul, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy itt a cél nem a hőseink élvezete, hanem valami egészen más. és a tündérek másságát, ahogy a szexhez viszonyulnak, nagyon jól eltalálta Moning. de ez majd csak a negyedik résznél lesz világos, addig meg történik egy csomó minden, aminek köze sincs a szexhez, sőt.
  mindenképpen kölcsönözd ki a folytatásait is, mert én pl. a harmadik résztől mondanám magam rajongónak.

 2. @Nima nyitott szemmel fogok járni, mert tényleg volt pár jó dolog benne. Fan talán nem leszek, csak érdekel a történet.

 3. Tegnap a soroksári auchanban megvettem az első két kötetet. Kilós könyv vásár van. Potom kb. 500 Ft/db. Akinek még nincs meg, jó alkalom megvenni.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *