Jul 062011

Elziabeth Chadwick: A legnagyobb lovagRégen olvastam igazán jó történelmi regényt, pláne olyat, ami a középkorban játszódik, amikor lovagi tornák voltak, ármánykodtak a királyi udvarban, a szerelemről meg dalok születtek, a nők pedig faliszőnyegbe szőtték a történeteiket. A XII. század végének angol történelmére amúgy is csak nagy vonalakban emlékszem, de Oroszlánszívű Richard, Kereszteshadjáratok stb. azért csak ismerős volt. Arra meg különösen kíváncsi voltam, hogy vajon Elizabeth Chadwick csak pocsék filmforgatókönyvből tud regényt írni (ld. Az első lovag), vagy kutatásainak eredményét jó kis prózába tudja önteni.

William Marshal a XII. században élt, s igazán azt lehetne mondani, hogy róla mintázhatták meg a lovag eszményképet. Pont ezért lehetett hosszú, eseménydús élete, végig az angol királyi család mellett, mindez úgy, hogy mindig tartotta magát a saját becsületkódexéhez. Mivel egy kisnemes középső fiának született, fegyverhordozó, majd lovag lett, akinek magának kellett előteremtenie a megélhetéséhez szükséges pénzeket, illetve csatlakoznia kellett nagyobb udvartartásokhoz. Tehetséges volt a lovagi tornákon, pénzzel és pártfogóval végül fiatalon nem volt gondja. Aztán amikor egy váratlan rajtaütés során megmenti a királynő, Aquitániai Eleonóra életét, kinevezik a fiatal Henrik mellé tanítónak. Marshalnak azonban nincs könnyű dolga, mert királyi sarjak mellett oktatónak lenni nem egyszerű, hiszen miután felnőnek mindegyik azon igyekszik, hogy végre megkapja a saját jussát, például a trónt. William az ifjú Henrik udvartartásával lovagi tornákról lovagi tornákra jár, ő lesz a XII. század “David Beckham-je” (ezzel próbálja meg az utószóban maga az írónő érthetővé tenni Marshal szerepét és pozícióját), de kénytelen udvari intrikákba belefolyni és mindig a becsületének megfelelően cselekedni, aszerint, hogy éppen kinek tartozik hűséggel. Kitartása és állhatatossága nehéz helyzetekbe is sodorja, néhol a lelkiismeretével kell küzdenie, majd vezekelnie bűneiért, azért, hogy tisztának érezhesse végre magát. De hűsége, egyenessége és mindig az igazhoz való ragaszkodása meghozza az eredményeket, még ha nem is akkor és úgy, ahogy mindig elvárnánk, de végül William megtalálja az elégedettséget és boldogságot, már amennyire ebben a korban erre lehetőség van.

Már régen olvastam ilyen jó kis történelmi regényt, s mivel William Marshal hosszú életet élt és még egy csomó mindenben segédkezett az angol királyi ház körül, ez a kötet csak életének első részét foglalja össze. De Elizabeth Chadwick nem is hagyta magára, hanem megírta a folytatást is, The Scarlet Lion címmel. Igazán helyén volt itt minden, s lehet, hogy néha túl tökéletes William karaktere, viszont a mellékszereplők is legyenek királyok, hercegek, örökösnők, kereskedők, szajhák stb. jól meg vannak rajzolva, ugyanakkor nem burjánoznak túl, nincs sokezer név, akit meg kell jegyezni, mégis korrektül lehet követni az eseményeket. A korszak hangulata és az uralkodó család motivációi elképesztőek. A fiúk mindent megtennének, hogy trónra kerüljenek, testvér fordul testvér ellen, szülő és gyerek közt se mindig felhőtlen a viszony. Elképesztő, ahogy a hatalomért, trónért folytatott ádáz küzdelem kikezd minden kapcsolatot. Ebben a környezetben igazán különlegesnek kell lennie annak, aki ragaszkodni akar az elveihez és még szeretne tükörbe is nézni. Ráadásul igazán érdekes a nők szerepe a században. Aquitániai Eleonóra nagyon okos, ügyes asszony, aki tudja miként szerezhet maga és gyermekei mellé hűséges embereket, akikben megbízhat, s akik megfogadják egy nő tanácsát is. William Marshal pedig sokat tanul a királynőtől, s bizony a nőkkel való kapcsolata és ahogy bánik velük, ha néha bajba is sodorja igazán kivételes és szerencsésnek mondhatja magát az a lány vagy asszony, akihez közel sodorja az élet.

Az írónő alaposan utána járt a korszaknak és Marshal életének, de száraz tények és események helyett jól olvasható, izgalmas történetet hozott össze. A “legnagyobb lovag” életének eseményei sok történelmi forrásműben le vannak vezetve, sőt még alapjául szolgált a Lovagregény című vidám kis történelmi kalandfilmnek, meg több ebben a korban játszódó film meg regény mellékszereplőjeként is feltűnik (ld. még Robin Hood), de igazi főszereplőként itt jelenik meg először William Marshal. Elizabeth Chadwick nagyon járatos a korban, főszereplője életében, alaposan utána nézett a kor szokásainak is, s mindezt olvasmányos mégis informatív, izgalmas regénybe öntötte. Hiába 580 oldal, úgy két nap alatt elolvastam és határozottan kellemes élmény maradt. Remélem a Könyvmolyképző kiadó tervezi a folytatás megjelenítését is, hogyan alakul tovább Marshal élete és mit ügyködik a Magna Charta körül, valamint hajrá, az írónő többi regénye is jöhet, rehabilitálta magát a szememben. Szóval ajánlom mindenkinek aki igazán jó történelmi regényt szeretne olvasni a XII. századból.

Eredeti cím: The Freatest Knight
Fordító: Szűr-Szabó Katalin
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2011 (2005)
Terjedelem: 585 p.
ISBN:  9789632452425
Honnan: Kiadótól, recenziós példány


4.5 Stars
Oszd meg!

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *