Menu Close

Sarah Dessen: Tökéletes

Sarah Dessen: TökéletesÍme megint egy írónő, akinek minden magyarul megjelent regényét kiolvastam, s ahogy Dessen két korábbi könyve, ez is ifjúsági, láthatólag teljesen hétköznapi dolgokról szól, amikkel fiatalok szembetalálhatják magukat. Nincs benne túl nagy dráma, különlegesség, de érzékenység és kiváló helyzetfelismerés és egy jó hang, amire ilyen regénynek erősen szüksége van.

Macy élete másfél éve teljesen felborult: édesapja meghalt, és sokáig saját magát hibáztatta a történtekért. De nővérével, a temperamentumos Caroline-nal ellentétben ő nem hagyta, hogy mások lássák rajta a gyászt, hanem igyekezett mindent elfojtani és anyja kedvéért kialakított egy tökéletes képet magáról. Jól tanult, igazán okos barátot választott magának, aki mellett nincs semmi bizonytalanság az életében. Macyből tökéletes gyerek lett, még arra is vállalkozott, hogy míg a fiúja, Jason nyári táborba megy elvállalja helyette a könyvtári állását. Csakhogy a nyár nagyon magányosnak tűnik számára: anyja roppant elfoglalt, nővére férjhez ment és elköltözött, a könyvtári munka pedig nem egészen az, mint amire számított. Képtelen beilleszkedni. Aztán a véletlen úgy hozza, hogy munkát kap egy családi vállalkozásnál. A Wish egy partiszervíz, ahol az erősen terhes Delia próbálja kézben tartani a dolgokat, s van egy csomó fiatal munkatárs, akik között Macy úgy érzi, nem kell többé megjátszania magát. S miközben új barátokat talál, kinyílik a szeme saját és családja hibáira is és megpróbálja rendbe hozni az életét még ha nem is megy könnyen és ellenállásmentesen.

Sarah Dessen már megint jól beletalált és egy élvezetes ifjúsági regényt hozott össze. Nincs benne nagy megváltás, hatalmas konfliktusok és igen, még a vége is azt az üzenetet hordozza, hogy semmi se fog egy csapásra megoldódni, mert dolgozni kell érte és vannak bizonyos esetek, amikkel egy tinilány, bármennyire is szeretne, nem tud mit kezdeni. Itt elsősorban Macy anyjára és az ő helyzetére gondolok, arra, hogy miképp dolgozza fel a gyászt. Dessen regényeiben még tetszik az is, hogy nem mindent a szerelemre hegyez ki. Mert ugyan itt is van benne romantikus érdekeltség, de Macy életében a barátok léte és az, hogy vannak akik közt végre önmagát adhatja, mert nincsenek vele szemben elvárások, sokkal fontosabb, mint hogy lesz-e csók vagy nem.

A magyar kiadással két problémám volt. Először is, a címe szerintem félrevezető, mert az eredeti “The Truth About Forever“az  egész regénynek más hangsúlyt ad, mint a Tökéletes. Azzal a címmel olvasva Macynek azzal kell szembenéznie, hogy semmi sem tart örökké és be kell látnia, hogy ez még nem feltétlenül rossz, vagy éppen bizonytalanságra ad okot. A regényt ilyen szellemben olvasva nem a tökéletesség mibenléte volna a fő mozgatórugója. A másik pedig, hogy bár a fordítás élvezetes volt, a könyv tele volt helyesírási hibákkal elírásokkal amelyek itt-ott zavaróak voltak.

Remélem, hogy nem áll meg itt a Dessen életmű kiadása és folytatják, mert érdemes.

Eredeti cím: The Truth About Forever
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Fordító: Bosnyák Viktória
Megjelenés: 2008 (2004)
Terjedelem: 382 p.
ISBN: 9789639708976
Honnan: Kölcsön

 

3.5 Stars

1 Comment

  1. Norin

    Én nagyon szeretem ezt a könyvet. Tetszett, ahogy megfogalmaztad a könyv lényegét. Nekem is az újra kezdés és a barátság fontossága volt az, ami átjött Dessen soraiból. Miért nem ő a kötelező??:) Annyi mindenre feltudja nyitni egy annyi idő lány szemét, mint például én…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *