Menu Close

Kelley Armstrong: Bitten

Kelley Armstrong: BittenKedvenc külföldi blogjaimban ha arról volt szó, hogy az ember milyen könyvvel, sorozattal kezdje az Urban Fantasy-vel való ismerkedést, netán vérfarkasokra kíváncsi, akkor mindenhol Kelley Armstrong neve merült fel. Ennek ellenére én előbb a bérgyilkosos történetére figyeltem fel, még ki is kértem Gigi véleményét – aki már több kötetet is olvasott az írónőtől -, hogy szerinte mégis melyik regényét olvassam el először. Aztán mégis a 2001-ben, tehát az urban fantasy hajnalán íródott Bitten-nel (Megharapva) kezdtem, s hát mit ne mondjak, az írónő Women of the Otherworld (Nők a másik világból) sorozatának többi kötete is sorra fog kerülni.

Elena Michales újságírónő, Torontóban él, van egy pasija, akivel végre normálisnak érezheti magát. Csak közben a lánynak akadnak titkai is, amit nem tud megosztani Philippel. Nevezetesen, hogy ő az egyetlen vérfarkas nő, aki létezik, s aki egy éve úgy döntött, hogy otthagyja a Falkáját és visszatér a normális emberi életbe. Mert Elena egész hányatott gyerekkorában arra várt, hogy normális családja és egzisztenciája legyen, aztán amikor úgy tűnt, hogy mindez megvalósulna, megharapták és vérfarkas lett belőle. A Változást kész csoda, hogy túlélte, mert a gén apáról fiúra öröklődik, a megharapottak közül pedig kevesen vannak, akik életben maradnak az első átalakulásukat követően. De Elenát a Falka befogadta, felkészítette őt a különleges életre, sőt még feladatot is kapott tőlük. A lány egy évtizedig élt New York állam egy kisvárosában a többi vérfarkassal, de amikor kezdte úgy érezni, hogy vannak dolgok, amikkel nem tud megbirkózni, inkább visszatért Kanadába, hogy ismét ember lehessen. Csakhogy a génjeivel már nem tud mit kezdeni, néha át kell változnia és vadállatként futnia egy nagyvárosban, amit nem egyszerű megoldani, ráadásul jellemének nem kevés vonását el kell rejtenie a pasija elől. Aztán telefonhívást kap a Falkától, ami már eleve fura, s miután nem tudja másképp felvenni velük a kapcsolatot, visszautazik hozzájuk. A vérfarkasok gondban vannak, úgy tűnik, valaki le akar számolni az évszázadok óta fennálló renddel. Elenára különleges képességei miatt szükségük van. A lánynak pedig szembe kell néznie azzal, hogy ő micsoda is, kihez és hova húz a szíve, s hogy tudná mégis megőrizni az emberi mivoltát és elérni amit mindig is akart: családot alapítani.

Eleinte lassúnak tűnt a történet, de aztán nagyon beindult és még ha nem is volt benne annyi akció és vér, mint amit elsőre várna az ember egy vérfarkasos könyvtől, végig izgalmas és érdekes volt a történet. Kelley Armstrong igazán kiváló hősnőt alkotott meg Elena személyében. Tetszett, amit az egyik kritikában írtak róla, hogy talán vérfarkasnak lenni egy mai modern nő számára nem is annyira átok, inkább áldás és jobban illik a XXI. századi életvitelhez. Elena tényleg különleges nő, akinek tisztába kell jönnie azzal, hogy igazából amire világéletében vágyott, azt pont megkapta azzal a bizonyos harapással. Csak hát ez nem egyszerű, amikor árulásként élte meg azt, hogy vérfarkas lett belőle. Pedig nekünk, olvasóknak meg annyira természetesnek, sőt romantikusnak tűnik, hogy és miért lett belőle az, ami. De őt nem olyan fából faragták, akinek tetszik, hogy az életéről a megkérdezése és beleegyezése nélkül döntenek. S inkább vállalja, hogy jellemének bizonyos vonásait rejtegeti, mert úgy érzi a boldog, nyugodt, emberi élethez erre van szüksége. S nem csak azt titkolja ám, hogy erősen szőrösödik, hanem hogy temperamentumos és határozott véleménnyel rendelkezik, ha egyszer úgy véli – hibásan persze -, hogy így érheti el azt, amiről álmodott.

Na és mindezek mellett még van rengeteg szimpatikus Falka tag, vadászat, nyomozás, renegát korcsok és jó kis vérfarkas mitológia, meg ja szerelem is, de ez azért várható volt:)

Szóval Kelley Armstrong nemcsak történetszövésével, de stílusával is, amelyből nem hiányzik a humor és a szuggesztív látásmód engem megvett kilóra. Remélem valamelyik kiadó rámozdul és kiadogatja a könyveit. Mert ahogy elnéztem, bármit írt eddig (legyen az ifjúsági, krimi vagy urban fantasy), az mind nagyon jó visszhangra talált, s szerencsére van mit olvasni tőle. Mindenesetre én folytatom a vele való ismerkedést.

Kiadó: Plume Book
Sorozat: Women of the Otherworld 1
Megjelenés: 2004 (2001)
Terjedelem: 436 p.
ISBN: 9780452286030
Honnan: Vásárlás, saját példány


Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

4.5 Stars

3 Comments

 1. Stella (Ex Libris)

  Nagyon örülök, hogy tetszett a Bitten!! Én anno amikor rádöbbentem, hogy vannak paranormal és vámpíros könyvek a Bitten volt a 3. ilyen műfajű könyv, amit olvastam és teljesen odavoltam tőlke! A mai napig az egyik kedvenc urban fantasy könyvem és Kelley Armstrong dicshimnuszát szakadatlanul zengem 🙂 Azóta már elolvastam vagy 8 könyvet a Women of the Otherworld sorozatából a 2 Nadia Stafford (bérgyilkosos) sorozatot is, márcsak a YA sorozatát kellene megismernem, azt is nagyon dícsérik.

  Végül olvastad a Nadia Stafford könyveket? azok is nagyon jók!

  Kelley Armstrong stílusában nekem az tetszik nagyon, hogy azon kívül, hogy nagyon természetesen és könnyeden folyik a történet, elég részletes és leíró a szereplők jellemét, érzéseit illetően. De az abszolút kedvenc az a szarkasztikus, száraz humor, ami mindegyik könyvében bőven megtalálható 🙂

 2. Lobo

  @Stella (Ex Libris) Hamarosan jön majd a Nadia Stafford, meg még pár Otherwold is, már látom:) mert tényleg nagyon bejött Armstrong.

 3. Katamanó

  Jaj de örülök, hogy neked így tetszett, épp a minap rendeltem meg :):) Nagyon kíváncsi leszek rá :):)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *