Menu Close

Kindle 3 – személyes tapasztalatok

Lobo és a Kindle 3 a szabadbanA legutóbb ugye már elindítottam az elmélkedést arról, hogy kell-e nekem e-book ovlasó, meg milyen is legyen az. Az egyik jelölt a Kindle 3 volt, mert annyi szépet és jót lehetett róla olvasni. Szerencsére a gyárba megrendeltük és az elmúlt hetekben én foglalkoztam vele, úgyhogy jelentem, vannak első kézből tapasztalataim. Ez nem egy tudományos és hivatalos teszt lesz, csak szubjektív véleményözön.

Először is, a csak wifis változatot rendeltük meg, ami csak $139 és vám nélkül simán ideért. Vettünk hozzá tokot is, a drágábbat, a lámpásat. De azt nem feltétlenül ajánlom. Egyrészt, a Kindle 3 pont azért jó, mert vékony, könnyű és olvasni sokkal kényelmesebb tok nélkül. A lámpát messze nem használtam ki, ráadásul ismerősöm mondta, hogy ő egyszerűen egy régi határidőnaplóban tartja amikor nem használja. Mondjuk szó se róla  a lámpa nagyon jó ha sötétben akar az ember olvasni, de én az elmúlt 3 hétben, amióta nálam van a kütyü ezt 1x tettem.

Könyv, Teelfon, KindleAmi elsőre még a hitetleneket és szkeptikusokat is meggyőzte, az a Kindle kijelzője volt. Mert ugye mindenki azt várja, hogy olyan lesz rajta olvasni, mint a monitoron. De nem az, mert nem világít, nem bántó, hanem kellemes és tényleg a papírt idézi. Ráadásul akinek rosszabb szeme van, annak se kell félnie, mert tud rajta betűméretet változtatni. Igaz, akkor sűrűbben kell nyomogatni a lapoz gombot, de mivel az annyira kézre esik, szinte észre se veszi az ember, hogy sokat lapoz. Csak mondjuk azt nem tudja feltétlenül megmondani, hányadik oldalon tart,  csupán hogy már 13%-ot olvasott el a könyvből és még hányszáz bekezdés van vissza.

A menü rendszere és a kezelhetősége kicsit nehézkesen áll kézre érintőképernyős telefon után. Nagyon hiányzott eleinte, hogy nem választhatok az ujjammal a menüben. Továbbá a billentyűzetet is feleslegesnek találtam és amire vártam, hogy könnyen tudok majd jegyzeteket csinálni az is körülményes volt.

Olvasonapló on Kindle 3A Kindle mellé, főleg ha az ember magyar tartalmakat akar olvasni, amelyeket nem igazán adnak ki ebben a formátumban, mindenképp szükség van valami szoftverre, ami átalakítja a formátumokat. A PDF kezelése ugyanis nem túl jó, nekem nem sikerült Word-öt behívnom rajta, sőt RTF-et se, pedig annak mennie kellett volna. Legkézenfekvőbb és legegyszerűbben használható szoftver, ami egyben menedzseli is az e-könyveket a Calibre. De több esetben itt se lehet simán az automatikára bízni az átalakítást, hacsak nem valami más direkt e-könyv formátumról van szó, mert nekem pl. .lit-ről (ami a Microsoft Readerhez való) simán jó minőségű olvasnivalóm lett, de MEKről letöltött PDF-ről, vagy Word-ről elég béna.

Ami tetszik:

 • Szóval megérkezett a kütyü, ízlésesen csomagolva, kibontottam, bedugtam az USB kábelt, rácuppantottam a PCmre és máris lehetett használni az olvasót. Mit ne mondjak, eléggé meggyőző indítás.
 • Sokféleképpen lehet rá tölteni dolgokat USB-n keresztül, E-mailen vagy wifin.
 • Nagyon jók a képernyővédők 🙂
 • Az olvasás PC után tényleg élmény rajta.
 • Van alapból két szótára (angol-angol), de most már elkészült egy magyar is, amit rá lehet tölteni.
 • A wifi bőven elég, bár a böngészője nem mindent tud lekezelni (kedvencem, hogy alapból könyvjelzőben van az amazon.com rajta, de nem tudja megnyitni!)
 • Rögtön lehet letölteni fejezeteket a Kindle Store-ból nézegetni.

Ami csalódás volt:

 • Az olvasáson túli kezelhetőség számomra nehézkes volt
 • A már említett formátumkezelés igen gyenge pont
 • A Kindle Store árai kicsit alulmúlták a várakozásomat. Drágább, mint gondoltam. Még az amúgy ingyenes könyvekért (amiket mondjuk a PCdre letölthetsz ingyen a Kindle for PC szoftverrel) a wifin keresztül legalább 2 dolcsit felszámol.
 • Tényleg egy kicsivel nagyobb olvasófelület jó lenne.

Végül én még mindig Weiner elvtársra Sony PRS-950-re várok. De az apróbb hibák ellenére a Kindle3 megszeretteti az emberrel az olvasást dedikált e-könyv olvasón. Ár/érték arányban pedig, itthoni szinten mindenképp verhetetlen. Ugyan a menüje csak angol, de az ékezetekkel nincs gondja, simán megjelenítette a magyar szövegeket.

Ha valaki szeretne vásárolni, tegye bátran. Az E-könyvolvasó blogon keresztül javaslom:)

 

 

21 Comments

 1. Jarmen_Kell

  A MEK-ről letöltött PDF-ek A4 méretűek valószínűleg, emiatt a Kindl3 nem tudja megjeleníteni normálisan, de az A5 méretűeket már gond nélkül kezeli olvasható formában.
  Calibre sem tud egy A4 méretű pdf K3-on olvasható verzióba konvertálni és ez a program elég gyér.
  Doc, rtf fájlokat nem kezeli a K3.

 2. Andris

  A kindle csak pdf-et és prc-t (mobi-t, azw-t) kezel, de a Calibre elég jól tud konvertálni htmlből és rtfből. (meg sokan dícsérik az amazon emailes konvertálós szolgáltatását, én nem sokat próbáltam)

  Meglepne, ha a vezeték nélküli letöltés tényleg pénzbe kerülne. Ez ugyanis elvileg wifin ingyenes (csak 3g-n fizetős), bár ingyenkönyvet nem próbáltam még venni az amazontól, de a kindle email címemen keresztül sokszor küldtem már rá minden félét ingyen.

 3. Lobo

  @Jarmen_Kell Mivel én nem vagyok egy technikai zseni a Calibre pont elég jól kezelhető program nekem. Vagy tudsz jobbat? A többi fájlformátumot azért írtam, hogy nehogy azt higgye más hozzám hasonlóan amúgy amatőr, hogy bármit el tud rajta kényelmesen olvasni. Mindennek még a Kindle3-nak is vannak határai.

  @Andris biztos azért mert én elég rendes vagyok és Európaiként szerepelek az amazonnál az összes ingyenes könyvre ez van írva:
  Digital List Price: $0
  Kindle Price: $2.30 includes VAT & free international wireless delivery via Amazon Whispernet
  Úgyhogy amazontól igazából én ingyen nem kapok könyvet.

 4. Jarmen_Kell

  Ha van szerkeszthető formátum, A5-ös pdf-et csinálok magamnak belőle. Nem igényel nagy tudást. Wordben kell formázni (betűméret, oldaltávolság, oldalméret, betűtípus), majd PDFCreator (ingyenes) csinál belőle egy pdf-et.

  Calibre tényleg egyszerűbb, csak néha ok nélkül széthúzza a szöveget, vagy túl sok felesleges sorközt hagy benne. Persze, ha kész könyvformátumokat akarunk konvertálni (lit, epub), akkor tényleg ezt érdemes használni, azok úgyis már formázva vannak.

 5. budbdha

  “de most már elkészült egy magyar is, amit rá lehet tölteni.”
  Szia!
  A magyar szótárt honnan lehet rátölteni?
  Köszi a választ.

 6. Connie21

  Tegnap már csak egy hajszál választott el attól, hogy megrendeljem a Kindle 3-at, de én még nem láttam élőben e-readert, szóval ma megnéztem. És csalódtam. A DPS E800 nevű szerkezetet láttam, és nem tetszett, hogy tükröződik, hogy szürke a háttér, hogy lassan lapoz. A Kindle-ről ilyen tekintetben mit tudtok mondani? Be lehet állítani, hogy fehér legyen a háttér? A lapozási idő mennyire gyors? Megvan egy pillanat alatt, vagy azért észrevehetően várni kell ott is? És mennyire olvasható jól napfényben? Régóta vágyakozok már egy ebook olvasóra, de nem szeretnék zsákbamacskát venni. Sokat segítenétek, ha tudnátok válaszolni!

 7. Lobo

  @Jarmen_Kell köszi a javaslatokat. Amúgy tényleg, lit-ből semmi problémám nem volt a calibre-vel.

  @budbdha itt van a szótár és az utasítások: http://ekonyvolvaso.blog.hu/2010/10/02/derult_egbol_mobi_szotar

  @Connie21 A háttere nem tükröződik viszont szürke, mert így kényelmes a szemnek. De tényleg, mindenféle tesztek bizonyítják, a nagy kontraszt nem az igazi. Bár azt hiszem picit lehet a háttéren meg a betűkön állítani. De nekem erre nem volt szükségem, a gyári beállítás teljesen megfelelt. A lapozás nem volt problémás. Connie21 ha pesti vagy, esetleg összefuthatunk és megmutathatom:)

 8. Jarmen_Kell

  Connie21: http://www.youtube.com/watch?v=gotyZNvtc44 – 5:00-nál láthatod a lapozást. Eltünteti, majd felépíti az oldalt, szóval van egy pici várakozási idő (másodperc tört része).
  Nappali fényben nagyon jól olvasható, vakító napsütésben nem próbáltam.
  Éjjeli kis lámpánál annyi hátránya van könyvhöz képest, hogy tükröződik, tehát kicsit helyezkedni kell, de nem mondanám vészesnek.

 9. Connie21

  Sajnos pécsi vagyok, de azért köszi az ajánlatot:) És köszi a válaszokat is, asszem még egy kicsit rágódok a kérdésen, de a videóban a lapozás jóval gyorsabb volt annál, amit én láttam, szóval azt hiszem, meg fogom tudni győzni magamat a vásárlásról.:)

 10. Szilvi_Borostyan

  Nnnna, én is használom már egy ideje, ezért van hogy csak most reagálok a bejegyzésedre.

  Ami a hátrányokat és előnyöket illeti teljesen egyetértek veled. Bár igaz én még nem próbáltam rajta az internetet, mert még nem voltam Wi-Fi-s helyen vele 😛

  A Pdf- nél nekem még annyi problémám van hog ybizonyos file-oknál annyira pici lesz a betű hogy na. Ha fel akarom nagyítani a méretet akkor csak az általa beállított százalékokat engedi. Azokkal meg teljesen lelóg a kép 🙁
  Nekem kényelmesebb lenne ha mondjuk nagyíthatnék 105%-ra és kész. Mindegy az álló kép fekvőképpé történő elforgatásával ezt úgy tűnik megoldottam, bár úgy nem annyira kényelmes tartani

  A Word dokumentumokat én is az Amazonnal konvertáltatom.
  Nekem ingyenes volt. Erre az email címre kell írni:

  a kindleneved@free.kindle.com. Semmi szöveg nem kell hozzá csak csatolmányba küldd el erre a címre az átkonvertálandó Word dokumentumot. És az Amazonon beállított email címedre megkapod az átalakított doksit úgy kb 5-10 percen belül. Előtte ezen az oldalon állítsd be az összeget 0-ra: Your Account > Manage Your Kindle …. Nem tudom van-e ennek jelentősége de biztos ami biztos.

  Igaz, ez a konvertálás sem tökéletes. Nagyszerűen látszanak a betűk az igaz DE! A 220 oldalas doksimból egy 3300 oldalas valamit csinált. Az viszont maximálisan igaz, hogy kényelmesen tudom olvasni és nem vágja le sem az oldalát sem a tetejét sem semmit. Mielőtt elküldöd azért kicsit alakítani kell rajta: érdemes az oldalszámokat kivenni, a fej és lábléceket kitakarítani és a margót ha nagy akkor kisebbre venni. De ennyi.

 11. KindleVarázs

  Coonnie21:
  Pécsett is meg tudom mutatni, kb. 2 hét múlva. Mivel rendelni most nem lehet (lehet, csak nem érdemes már Karácsony előtt), nem késel le semmiről.

  Ajánlom figyelmetekbe a kindlevarazs.wordpress.com oldalt, sok finomsággal, csak Kindle-rajongóknak!
  Pár megjegyzés:
  wifi-vel klassz, 3G-vel még jobb.
  nem a wifis letöltés kerül pénzbe, hanem a letöltés maga.
  Az amazonos konvertálás a legegyszerűbb, általában 1-2 perc alatt itt a cucc. Ha wifi-d van, akkor oda tolják, de mailben is jön a címedre. A minősége jó szokott lenni, de a kiinduló anyag minőségétől nyilván függ. Ha az tré, akkor abból ők sem tudnak mit csinálni.

  > DE! A 220 oldalas doksimból egy 3300 oldalas valamit csinált.

  ez nagyon gáz megjegyzés:-) Mit vártál? Az oldalszám betűméret/igazítás, stb. függő, ha kisebb betűket állítasz be rövidebb lesz – csak nem tudod esetleg elolvasni…

  Angol-magyar és már német magyar szótár is van hozzá, ahogy magyar ékezetes billentyűzet is! Ha unatkozol, MP3-at is játszik:-)

  Végül a csalódásokról (nem az enyémek):
  >Az olvasáson túli kezelhetőség számomra nehézkes volt

  ??? nekem nem.

  >A már említett formátumkezelés igen gyenge pont

  ez se.

  >A Kindle Store árai kicsit alulmúlták a várakozásomat.
  lehetne olcsóbb is, valóban!

  >Tényleg egy kicsivel nagyobb olvasófelület jó lenne.

  akkor nem férne a zakó zsebébe:-)), de vehetsz Kindle DX-et is!
  További jó Kindlézést!

  Ha van kérdés, kérdezzetek bátran a lapomon is!

 12. Gonosz Sün

  Sziasztok,

  az első olvasóm Koobe Junior volt, aztán egy Sony PRS600, és most a Kindle3 wifi+3G.
  A Koobe-t szerettem, mert kicsi, szép a képe, és mindent megeszik. A Sony-t egyáltalán nem szerettem, idegesített, hogy kicsit csillog, és az érintős lapozást nem találtam igazán hasznosnak. De a Kindle mindent visz!!!
  – Nagyon szép a képe
  – Zseniális az email konverziós szolgáltatás, nekem tökéletesen bevált. Van a készüléknek egy email címe (pl. Gonosz.Sün@kindle.com), oda eldobsz egy dokumentumot, és perceken belül már tolja is rá az olvasóra wifin (vagy ha akarod 3G-n keresztül, de az pénzbe kerül). A fenti email cím nem valós, ne próbálkozzatok vele 😉 de egyébként alaphelyzetben csak arról az email címről fogad egyáltalán bármit, akit ti beregisztráltok, tehát a szomszéd nem fogja xarral teletolni az olvasótokat.
  – Nagyon hosszú az egy töltéssel élve maradt idő, még a lámpás tok lámpájának használatával is hetekről beszélünk. Ami leszívja az energiát az az, ha bekapcsolva hagyod a wifit meg főleg a 3g-t. Na akkor kb. 1 hét alatt le bír merülni.
  – Jó a mérete: ha muszály, még pont betuszkolható a zsebbe, cserébe jó rajta olvasni.
  – Énnekem nagyon csiklandozza a fantáziámat, hogy ha kell, még a gmail-jeimet is el tudom olvasni a webböngészőjével, sőt ha kell használható erre a célra a 3G-s része is. Nem gyors, de ha nagyon kell, ott van.
  Szóval imádom 🙂

 13. PuPilla

  Ahogy töltögetsz vele le valamit, szívja le a pénzt? Vagy hogy van ez, ugye csak akkor ha az Amazonon keresztül csinálod és csak úgy tud fizettetni? Maga a netezés nem kerül ugye pénzbe ahol van wifi? Lehet hogy hülye vagyok de nem értem. Meg most bejeletkeztem az amazon.co.uk-ra és ott drágábban jövök ki, tokkal együtt valami 65e Ft-ra, rendeljem a com-ról inkább? Úgy meg nem drágább a postaköltség? Lobo te vettél még hozzá valamit? Skint, vagy ilyen scratch protectort? A lámpás tokot már elvetettem, szeirntem sem kell legtöbbször.

 14. Lobo

  @PuPilla Ahol van Wifi ott ingyenes a net. A 3Gs változattal meg állítólag bárhol az. Egyből tudsz könyveket letölteni az amazonról, mert be tudod rá állítani az ottani accodat, szóval ha megadtad a kártyaszámodat akkor simán rögtön megveheted a könyvet. De majd mindegyikhez van free sample. De a gépedről is simán tölthetsz le meg föl a Kindle-re. A .com-ról rendeld, a co.uk is oda dob át amúgy, s mivel nem kell vámot meg áfát fizetni nagyon kellemes. Tokot mi ugye vettünk hozzá, a drágát amiben van lámpa is, valóban annyira nem kihasználható. Mindenképp érdemes valami védőt rá szerezni, mert ha véletlenül megsérül kicsit körülményes a megjavíttatása. Bár erről is volt már kedvező tapasztalat: http://ekonyvolvaso.blog.hu/2011/04/16/ugyfelek_es_szolgak De állítólag az ebay-ről vagy az amazon.de-ről még olcsóbban jutsz hozzá tokhoz.
  Mindenesetre eddig mindenki meg volt vele elégedve és messzemenőkig kihasználta, amit nyújtani tudott. Ráadásul ennél olcsóbbat nem fogsz kapni mostanában:)

 15. PuPilla

  😀 Jaj köszi, már rájöttem közben, hogy hülyeésget kérdeztem, de most képzelj, el, itt ülök, majdnem megrendeltem már (már vagy egy napja itt kotlok rajta), erre most találom ezeket az infokat hogy működésben zavarták a kis fémkapcsok a lámpa nélküli tokban a kindle-t és hogy visszatérítések voltak és totál leizzadok, meg kilométereket chatelek róla a Zemberrel, hogy most mit csináljak stb. 😀 Észrevettem, hogy sokkal olcsóbban jön ki a cucc a .com-on , pedig eddig a .co.uk-n machináltam, odáig még nem jutottam el h átdobjon, de átmentem magamtól a .com-ra… Itt meg gyakorlatilag csak a lámpás tokot lehet találni. 60 dollár, de most meg hajlok erre, mert nem akarom hogy baj legyen a fémkapcsokkal a lámpa nélküliben… Most meg persze kidobta a sok szép színt, a bőrtokokból is, szóval még ezen is filózhatok, mert nem csak a fekete néz ki jól , de mondjuk a burgundivörös meg a zöld is 😀

 16. PuPilla

  Ja, kimaradt, hogy a védőnél ezere a scratch protectorokra meg a skinekre gondoltál, vagy csak szimplán a tokra, tartóra?

 17. Lobo

  A tok a legbiztonságosabb, az tuti, ami kicsit keményebb és teljesen takar. De megrendelheted első körben minden nélkül, van ismerősöm, aki az említett régi határidőnaplóra esküszik, hogy ő kihúzza azzal.

 18. PuPilla

  🙂 Ja, ugyanarra gondoltunk akkor, tokot mindenképp akartam és akarok is hozzá, csak a co.uk weboldalon voltak ilyen kis műanyag lapocskák a képernyő karcvédelmére (amik az amcsin nincsenek), azért kérdeztem rá mégegyszer. 🙂

 19. Kukac

  Kacérkodok én is a Kindle 3-mal. Meg tudná mondani valaki, hogy e-mailezni is lehet vele esetleg? Nekem nagy problémám, hogy csak este jutnék el e-mail olvasáshoz, válasziráshoz, de a monitor fénye zavar. Számomra nagyon szuper lenne, ha tudnék olvasni az ágyban és ha félre “teszem” a “könyvet”, akkor megirnék pár e-mailt. (Bocsánat, nincs hosszú i-m.)

 20. Lobo

  @Kukac a sima Kindle3-n wifi van, internet tehát csak azon keresztül érhető el, a 3G-s változatnál viszont igazából ingyen mobil netet kapsz. Azonban elég kezdetleges a böngészője, amit talán majd javítanak, a flash, a java stb. eléggé lefagyassza. Mondjuk lebutított gmail vagy más netes böngészés eldöcög rajta azért. De csak ékezet nélkül tudsz gépelni, illetve bonyolult azzal:)

 21. Kukac

  Lobo, köszönöm a gyors választ. Wifi van a házban, igy az nem gond. Arra voltam kiváncsi, hogy a gmail-lel elboldogul-e. Ha nincs ékezet, még azt is túlélem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *