Nov 052010

Nalini Singh: AngyalvérAz az igazság, hogy az Egmont kiadót eddig én is úgy ismertem, mint akik gyerekkönyvekben utaznak. Erre bizonyíték a közel tucatnyi Thomas,a gőzmozdony könyv a gyerek polcán. De most már a második regényüket vettem a kezembe, ami felnőtt tartalommal bír. Méghozzá Nalini Singh regénye, nem ifjúsági, hanem a már-már thriller határát súrolja. A Fidzsiről származó írónőnek rengeteg könyv van már a háta mögött, nevet szerzett magának alakváltoztatókról írott sorozatával, amit részben fantasy, paranormális romantika kategóriába lehet sorolni. Akárcsak ezt a regényét, ahol azonban nem alakváltók vannak, hanem angyalok. Elvégre még a címe is az: Angyalvér.

Elena Deveraux vámpírvadász, mégpedig a Céh egyik legjobbika. Hihetetlen képességei vannak és meg tudja találni a renegát vérszívókat, hogy visszavigye őket mesterükhöz, akiknek 100 év hűséggel tartoznak cserébe azért, hogy halhatatlanná változtatták őket. A vámpírok tulajdonosai nem mások, mint az angyalok. A szárnyas lények hozzák létre tehát a vérszívókat, akiket gondosan válogatnak, mégis van, aki úgy gondolja, hogy meg tudja úszni, nem kell leszolgálnia a bért az örökkévalóságért. Csakhogy az angyaloktól és a Vámpírvadász Céhtől nem könnyű megszökni. Elena egy sikeres vadászat után újabb feladatot kap, aki alkalmazza, nem más, mint New York arkangyala, Raphael. Ő egyike a Tízek Tanácsának, amelyet azok az arkangyalok alkotják, akik maguk közt felosztva uralják, irányítják a Földet. A lányt különleges vadászattal bízzák meg: egy megvadult arkangyalt kell megtalálnia, méghozzá a nyilvánosság kizárásával. Elena tudja, hogy ez a megbízás simán az életébe kerülhet: a sikertelen vadászat többnyire tragédiával végződik. De most még az is fennáll, hogy ha valamit rosszul csinál, a kegyetlenkedéséről hírhedt Raphael maga végez a lánnyal. Pedig az arkangyal nem csak félelemmel, de vággyal is eltölti a vadászt.

Nalini Singh különleges világot hoz létre, egy alternatív Földet, ahol az arkangyalok uralkodnak, akik nem feltétlenül jók, bár a szépségükhöz kétség nem férhet, elvégre nem hiába vannak hatalmon évezredeken át, bizonyos fokú könyörtelenséggel is rendelkezniük kell ahhoz, hogy fenntartsák a status quot. Ezért érdekes Raphael karaktere, mert eléggé összetett ahhoz, hogy Elena és az olvasó érdeklődését is felkeltse. Egyszerre vonzó és ijesztő, tudja, mit kell tennie és mi mindent kell, jogosan elhallgatnia a halandók előtt, elég régóta van már pozícióban ahhoz, hogy tisztában legyen azzal, mikor kell megfélemlítenie de mikor elég csak kérnie valamit. Elena persze felkelti az érdeklődését és a behódolni nem akaró, múltjában szintén sötét titkokat rejtegető lány kissé közelebb hozza őt megint az emberekhez. Ráadásul a vámpírok mítoszának újabb feldolgozása is érdekes.

Nagyon izgalmasan indult a regény, aztán volt egy rész, amit kicsit vontatottnak és feleslegesnek tartottam, míg a vadász és az arkangyal megküzdenek egymással és a vágyukkal a másik iránt, de aztán mikor beindult a hajsza, felpörögtek az események. Ha azt nézzük, hogy ez egy sorozat első darabja, elég hosszan kellett taglalni a világot, amiben a hősök mozognak, felvonultatni minél több szereplőt és aspektust. Szóval érhető volt a totojázás. Ráadásul az írónő felvillant rengeteg olyan dolgot, amit bőven lehet még további részekben fejtegetni, nem is beszélve a különleges befejezésről, ami után igazán jöhet még jó pár rész (a második kötet külföldön már megjelent tavasszal, a harmadik pedig jövőre várható).

Itt megint csak nem véletlen, hogy felnőtt a tartalom, s erre a borítón is figyelmeztetnek, ugyanis az elkövetett bűntények bizony simán beleillenének bármely véresebb trhillerbe. Szóval senki se számítson egy könnyed romantikus fantasy-ra, hanem egy érdekes világra, amely rengeteg titkot hordoz magában.

Eredeti cím: Angel’s Blood – Guild Hunter #1
Fordító: Bottka Sándor Mátyás
Kiadó: Egmont Kiadó
Megjelenés: 2010 (2009)
Terjedelem: 440 p.
ISBN: 9789636296582

 

3.5 Stars
Oszd meg!

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *