Annak idején az egyik kedvenc könyvem a Nagyanyáink idején volt, amiben a főszereplő hirtelen az 1890-es években találja magát és be kell illeszkednie az akkori családja életébe. Imádtam az ehhez hasonló sztorikat: időutazás, megtudni milyen lehetett a múltban élni, s persze okosodni is belőle. Például nem ugrani, ha azt mondják, Nyuszi vagy, McFly? A mentsük meg Júliát is ebbe a vonulatba tartozik.

Mimi Wallingford élete a Broadway színpadán zajlik, mert híres színészdinasztia utolsó tagja ő. Shakespeare szinte minden szerepét eljátszotta már. Most, tizenhét évesen éppen Júlia bőrébe bújik minden este (pánikrohammal, lámpalázzal küzdve). De míg mindenki ilyen életről álmodna: színpadi siker, tehetség, Rómeója pedig az aktuális tinisztár, a lány nem elégedett. Ő nem akar színésznő lenni, hanem egyetemre menne, méghozzá az orvosira. Csakhogy édesanyját, aki a színházat és az ő életét is igazgatja erről nem tudja meggyőzni. Úgyhogy Mimi szenved és pánikrohamai egyre komolyabbak lesznek.
A Rómeó és Júlia utolsó előadása előtt azonban hirtelen Shakespeare Veronájába csöppen. De nem csak ő, hanem partnere Troy is. Mimi meglepetésére nagyon élvezi a helyzetet és amikor megismerkedik a fiatal Capulet Júliával, még barátokra is talál és hirtelen megérti, mennyire hasonlít a helyzete a drámairodalom leghíresebb hősnőjéhez. De vajon Rómeó és Júlia története csak rosszul végződhet? S mi történik, ha a két XXI. századi fiatal belekavar és a fiatalok nem akkor és úgy találkoznak ahogy azt megírták. Vajon Troynak van igaza és csak akkor térhetnek vissza saját korukba, ha minden úgy végződik, ahogy azt Shakespeare megírta? Azaz Rómeó és Júlia öngyilkosok lesznek?

Gyorsan olvasható ifjúsági regény volt ez, ha korábban jelenik meg, tényleg beillett volna mondjuk a csíkos könyvek közé. Suzanne Selfors igazán könnyű, magabiztos kézzel vezeti az olvasót, ráadásul közben észrevétlenül alapos elemzését is adja a Rómeó és Júliának, méghozzá olyan stílusban, ami fekszik a mai tiniknek és közel hozza a drámát és főszereplőiket hozzájuk. Na meg persze Mimi is tanul jó pár dolgot Júliától a családról és az önálló akaratról. Szóval ez pont az a regény, amiért rajongtam volna 12-14 évesen: elvégre imádtam a Rómeó és Júliát meg az álom-időutazásokat.

Aki szintén szereti a hasonló dolgokat, még feltétlenül ajánlatos olvasni egy másik ifjúsági regényt (A Nagyanyáikn idején kívül):  Thea Beckman: Kereszteshadjárat farmerban.

Eredeti cím: Saving Juliet
Fordító: Robin Edina
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2009 (2009)
Terjedelem: 245 p.
ISBN: 9789632450612

Témába vág még:

Orson Scott Card: Múltfigyelők

3.5 Stars
Oszd meg!