Charlaine Harris eredetileg Déli vámpír rejtélyek (Souther Vampire mysteries) sorozata, ami itthon, hogy az HBO sorozat indulásával együtt jelent meg a True Blood címet kapta immár a 3. részénél tart. S kezd egyre inkább kitágulni nem csak a főszereplőnő, Sookie, de az olvasó világa is.

Sookie Stackhouse kisvárosi pincérnő, aki gyerekkorától küzd különleges képességével: telepata, tud mások gondolataiban olvasni. Egészen addig az élete kínszenvedés volt, amíg meg nem ismerkedett Bill Comptonnal, a vámpírral. Amerikában ugyanis végre legalizálták a vámpírságot, miután a japánok előálltak a szintetikus vérrel, a True Blood-dal, hisz ez azt jelenti, hogy már nem kell csak emberből táplálkozniuk. A vámpírok azért vonzóak Sookie számára, mert nem tud olvasni a gondolataikban. Oké, halottak, de cserében őt se tudják hipnotizálni. A lány képességeit a helyi vámpírok már többször is igénybe vették, szóval elég jól tudnak közreműködni. Minden szép és jó lehetne, csakhogy Bill mostanában sokat dolgozik a számítógépén, aztán meg elmegy valami üzleti útra, ahonnan csak nem tér vissza. Eric, a helyi vámpírok vezetője gyanítja, hogy elrabolták. Ráadásul megjelenik egy vérfarkas, aki meg Sookie életére tör, úgyhogy a lány mellé még testőrt is kirendelnek a vámpírok. Úgy tűnik, hogy Mississippi vámpír királya is benne lehet a dologban, tehát kézenfekvő, hogy Sookie-nak Jackson-be kell mennie és nyomoznia Bill után. Kísérőül kap egy vérfarkast, aki be tudja juttatni a Holtak Klubjába, ahol mississipi félholt világának krémje mozog, s talán a lány telepatikus képességeinek hála meg tudnak valamit Bill hollétéről. Ebben a klubban aztán az alakváltók különböző fajtáival de még koboldokkal is lehet találkozni. Na meg Mississippi állam vámpírkirályával…

A regény valahogy jobban olvastatta magát, mint az előzőek, de mégse volt annyira jó. Talán mert sok mindent próbált belegyömöszölni Harris és néhol nagyon homályos volt, hogy ki mit és miért csinált. Sookie-t túl sokszor éri fizikai támadás és hirtelen mindenki őt kívánja, ráadásul itt-ott nem voltak túl konzekvensek a megoldások, holott eddig kifejezetten azt bírtam a sorozatban, hogy a rejtélyek logikusan voltak felfedve. Ugyanakkor tetszett, hogy Sookie végre kezd magára találni, talpra állni és haladni arrafelé, hogy ne legyen bárki bábja. Egyre keményebb csaj lesz. Kicsit emlékeztet Stephanie Plum-ra a viselkedése. Minél nagyobb bajból sikerül kivágnia magát, annál talpraesettebb lesz és annál több mindent tanul. Szóval határozottan fejlődik és ahogy a végén kiáll magáért az minden pénzt megér. Na meg az, hogy végre ismét többet szerepel Bubba akivel Harrisnak sikerült egy nagy amerikai legendát újraértelmeznie.

Szóval továbbra is maradok a True Blood és Sookie rajongója. Határozottan tetszik, ahogy a viszonya alakul Billel pl. Ez most egy kicsit gyengébbre sikerült, de elnézve a többi könyvről szóló kritikát és véleményt, tuti, hogy lesz még jobb is.

Eredeti cím: Club Dead
Fordító: Weisz Böbe
Kiadó: Ulpius Ház
Megjelenés: 2009 (2003)
Terjedelem: 333 p.
ISBN: 9789632543246

 

3.5 Stars
Oszd meg!