Jan 012010

Szokás szerint én inkább a következő év elején, mint az előző végén összegzem a termést. Elvégre valami még becsúszhat, például kiolvasok december 31-én éjjel egy könyvet ami még 2009-re sorolandó, vagy a posta meghozza a bookdepositoryról rendelt utolsó könyvet is (igaz azt már kifizettem, szóval mehet a statisztikába).
Az eddigi hagyományos évértékelésem kicsit ki fog most bővülni, szóval hosszú postot lehet várni. Gatyát felkötni, vágjunk bele!

A 2009-ben olvasott könyvek száma: 88 (Itt szépen egymás mellett láthatók)
A 2008-as adaghoz képest ez 14-gyel nőtt, ami egész szép teljesítmény. Szerintem sokat segített a BKVzás.
Ez a 88 könyv 7,3 könyv/hónapot jelent.
Áprilisban olvastam a legtöbb könyvet, 11-et.
Novemberben pedig a legkevesebbet, 5 könyvet.
Az összes olvasott könyv írói között a férfiak aránya 30% .
2009-ben általam olvasott könyvek közül 62-t írtak nők.
A regények aránya: 95%
A tavaly olvasottak között 4 volt csak non-fiction, valahogy a BKVs olvasás az ismeretterjesztő könyveknek nem kedvez, szóval itt megint van mit javítani. De azért nem mondom, volt megint sok olyan ismeretterjesztő könyv, amit átlapoztam, szakácskönyvek vezettek idén is, most már úgy döntöttem, a gyerekneveléssel nem foglalkozom, szóval abból kevesebb került a kezembe, úgyis amit tudtam már elrontottam Babszemen, nem érdemes ezen tovább stresszelni magam.
A 88 könyv közül tavaly 17-et olvastam angolul, úgyhogy azt a tervet, hogy többet olvassak küföldiül, teljesítettem. Ráadásul 2 közülük a non-fiction kategóriába esett.
Az olvasott könyvek 40%-a származott könyvtárból és 11 darab volt, amit kölcsön kaptam.

Könyvvásárlásra tavaly 109046 forintot költöttem (itt igazán nem számított a válság), ebből 91 kötetet vettem. Ilyenkor mindig sokkol ez az adat.

2009ben 14 könyv volt, amit elajándékoztam (az összeg 25%-át) és az elmúlt 3 évben belépett gyerekkönyv kategória ismét csak elég erősen jelen volt a vásárlott könyvek között, ugyanis Babszemnek, 19 kötetet vettem.
Saját könyvtáramat tehát 58 kötettel bővítettem vásárlás formájában, ebből 5 volt nem regény, s így az összegnek több mint a felét (54%) fordítottam magamra.
A legtöbb könyvet egyébként decemberben vettem, 16 db-ot. Ekkor rövid időre még a Bookline 3. szintű vásárlója is lettem, de aztán visszamentem a 2. kategóriába.
Egyébként az elolvasott könyveknek több mint a felét könyvtárból kölcsönöztem ki, 21%-t kaptam kölcsön, vagy örökbe valaki mástól, s csupán 28%-a volt ezeknek a köteteknek a saját tulajdon.
Ajándékba csak 2 kötetet kaptam vagyis könyvutalvánnyal leptek meg a húgaim és azt váltottam aztán be könyvekre.
Az 58 magamnak vett könyvből pedig csak 21t olvastam el, pedig ezek nagy része most tényleg szépirodalom volt nem tény.

Könyves blogos világ amúgy igazán istenesen beindult. Míg 2008-bam a librarything kötötte le egy csomó időmet, amíg felvittem rá a saját kis könyvtáramat, addig 2009-ben a Moly.hun kezdtem el sertepertélni. A könyvkiadók is kezdenek komolyan venni minket, könyves blogokat, nekem szerencsém volt az Ulpius Ház Kiadóval, a Kelly Kiadóval és most teszt jelleggel a Gondolat Kiadóval felvenni a kapcsolatot, tőlük kaptam könyveket. Remélem, hogy jövőre még többen lesznek hajlandóak szponzorálni a könyvbloggerek olvasását.

Jelöltek a Goldenblogon, partnere lettem a Footer.hunak is, csereberéltem könyveket (magyar és külföldi cserék egyaránt befigyeltek), és még az olvasóimat is megajándékoztam. Na és persze sikerült bábáskodni a freeblog.hu könyves aloldalánál is, amit Natashával felváltva szerkesztgetünk és vannak még terveink!

Na de akkor most nézzük, hogy a könyvek közül mik voltak azok, amelyek komoly hatással voltak rám 2009 folyamán.
Idén csupán egy könyvre adtam 10 csillagot. Most vagy nagyon szőrösszívű voltam, vagy inkább visszafogott, nem is tudom. De lehet, hogy azért mert tényleg nem volt egyetlen olyan hűha élményem se, amolyan “falhoz vágós”, ahogy blogkörökben mondani szokás, ami kiérdemelte volna a legmagasabb ajánlatot. Ennek ellenére 9 csillagot, főleg az év elején egész sok kötet kapott.
Ami megfigyelhető, hogy mennyire az ifjúsági regények felé fordultam. Az Alkonyat és a körülötte támadt hisztéria engem arra vezetett, hogy megismerjem a kortárs ifjúsági irodalom egy részét és kicsit nosztalgiázzak is s elővegyek olyan régebbi könyveket, amiket ugyan ismernem kellett volna saját ifjúságomból, de valahogy nekem kimaradtak. Az utóbbiak közül nem csalódtam egyikben sem, s kiderült számomra az is, hogy nem feltétlenül a legjobban körberajongott aktuális szerzők regényei a legjobbak a kurrens felhozatalból sem. Úgyhogy őket be se vettem a top 10-be, mert eltekintve néhánytól nagyon kellemes olvasmányok voltak. A régi pöttyös kategóriába esők (Bezzeg az én időmben, A szökevény, Hárman a szekrény tetején) meg a békebeli hangulatot árasztók (Balettcipők, ), a meseregények (Cincin lovag legendája, A suttogó), fantasyk (Coraline, Skellig, Kalózok nyomában) ugyanúgy jók voltak, mint a modernebb írók tollaiból származók, például a Csúfok, A kofferes kislány, Micsoda anya! Figyelj rám! a Bűbájos Mary vagy A kutya különös esete az éjszakában
Szóval átlapozva az olvasónaplómat kiemelnék akkor 10 olyan könyvet, ami valamiért különösen emlékezetes marad számomra ebből az évből (kiderült nehéz dolgom van, idén egész jó dolgokat olvastam)

Jasper Fforde: A Jane Eyre eset – kedvenc hősnőmre ráfér a segítség egy alternatív irodalmi bűnügyekkel hemzsegő világban. Alapötlet és megvalósítás kiváló. Kedves magyar kiadó: hol a folytatás???
Christopher Moore: Vérszívó démonok – vámpírizmus viccesen, ahogy Moore-tól megszokhattuk
Dubravka Ugresic: A fájdalom minisztériuma – délszláv irodalom és háborús kultúra, nem csak a mi irodalmunk van teli őrültekkel
Alan Moore, Dave Gibbons: Watchmen, Az őrzők I-III – beavatásom a képregények világába, teljesen beszippantott
Sarah Wendell-Candy Tan: Beyond heaving bosoms – blogos sikersztori, ráadásul üdítő pillantás a romantikus regényekre
Jeanette Walls: Az üvegpalota – ismét csak bebizonyosodott: gyereknek a szülője árthat a legtöbbet még ha szeretik is egymást, akkor is
Charlaine Harris: Inni és élni hagyni – vámpírboom legjobb sorozata.
Gregory Maguire: Wicked – The Life and Times of the Wicked Witch of the West – azóta szerencsére már magyarul is olvasható: Oz sose lesz már olyan, mint ahogy Dorothy énekelt róla
Rosamunde Pilcher: Kagylókeresők – hagytam végre rábeszélni magam és nem is értem miért vártam vele ilyen sokáig
Kleinheincz Csilla: Nyulak, sellők, viszonyok – novellagyűjtemény, amelyben van egy csomó csodálni való dolog

Akik idén is hozták a tőlük elvártat: Terry Pratchett: Fegyvertársak, Linn Ullmann: Kegyelem, Lisa Jewell: Vince és Joy, Jennifer Crusie: Manhunting, Nick Hornby: Meztelen Juliet.

Az év csalódásai:
Michael Bond: A medve akit Paddingtonnak hívnak – 2 szó: Tandori Dezső
Tara Moss: Fétis – bűnrossz
Philippa Gregory: A királynő bolondja – az első két rész után hatalmas színvonal zuhanást tapasztaltam se a történet nem kötött le, se a főszereplőt nem tudtam megkedvelni
Pierre Bayard: Hogyan beszélgessünk olyan könyvekről, amelyeket nem olvastunk? – az ígéretes cím ellenére valahogy nem azt kaptam, amit vártam
Elena Ferrante: Amikor elhagytak – nem nekem való ez a nagyon mély, nagyon őszinte, szinte az olvasónak fájó lelki leépülés

 

Oszd meg!

Reader Comments

 1. Gratulálok, mind az évedhez, mind az alapos összegzéshez. Külön örültem, hogy volt egy-két közös könyvünk Az üvegpalotát én is betettem a legjobbak közé.
  Kívánok neked termékeny esztendőt. jó könyveket!

 2. benned egy igazi statisztikus veszett el 🙂 ami a 10 pontosokat illeti: azt vettem észre, hogy minél többet olvasok, annál ritkább a 10 pontos, de ez jó. Nő az ember ingerküszöbe meg az igényei is, minél többet olvas.

 3. Nagyon jó ez a kép! Hasonlít is rád! 🙂 Tényleg elveszett benned egy statisztikus. Érdekes volt elolvasni az összegzést!
  Boldog új évet, sok jó könyvet 2010re is! 🙂

 4. Elismerésem a tavalyi teljesítményeidért, gratulálok hozzájuk. Idénre hasonló és sokkal jobb dolgokat kívánok. Sok-sok BKV-zást, h sokat olvashass! 🙂

 5. A statisztika túlzás, mert egy egyszerű excelből ki lehet ilyeneket húzni, pár éve kitalált sablon és nagyon látványos eredményeket produkál. Tök profinak tűnök tőle, nem? 🙂
  Pupilla: köszi, épp azt néztem, hogy van-e a képen szemüveg és elgondolkoztam rajta, vajon tudnék-e valami sablont köríteni hozzá. Ránk férne egy kis rácnfelvarrás.
  Joeymano: Tiéd a 600. komment:)
  Köszönöm:)

 6. én nagyon elbénázom mindig ezt a pontozást. sok szar könyv után ha találok egy olvashatót, annak is úgy örülök, hogy azonnal a csúcsra kerül.:) aztán később persze ez változik, visszagondolva kicsit reálisabban látom némelyik könyvet.
  nagyon jó kis összegzés lett, szeretem olvasni az ilyen hosszú és tartalmas posztokat.
  és neked is BUÉK. 🙂

 7. Hú, ez szép teljesítmény. 88 könyv! Tényleg sokat segít az utazás. Amíg ingáztam, én is sokkal többet olvastam.
  Jelentem: ma befogtam a januári könyvjelzőt. 🙂
  Boldog, könyvekben gazdag új évet kívánok!

 8. Hosszú ideje reménykedve böngészem az olvasónaplódat, hátha a kezedbe akad egy könyvem.Talán az idén…
  Gratulálok olvasói teljesítményedhez, é a tartalmas naplóhoz!

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *