Apr 092009

Már teljesen világos, hogy a fantasztikum átvette uralmát az ifjúsági regényekben is. Ugyan a Könyvmolyképző kiadó 16 éven felülieknek ajánlja ezt a regényt is, akárcsak az Alkonyatot, ezt is fogják jóval fiatalabbak olvasni és imádni.

Gemma 16 évesen Indiában él és igazi kamasz, nem szereti a meleget, a tömeget, Londonba, a civilizációba vágyik. Összeveszik anyjával, aki nem sokkal utána különös körülmények között hal meg, ezért aztán bár teljesül a kívánsága, ilyen áron mégse akart volna Angliába jutni. A Spence leányiskolába kerül, ahol klikkek vannak, nem tud beilleszkedni, anyja halála miatt gyötri a bűntudat, ráadásul különös látomásai vannak és Kartik egy titokzatos indiai testvériség tagja követi őt ide is. Aztán talál egy naplót, amelynek olvasása során egy sor dolog kezd kiderülni arról, hogy mire is lehet képes. Gemma alapít egy kört, amibe sikerül bevonnia az iskola két legnépszerűbb lányát is: Pippát és Felicityt, valamint az árva, ösztöndíjas, kitaszított Annt. A zsarolással kezdődő kör végül sok mindent megfejt és megtud, s kihasználva Gemma hatalmát átlépnek a Birodalmakba, ahol minden vágyuk teljesülhet: Felicity hatalmat kap, Pippa romantikus szerelmet, Ann kitűnik valamiben, Gemma pedig találkozhat az anyjával. Persze a felfedezésüktől mámorossá váló lányok többet szeretnének, s minden figyelmeztetés ellenére megszegik a szabályokat és kihozzák a varázslatot a saját világukba. Ezzel felborul a kényes egyensúly, ami tragédiához vezet.

Kicsit felemás érzésem van ezzel a könyvvel kapcsolatban. Van ami tetszett benne, nagyon és van, ami meg nagyon nem.  A Viktoriánus kort néhol nagyon korrektül ábrázolta Bray, néhol meg nagyon nem. Például a sok szabad szexualitás na az nagyon nem volt akkoriban divat. Ráadásul a lányok viselkedése inkább a XXI. századba való, mint a XIX. század végére. A titokzatos elemek annyira titokzatosak, vagyis inkább homályosak maradnak, hogy teljesen érdektelenné válnak (valaki megértette, hogy ez a Raksana most akkor támogatja vagy ellenzi Gemma ténykedését, vagy mi a fenét akarnak egyáltalán). Ráadásul a főgonosz nem jelenik meg egyszer se az egész regényben! Harry Potternél már az első könyvben találkozhatunk Voldemorttal.

Egyébként hibái ellenére a regény nagyon jól olvasható, tényleg letehetetlen, mert a stílusa magával ragadó. Csak a hibák idegesítettek benne. Azt hiszem, nem vagyok elég elnéző az ifjúsági regényekkel szemben. Pedig fel kell készülni rá, hogy a bestseller listákat ellepik az ehhez a 12-18 éves korosztályhoz szóló könyvek és ilyenkor erős késztetést érzek rá én is, hogy elolvassam őket. Most nézem éppen, hogy Sarah Dessen is már két regénnyel van a magyar könyvpiacon.

Eredeti cím: A great and Terrible beauty
Kiadó: Könyvmolyképző
Fordító: Szűr-Szabó, Katalin
Megjelenés: 2008 (2003)
Terjedelem: 371 p.
ISBN: 9789632450056

3 Stars
Oszd meg!

Reader Comments

  1. Nemrég fejeztem be ezt a könyvet. Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra nagyon sok kérdőjel maradt a végén,és jó hogy van folytatás. Ami az Alkonyatot illeti szerintem nagyon jó könyv/film de nagyon más mint a rettentő gyönyörűség. Az alkonyat egy szerelmi vámpíros dráma,ezzel szemben a Rettentő Gyönyörűség egy Viktoriánus korabeli Thriller-er jellegű fantasy-s (hogy is mondjam) dáma. Nagyon sok fordulattal és a végén Drámai befejezéssel. Ajánlom mindenkinek aki szereti az ilyen középkori regényeket. 🙂

  2. Én most fejeztem be a könyvet. Nekem nagyon tetszett . Biztos lesz folytatása ?Remélem igen …Én a Twilght-ot is olvastam és teljesen más tehát nem lehet összehasonlitani…

  3. tudod azért homály pár dolog hohgy lehessen folytatás is…szerintem nagyon jó a könyv, már elég régen olvastam de még most is emlékszem mindenre.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *