Menu Close

Carlos Ruiz Zafon: A szél árnyéka

A Szél árnyka című regény egy titokzatos könyvről, s annak még titokzatosabb írójáról szól. Minden együtt van benne, ami manapság egy bestsellert sikeressé tehet, történelmi regény, humor, titkok, rejtélyek, szenvedélyes szerelmi történet, s mindenből a duplája.

A főszereplő, Daniel Sempere apja antikváriumot vezet Barcelonában. Kettesben élnek, mert a kisfiú 4 éves korában elveszítette az édesanyját, s aki még mindig mindkettejüknek szörnyen hiányzik. Egy délutánon, 1945-ben idősb. Sempere elviszi az alig 11 éves fiat egy helyre, amit az Elfeledett Könyvek temetőjének hívnak, s ahonnan a fiú magához vehet egy kötetet, mert ez a tradíció, s minden első látogatót megillet egy könyv, amit adoptálni kell és meggyőződni róla, hogy sose fog feledésbe merülni. Daniel egy Julan Carax nevű író regényét, A szél árnyékát válassza ki, vagy talán éppen ő lesz kiválasztva a könyvpártfogó szerepére.

Daniel teljesen beleveti magát a regénybe, aminek rémregény-szerű tartalmáról sok mindent meg nem tudunk, s hamarosan Carax további művei után kezd kutatni. Úgy tűnik, az író spanyol származású volt, az 1920-as 30-as években Párizsban élt, és a könyveit szinte lehetetlen manapság már megtalálni. A pletykák szerint egy sötét figura felvásárolta az amúgy se túl sok példányszámban megjelent regényeket, könyvtárakból és magángyűjteményekből pedig eltűntek ezek a könyvek. A titokzatos ember, aki elégetett minden fellelhető Julian Carax regényt Lain Coubert névre hallgat, ami nem ismeretlen Daniel számára. A szél árnyékában ugyanis ez az ördög neve.

Daniel elkezd nyomozni Julian Carax után és úgy nő fel, hogy életének egyik mozgatórugójává válik megtudni minél többet erről a különös íróról. Közben a fiú élete kezdi furcsán imitálni azét, aki után kutat. Még azok is, akik ismerték Caraxot utalnak rá, hogy Daniel kicsit hasonlít az íróra. Lassan egyre inkább úgy tűnik, hogy aki cask ismeretségbe került Carax-szal az elszegényedett, megőrült vagy meghalt. S van egy titokzatos ház, amelyet senki se akar megvenni, s állítólag szellemek járják.

Danielt szinte elsodorják a történések, s ő egyre jobban belebonyolódik és hamarosan úgy tűnik, hogy nemcsak saját de szerettei életét is veszélyezteti nyomozásával. Mert a véletlenek mégse véletlenek, s mintha minden egy nagyobb terv része lenne.A baljóslatú eseményeknek pedig az elképesztő, döbbenetes spanyol polgárháború ad keretet.

Aki szereti a titokzatos, rejtélyes, ugyanakkor megható és izgalmas regényeket annak nem fog a könyv csalódást okozni. Zafón prózája pedig igazán magával ragadó és az ember legszívesebben egy ültő helyében elolvasná az egészet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *