Menu Close

Ellery Adams: Titkok könyvklubja

Ha krimikről van szó, jómagam inkább szeretem a kevésbé erőszakos fajtáját, úgyhogy nem véletlen, hogy évek óta nyomon követem azokat a szerzőket és könyveket, akik ebben a műfajban dolgoznak. A Cozy Mystery amit manapság magyarra főleg könnyed krimiknek fordítanak természetesen a klasszikusoktól (Agatha Christie, Dorothy Sayers stb.) ered, s bár ezekben mindig történik gyilkosság, az erőszak nagyon minimális és főleg az ügy megoldása kerül középpontba, a nyomozók többnyire amatőrök és sokszor kis, zárt közösségben játszódnak a történetek. A témáról többször is beszélgettünk a podcastunkban (Popkult, csajok, satöbbi), sőt év elején a Csütörtöki Könyvklub egyik adásában is szóba kerültek ezek a stílusú regények. Volt jó pár év, amikor bár rengeteg angolszász cozy mystery jelenik meg hónapról hónapra s itthon is próbálkoztak a kiadók ilyen sorozatok megjelentetésével, szinte senki se maradt porondon Agatha Raisin-en és Hannah Swensenen kívül. Viszont most, hogy Richard Osman regényei új színt vittek témába, ráadásul igencsak népszerű a Csütörtöki nyomozóklub sorozata itthon is, újból előtérbe kerültek ezek a regények. S ennek én csak örülök. Ellery Adams Titkok könyvklubja is ebbe a sorba tartozik, ráadásul a kötetet megjelentető Animus kiadó úgy tűnik új kiadói sorozatot is hajlandó a Könnyed Krimiknek szentelni (ez a sorozat neve is 😊)

A Titkok könyvklubja mint minden rendes cozy mystery egy sorozat első része, s egy Észak Karolinai kisvárosba, Miracle Springs-be kalauzol minket, ahol nem olyan rég óta üzemelteti könyvesboltját Nora Pennington. A nő egy súlyos balesetet követően teljesen új életet kezdett, korábban könyvtáros volt, most új helyén a Csodakönyvek boltot üzemelteti, s amatőr bibloterapeutaként is dolgozik. A kisvárosban rengeteg turista fordul meg, ugyanis gyógyfürdője messze híres, s sokan jönnek ide arra várva, hogy testük mellett a lelküket is ápolni tudják. Nora könyvesboltjában és ajánlásaival ebben is segít, akárcsak a pékséget üzemeltető Hester, akinek süteményei szintén különleges élményekkel ajándékozzák meg azokat akik fogyasztanak belőle. Egy nyári napon Nora összefut a zaklatott üzletemberrel, Neil Parrish-sel akinek láthatóan súlyos gondjai vannak. A férfi reméli, hogy a könyvesboltban talál megoldást a bajaira. Nora biztatja, hogy előbb vegyen magának harapnivalót a Mézeskalács Házikóban, aztán jöjjön a Csodakönyvekbe és ő ellátja olvasmányokkal. Csakhogy Neil nem érkezik meg, ugyanis valaki az éppen érkező vonat alá löki. Nora és Hester mellett a városka még két egyedülálló nője, a szépségszalont üzemeltető Estella és a gyógyfürdőben dolgozó June szintén találkozott Neillel és egyiküket se hagyja nyugodni a férfi hirtelen, indokolatlan halála. Mivel úgy tűnik, hogy a helyi rendőrség nem ad bele mindent a nyomozásba, sőt könnyedén lezárják, hogy öngyilkosság történt, a négy nő megbeszéli, hogy igazságot szolgáltatnak Neilnek és megtalálják ki okozta a halálát. Megalakítják tehát a Titkok könyvklubját, mert igazából mindannyian szeretnek olvasni, s mindegyiküknek megvan a maga titka, de összeköti őket, hogy igazságérzetük nem mehet el nyugodtan az eltussolt eset mellett. A férfi egy a városka szélén újonnan épülő lakónegyedet finanszírozó cég alkalmazottja volt, úgyhogy egyértelmű számukra: erre kell elindulniuk ha ki akarják deríteni mi történhetett…

Nagyon bírom a cozy mysteryk azon alfaját, ahol könyvesbolt vagy könyvtáros szerepel, úgyhogy egyáltalán nem volt kétség, meg akarok ismerkedni Ellery Adams regényével. Ráadásul még itt van benne a biblioterápia is, hiszen Nora egyik fő tevékenysége, hogy összepárosítja a könyveket az olvasóikkal, hogy problémákra, gondokra, bajokra talál olyan kötetet, ami segíthet az embernek. Nagyon sokféle műfajjal dolgozik (szakácskönyvtől a gyerekkönyvön át a sci-fiig) és igazán bírtam, hogy egyáltalán nem csak szépirodalmat meg klasszikusokat emlegetnek a kötetben, hanem tényleg mindenféle stílus képviseli magát. Nagyon szerettem még hogy a négy nő négy különböző személyiség, mindegyiküknek megvan a maga titka amelyek nem is olyan bagatellek, ahogy kiderülnek, sőt. S az egyik dolog, ami összehozza őket, az pont az, hogy magányosak, rég nem bíztak meg senkiben és ki tudja mióta nem voltak egy összetartó közösség tagjai, úgyhogy a Titkok Könyvklubja tökéletes megoldást hoz számukra: megnyílnak és igazi kapcsolatokat építenek ki.

Nos, mindezek mellett a krimi szál igazából nem is volt számomra olyan fontos, nem éreztem, hogy átráztak volna mert nem volt igazán bonyolult, elég átlátszó volt a történet és a megoldás is adta magát. Engem a könyvesbolt, a biblioterápia és a nők fogtak meg. De érthető ha valaki több és izgalmasabb nyomozást vár valamitől ami a krimi címkét viseli. Bár pont nem az izgalom a cozy mysteryk fő védjegye, a rejtély igen, de adrenalinpumpára nem igazán lehet számítani 😊 úgyhogy nem is hiányoltam. Mivel ez egy sorozat első része én kíváncsi vagyok, milyen további esetekkel találkoznak a klubtagok.
Ha valaki tényleg könnyed krimire vár, ami teli van könyves utalásokkal (s ezzel engem igencsak le lehet venni a lábamról), annak feltétlenül ajánlom a Titkok Könyvklubját.

Blogturné

Az Animus Kiadó egy cozy crime történettel lepte meg olvasóit. Ellery Adams: Titkok könyvklubja című könnyed krimije egy kisvárosi gyilkosság felgöngyölítésének ered nyomába. Az önkéntes nyomozás élén pedig ki más állhatna, ha nem a helyi könyvesbolt tulajdonosa, aki szabadidejében biblioterápiával is foglalkozik. Tartsatok a Blogturné Klub négy bloggerével, járjunk együtt utána Norával a rejtélyes haláleset titkainak, s a turné végén a Kiadó jóvoltából tiétek lehet egy példány a kötetből.

Fülszöveg

A Csodakönyvek igazán különleges könyvesbolt. Nemcsak azért, mert egy régi vasútállomás épületében működik, hanem mert a tulajdonosa, Nora Pennington gyógyszer helyett könyveket „ír fel receptre” azoknak, akiknek szükségük van rá. Márpedig a gyógyfürdőjéről híres kisvárosban, Miracle Springsben sok gyógyulni vágyó lélek akad. Ugyanezt tapasztalja a szomszédos pékségben – a Mézeskalács Házikóban – Hester is, aki személyre szabott vigaszsütivel vidítja fel letört vendégeit. Egy napon egy üzletember kéri Nora szakértő segítségét, de a férfi nem jut el a megbeszélt találkozóra, mert elgázolja a vonat. Norát megrázza az eset, ezért Hesterrel és két barátnőjükkel elhatározzák, hogy kiderítik az igazságot, ugyanis biztosak benne, hogy nem baleset történt, hanem gyilkosság. Nemrég indult könyvklubjuk így egy csapásra nyomozóklubbá alakul, és belevetik magukat a szövevényes ügybe. Hamar ráébrednek, hogy ehhez a feladathoz minden bátorságukra és leleményességükre szükség lesz, és hogy a támasz, amelyet egymásnak nyújtanak, sok mindenen átsegíti őket. Mert nem csak a bűnözőknek vannak ám titkaik… A Titkok Könyvklubja egy új sorozat nyitódarabja, amelynek főszereplői egytől egyig erős nők. Műfaját tekintve egy csipetnyi romantikával fűszerezett, rafinált, modern krimi, amitől ráadásul garantáltan kedvünk támad lefosztani egy könyvespolcot, és elmerülni a regények csodálatos világában.
Ellery Adams: Titkok könyvklubja
Kiadó: Animus Kiadó
Terjedelem: 368
Megjelenés éve: 2023
Fordította: Szieberth Ádám
Megrendelés

Nyereményjáték

A történetben nagyon fontos szerep jut a Csodakönyvek könyvesboltnak, így a turné nyereményjátékán híres-hírhedt könyvesboltoknak és könyvtáraknak eredünk nyomába. Minden állomáson találtok egy-egy rövid meghatározást, a feladatotok pedig, hogy kitaláljátok, melyik könyvesboltról vagy könyvtárról van szó. A helyes megfejtést írjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladványom

A Hollandiában található könyvesbolt eredetileg 13. századi gótikus domonkos rendi templomként működött. Az évszázadok során számos más funkciót is betöltött, napjainkban könyvesboltként üzemel, melynek fülkéit ma olvasósarokként használják. Melyik városban található ez a könyvesbolt?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

10.10. Szembetűnő
10.12. Spirit Bliss Sárga könyves út
10.14. Olvasónapló
10.16. Könyv és más

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *