Menu Close

Kiersten White: Slayer – A vadász

Kiersten White, rá kellett jönnöm az egyik izgalmas hangja az aktuális ifjúsági irodalom fantasy részének. Jól talál témát és olyan karaktereket hoz létre, akik tele vannak konfliktussal és izgalmas a jellemfejlődésük. Így volt ez Lada Dracula esetében és most Ninánál, a vadásznál is.

Nina és ikertestvére Artemisz mindig is tudták, hogy különleges életük lesz, hiszen az apjuk Figyelő volt, aki az egyik legnagyobb Vadászt segítette, és halála után az örökségét a lányok és az anyjuk folytatták, bár ez mindenképpen feszültségeket szült. Nina volt mindig a visszafogottabb és tudta, hogy inkább az eszével tudja majd segíteni a Figyelőket, míg Artemiszből még akár kiválasztott is lehet, hiszen benne megvan minden, amit elvárnak egy hőstől. Az ikrek nagyon közel állnak egymáshoz és bármit megtennének a másikért. Amikor azonban kiderül, hogy mégis Nina lett a Vadász, az utolsó, akkor az sok feszültséget szül a testvérek és a Figyelők Tanácsa tagjai között is. S ez még csak a kezdet, hiszen közben még a világot is meg kell menteni na meg kitalálni hogyan is mentheti meg Nina a saját életét, hiszen új képességei egyben jó nagy célkeresztet is rajzoltak rá …

Rögtön mondom, hogy igazából aki nem nagyon ismeri a Buffy a vámpírok réme sorozatot (az első pár évadot láttam én is úgy emlékszem, de határozottan nem voltam/lettem rajongó …), az is tudja élvezni a könyvet, amit ugye úgy hirdetnek, hogy sztori ebből az univerzumból. Mert igazából a híres vadász történetét és tetteit röviden de velősen elmesélik és éppen az az izgalmas, hogy a regény szereplői nem éppen rajongói Buffynak. Sőt, Nina úgy nőtt fel, hogy gyűlölte Buffyt és tetteit, elvégre az apja miatta halt meg, ráadásul a híres vadász utolsó potenciálisan mindenkit megmentő hatalmas leszámolása miatt a Figyelők ereje megcsappant, sőt majdnem mind elpusztultak, úgyhogy Nina családjával pont azon van, hogy megmentse ami marad a Figyelőkből: embereket és tudást egyaránt. Szóval hatalmas sokként éri őt, hogy a szerepe és a képességei megváltoznak, s szembe kell néznie azzal, hogy vadászként másképp kellene gondolkodnia. Úgyhogy ő egyszerre vadász és figyelő is, aminek megvannak az előnyei és persze hátrányai.

A regény erőssége, mint mondtam, a karakterekben van, főleg Nináéban, aki a sztori elején úgy indul, hogy már megbékélt a sorsával, azzal, hogy mindig második lesz Artemis mögött, hogy ő a gyengébb, törékenyebb iker. Amikor a vadász erők felélednek benne, a teljes világképét kell megváltoztatnia, fel kell nőnie a feladathoz (márpedig az elég nagy) és szembe kell néznie azzal, hogy a szerepe testvére mellett is megváltozik. Eddig mindig Artemis volt az, aki vigyázott rá, a szárnyai alá vette, s most az újabb kihívások mellett még az ő kapcsolatuk is feszült lesz. Ninának meg kell küzdenie ezzel és a saját belső értékeit is át kell kalibrálnia, hiszen azzá lett, amit gyűlöl, viszont folyamatosan okosodik, erősödik és más szemmel nézi most már Buffy tetteit is.

Kiersten White tehát nem csak a rajongók számára írta ezt a regényt, ahol egészen egyedi szempontból tekint a Buffy univerzumra (főszereplőnk gyűlölete a nagy Vadásszal szemben nagyon különleges). Amiért nem voltam teljesen elégedett regénnyel, hogy itt-ott előbukkantak olyan dolgok, amiket mintha követelmény lenne beletenni YA regényekbe (viszonzatlan rajongás, anyuval való kapcsolat stb.) Szerintem ezek nélkül is roppant lebilincselő lenne Nina külső és belső harcai egyaránt.

Mindenesetre jól szórakoztam, mint mindig, ha seggberúgós csajok a főszereplők (úgy látszik a könnyű szórakoztató olvasmányokat most a szuperhősnők sora követi nálam) akiknek a jelleme magával ragadó, rendesen odazúznak, szóval várom a második kötetet!

Blogturné

Magyarországon is megjelent a Buffy, a vámpírok réme világában játszódó Slayer – Vadász című regény. A blogturnén nem csak a történetet ismerhetitek meg, de extra állomásokra is számíthattok, a turné végén pedig egy szerencsés megnyerheti a könyv egy példányát.

Fülszöveg

Egyvalami világos:
kiválasztottnak lenni könnyű,
választani viszont nehéz.

Nina és az ikertestvére, Artemis közel sem hétköznapiak. De nem is lehetnek azok, hiszen a Figyelők Akadémiáján nőnek fel, ami kicsit más, mint egy megszokott bentlakásos iskola. A tiniket itt a Vadászok – a sötétség erői elleni harcra természetfeletti erővel megajándékozott lányok – vezetésére képzik. És bár az anyukája a Figyelők Tanácsának rangos tagja, Nina soha nem élte a Figyelők erőszakos életét. Ehelyett az ösztöneire hallgat, és az iskola medikusaként teremti meg a világát. Egészen addig a napig, amíg az élete örökre megváltozik. Buffynak, a híres (és hírhedt) Vadásznak hála, akit védve Nina édesapja életét vesztette, nemcsak hogy Nina a legújabb kiválasztott, hanem egyben az utolsó is. Pont.

Miközben Nina a képességeit a Figyelőségre készülő Leóval együtt fejleszti, bőven van, ami lefoglalja: egy szörnyviadal, egy démon, aki boldogságot eszik, egy árnyas alak, aki folyamatosan felbukkan az álmaiban… De Nina új erőit igazán akkor teszik próbára, amikor egymás után kerülnek elő a holttestek, mert könnyen lehet, hogy egy szerette lesz a következő áldozat.
A Buffy, a vámpírok réme világában játszódó eredeti történet.
Igazi különlegesség a sorozat rajongóinak.
Kiadó: Könyvomolyképző
Eredeti cím: Slayer
Fordító: Kereki Noémi
Oldalszám: 448
ISBN: 9789635613496
Megjelenés: 2020
Megrendelés

Nyereményjáték

Bár a Slayer – Vadász a Buffy, a vámpírok réme sorozat ismerete nélkül is élvezhető és érthető, de a tv-sorozat rajongói számára sok olyan utalás van, ami feldobhatja a napukat.
Így a mostani játékunk során minden állomáson a tv-sorozat egy karaktréről találtok egy képet, a feladat pedig beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, a képen látható karakter nevét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *