Menu Close

Matt Ruff: Lovecraft földjén

Első ránézésre a Lovecraft följén nem az a típusú könyv, ami nekem tetszhetne, hiszen nem ismerem első kézből H.P. Lovecraft munkásságát bár becsületemre legyen mondva, valamikor középiskolában tettem vele egy próbát,de lepattantam róla és most már nem is fogok tőle olvasni (ahhoz túlságosan zavar midaz amit megtudtam a nézeteiről) valamint a horror se éppen az én műfajom (megnéztem, eddig 10 értékelés volt a horror címke alatt). Ennek ellenére valahogy éltem a gyanúval, hogy nem annyira rettegést keltő sztori lesz ez, ami megfekszi a gyomromat, hanem inkább valami másnak a feltérképezése. A fülszöveg alapján valami utazásos történetre számítottam, s bár nem egészen azt kaptam, amit vártam, határozottan érdekes élmény volt ez.
A történet 1954-ben játszódik, a fiatal leszerelt katona, Atticus Turner hazalátogat Chicagóba, mert fura levelet kapott az apjától. Mire odaér, Montrose különös körülmények között és társaságban eltűnt, úgyhogy a fiú nagybátyjával, George-dzsal és a család régi barátjával, Letitiával elndul, hogy megkeresse. Csakhogy az ötvenes években, a polgárjogi mozgalmak előtt feketéknek magukban szabadon utazgatni a fehérek amerikájában nem éppen veszélytelen. Főleg ha egy elzárt, ellenséges közösséget próbálnak megtalálni, amelyről csak mendemondák kerengenek és ahol talán a Turner család eredetére derül fény. S valóban egy fura szekta közelébe kerülnek hőseink, s Atticusnak különös szerepet szánnak a tagok … S ez még csak az első epizód volt a könyvből.
Ugyanis igazából nyolc egymásba fonódó történetről van itt szó, amelyben megelevenednek ugyan a Lovecrafti motívumok (mint megtudtam 😊), vannak helyszínek, ahol nem érvényesülnek a tér és idő általunk ismert törvényei, van egy titokzatos társaság akik bár tudósoknak mondják magukat mégis inkább boszorkánysággal igyekeznek céljaikat megoldani, van mágusuk, akad testcserés történet és szellem járta ház is, meg távoli ismeretlen bolygók és démonbabák. S közben az egészet mélyen átszövi az a valóság, ahol a rasszizmust a szegregációt a feketék a nap minden percében megélik.
Legtöbb értékelés amit olvastam azt hánytorgatta fel a könyvnek, hogy az átrázta, mert sehol sincs Lovecraft és igazi horror, túl sok a rasszizmus. De azt hiszem ez a könyv pont azért érdekes, mert nem feltétlenül Lovecraft műveit, hanem az író nézeteit szedi szét, hiszen ő nagyon keményen a fehér felsőbbrendűséget hirdette. Nagyon kényelmetlen ezt úgy olvasni, hogy ha belegondolunk, földrajzilag még csak nem is az amerikai délen vagyunk, hanem északon, ahol ugye elvileg mindig is haladóbb nézeteket vallottak a fehérek. Csak ez persze még ott se volt így. Mert hát nem hiába van szükség a Néger útikönyvre, amelyet a valóságban is létező Green Book inspirált, s amelyet ebben a világban pont Atticus családja ad ki évente, s ebben felsorolják országszerte azokat a helyeket (boltokat, vendéglőket, benzinkutakat, szállásokat), ahol elfogadják a feketék pénzét is.
Ami meg a horror elemeket illeti, simán tudtam utánuk aludni, ugyanis Matt Ruff nagyon furfangosan egyrészt könnyedén olvasmányosan ír, a humor nem csak fekete benne, hanem vannak határozottan vicces epizódok, s inkább atmoszféra teremtésben erős a regény. Jóval több a gótika és a miszticizmus, titokzatosság, mint a durr bele véres erőszak. Úgyhogy simán hozzám hasonló nyulak is olvashatják. Ráadásul nem csak férfiak szerepelnek itt, hanem például már az első sztoriban is Letitia az, aki sokszor kisegíti a Turnereket szorult helyzetükből, de van még pár történet, ahol a nőké a főszerep. Akik persze duplán el vannak nyomva mert a bőrszínük mellett még a nemük is hátrányos helyzetbe kényszeríti őket.

Szórakoztató és elgondolkoztató volt a könyv, s még az is lehet, hogy a belőle készült sorozatot is megnéznem, mert bár hallottam, hogy a látvány azért ott erősebb, mint írásban volt, de mivel ismerem a sztorit, tudom hogy kik fognak a végén kevés karcolást szerezni.

Blogturné

A külföldön nagy sikert arató, s az HBO által megfilmesített Lovecraft földjén végre hozzánk is megérkezett az Agave kiadó jóvoltából. A sci-fi, horror, és fantasy elemekkel teleszőtt történet tökéletes képet fest a rasszizmus bénító ridegségéről is.
Tarts bloggereinkkel, hogy esélyed legyen megnyerni az izgalmas kötet egy példányát!

Fülszöveg

„A Lovecraft ​földjén valószerűtlen felütéséből egy szórakoztató, gyors, izgalmas és nagyhatású regény kerekedik.”
Neal Stephenson
1954, Chicago. A huszonkét éves leszerelt katona, Atticus Turner édesapjának nyoma vész, ezért felkerekedik, hogy megkeresse. Vele tart George bácsikája, a Néger útikönyv szerkesztője, és gyerekkori barátja, Letitia is. Útjuk Samuel Braithwhite vidéki kúriájához vezet New Englandben, arra a birtokra, ahol annak idején Atticus ősei rabszolgaságban senyvedtek. Menet közben nemcsak a fehérek Amerikájának hétköznapi borzalmaival szembesülnek, hanem olyan ártó szellemekkel is, amelyek mintha George kedvenc fantasztikus történeteiből lépnének ki.
Atticus az apja keresése révén rábukkan egy titkos szektára, melynek rejtélyes szertartásában történetesen ő maga hivatott kulcsszerepet játszani. Ahhoz, hogy élve megússza a kalandot, olyan dolgokra kényszerítik, amelyek a Turner-klán pusztulásához vezethetnek.
A Lovecraft földjén időn és téren átívelő, varázslattal, hatalommal, reménnyel és szabadsággal játszadozó, elsöprő erejű kaleidoszkópja két fekete család egymástól sokban különböző tagjain keresztül rajzolja meg a rasszizmus portréját, annak máig kísértő, szörnyűséges hatásait. Matt Ruff kozmikus horrorból, gótikus fantasyből és tudományos fantasztikumból táplálkozó regénye egyöntetű kritikai sikert aratott mind a szépirodalmat, mind a sci-fit/fantasyt olvasók körében, ráadásul 2020-ban sorozatra adaptálta az HBO.

Kiadó: Agave, 2020
Oldalszám: 398 oldal, keménytáblás
ISBN: 9789634195818
Megrendelés

Nyereményjáték

Több főszereplőnknek, köztük Atticusnak is a tudományos fantasztikum a kedvenc irodalmi műfaja. Mostani játékunkban emiatt a sci-fi népszerű képviselőit keressük. Az állomásokon megadott leírások alapján írjátok meg a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy melyik könyvre gondolhattunk.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

A könyv, amit keresünk, egy 1989-ben megjelent, Hugo-díjas űropera tetralógia első kötete, szerzője amerikai. Történetében hét zarándok indul útnak az armageddon előestéjén egy peremvidéki bolygóhoz. Közülük csak egy élhet túl, de neki teljesülhet leghőbb kívánsága…

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

1 Comment

  1. Pingback:Matt Ruff: Lovecraft földjén – Blogturné + Nyereményjáték – Veronika's Reader Feeder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *