Menu Close

Morgan Matson: Save the Date – A nagy nagy nap

Igazából még mindig olvasási válságom gyógyításában vagyok, igen, március óta, úgyhogy mindig próbálkozom újabb típusú könyvekkel. Az ősszel például azt éreztem, hogy könnyed, vicces, romantikus, ifjúsági regények közül fogok szemezgetni. Így esett egyik választásom Morgan Matson új regényére is, a szerzőtől nem olvastam még, de jó előjelekkel indult, s nekem bizony nagy segítségek szoktak lenni a fülszövegben szereplő címek, amikhez hasonlítják a könyveket. Itt például nem is másik regényhez, hanem filmekhez mérték a sztorit (Örömapa, Tizehnhat szál gyertya), úgyhogy elég jó indításnak véltem ezt.

Charlie Grant a legkisebb gyerek egy nagy családban, ahol van még egy nővére és három bátyja akikkel együtt egész gyerekkorukban kiváló alapot szolgáltattak a képregénynek, amit az anyjuk rajzolt. A Grant Central Station című rajzfüzér huszonöt évig futott sikeresen napilapokban, de most nagy változások előtt áll a család. A képregény befejeződik, a családi házat eladják, Charlie hamarosan egyetemre megy, a nővére pedig férjhez. Úgy tűnik utolsó alkalommal végre ismét összejön az egész família, hogy együtt ünnepeljenek, s mindez egy hosszú hétvégén fog történni. Eleinte jól alakulnak a dolgok, aztán kiderül, hogy az esküvőszervező átverte a családot, két nap alatt kell mindent újrakreálni, egy tévéműsor készül interjút készíteni a teljes családdal és a ház riasztója állandóan bekapcsol. S ez még csak a péntek reggel felmerülő nehézségek kis része. Mivel Charlie szokott lenni aki mindent megold a családban, ő ott van az összes katasztrófa környékén, amelyeket próbál elhárítani, hogy mégis csodás napja legyen a nővérének, még akkor is, ha közben az egész világ dől össze.

Ahhoz képest, hogy romantikus komédiának hirdetik a regényt igazából a romantika az, ami a legkisebb szerepet játszik benne. Pedig ezen a téren erősen indít a sztori, de aztán az esküvő körüli balhék miatt úgy ahogy van a háttérbe szorul ez a szál, gyakran még főhősünk is lefeledkezik róla, hogy neki lennének ilyen „feladatai” is. Mondjuk nem is csoda, mert igazából egyik srác se hagy az emberben mély nyomokat, ha a romantikáról van szó, az egyikről sejteni lehet miért a másik meg annyira a háttérben van, hogy szinte meglepő, amikor néha Charlie is ráébred, hogy jé, ő is itt van mint lehetőség 😊 Egyébként Charlie-ban az is jó, hogy esendő hős és mi olvasók is látjuk a hibáit, de a legjobb, hogy ezekre maga is ráébred és kicsit reflektál, szóval sokat tanul ez alatt az idő alatt magáról is.

Amit viszont nagyon jól hoz Matson az bizony a komédia rész. Az esküvő körüli kalamajkák tényleg filmbe illőek, igazából nem is csodálkoznék, ha hamarosan valamiféle Netflix mozi kerekedne ebből a sztoriból, annyira filmre kívánkoznak bizonyos események. Teli van filmekre jellemző eltúlzott és gyors egymás utánban következő bonyodalmakkal, néha már kicsit sok is, ezért aztán így visszagondolva igazából pár kör elhagyható lett volna és még akkor is marad vagy 300 oldalas a regény.

A történet igazi szíve-leleke pedig a Grant család, ahol a figyelmes olvasó az elejétől sejti, hogy nem minden olyan tökéletesen humoros és kedves, mint ahogy azt a képregényekben is ábrázolják, mert a valóság azért nagyon más tud lenni. De a nehézségek és feszültségek ellenére a családi összetartás és a tagok egymás iránti szeretete igazán átjött a lapokról, sőt valójában még szívesen olvastam volna több olyan jelenetet, ahol Grantéké a főszerep és csak egymással interakciókba lépnek. Tetszettek a könyvben lévő képregény panelek is, amelyek illusztrálták és alátámasztották a sztorikat, hogy érezhessük, milyen is lehetett 25 évig ilyen hírnévvel élni, meg egyáltalán hogy miről is szólt a Grant Central Station. Panelek leírása helyett valódi illusztrációk: nagyon trükkös megoldás, ami működött.

A nagy nap igazi könnyű olvasmány volt, kellemesen szórakoztam rajta, ha valaki néhány óra kikapcsolódásra vágyik annak csak ajánlani tudom.

Blogturné

Hamarosan megjelenik Morgan Matson legújabb regénye, aminek a középpontjában egy hétvégi esküvő áll. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, hogyan próbálja meg túlélni főszereplőnk, Charlie Grant ezt a kisebb-nagyobb katasztrófáktól sújtott három napot!
Olvassátok el az ajánlóinkat, és játsszatok velünk minden állomáson, ugyanis a turné végén a Maxim kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk megnyeri A nagy nagy nap című YA-regényt!

Fülszöveg

Az ​Örömapa és a Tizenhat szál gyertya találkozik a New York Times bestsellerszerző Morgan Matson új regényében.
Charlie Grant nővére a hétvégén megy férjhez családi otthonukban, és a lány alig várja – évek óta először mint a négy idősebb testvére egy tető alatt lesz. Charlie kétségbeesestten reméli, hogy eltölthetnek még egy tökéletes, utolsó hétvégét együtt, mielőtt még a ház új tulajhoz kerülne. A hely újra viccektől, játékoktől és nevetéstől visszhangzik majd. Neki pedig épp döntenie kell, hogy melyik fősülira jelentkezzen, plusz újra találkozhat régi szerelmével, Jesse Fosterrel, szóval alig várja a hétvégét, annyi izgalom lesz. Arra akar koncentrálni, hogy minden tökéletes legyen.
Hogy mi itt a gond? Egy van csak igazából: egyre jobban úgy tűnik, hogy az egész hétvége totál katasztrófa lesz.
Képbe kerül egy kutya, aki nem akarja abbahagyni a vonyítást, a ház riasztórendszerét nem lehet leállítani, és sok a bosszúság. Pár rokon nem beszél egymással, kedvenc bátyja hazahoz magával egy szörnyű lányt, és eltűnik egy szmoking. És akkor még nem is beszéltünk a szomszédról, aki mintha szabotálni akarná az egész eseményt, és egy hatalmas vihar is közeleg. A banda csak feldolgozásokat játszik. A vendégek mind megőrültek.
Charlie többet tud meg a családjáról három nevetségesen kaotikus nap alatt, mint valaha is gondolta volna, pedig azt hitte, teljesen ismeri őket.
Kiadó: Maxim (Dream válogatás)
Oldalszám: 432
Fordította: Bozai Ágota
Borító: füles, puhatáblás
Megjelenés: 2020.09.17.
ISBN szám: 9789634991489
Megrendelés

Nyereményjáték

Mivel Save ​the date – A nagy nagy nap már a harmadik magyarul megjelenő regénye az írónőnek, úgy gondoltuk, hogy teszteljük, mennyire ismeritek őt. Minden állomáson találtok egy állítást, amiről el kell döntenetek, hogy IGAZ VAGY HAMIS, majd beírni a rafflecopter megfelelő rubrikájába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

Egyik 2018-ban magyarul megjelenő regényének az eredeti címe: The Unexpected Everything.

a Rafflecopter giveaway

Állomások

10.21 – Sorok között
10.24 – Hagyjatok! Olvasok!
10.27 – Deszy könyvajánlója
10.30 – Olvasónapló

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *