Menu Close

Benjamin Read – Laura Trinder: Éjféli óra

Az az igazság, hogy először nem nagyon akartam én elolvasni ezt a könyvet, bár a borítója megfogott: angol gyermek- és ifjúsági irodalomba tartozó fantasykat ugye kedveljük. Aztán elolvastam a fülszöveget, ami ha sokat nem is árul el, azzal kecsegtet, hogy valamiféle Sosehol sztori ez, csak tudjátok, srácoknak, úgyhogy beadtam a derekamat. S valóban, nem is nagyon lőttem messzire az elvárásaimmal. Sőt a végére még bónuszokat is kaptam 🙂

Emily tipikus tizenkét éves, aki szerint a szülei tők égők. Az anyja fura művészlélek, aki szemétből alkot, úgyhogy persze, sokan csúfolják miatta így a kislány nagy szája aztán rendesen bajba keveri őt mind az iskolában, mind otthon. Ráadásul az apja is totál unalmas munkát végez (postás!), s még ráadásul szobafogságra is ítélik, mert szemtelenkedett. Aztán egyszer csak eltűnik az anyukája, majd az apukája is és Emily magára marad, úgyhogy nincs más választása, mint megkeresni a szüleit, mert azért nagyon hiányoznak neki. S kiderül, bizony nagyon el volt tévelyedve azt illetően, hogy kicsoda is az anyja, meg az apja. Ugyanis nemcsak hogy különös lények bukkannak fel Londonban és üldözni kezdik, ő maga is hozzájut egy kulcshoz, s amikor éjfélt üt a Big Ben órája átjut egy másik világba. Ami megrekedt a viktoriánus Londonban, de nem csak hogy nincs telefon, autó és rossz szemmel nézik, hogy egy lány nadrágot visel, hanem ráadásul még tele van mágiával és mágikus lényekkel. Emily apja nem csak akármilyen postás volt, hanem az Éjféli posta egyik igen fontos ágazatában dolgozott az édesanyjának pedig rendkívül komoly szerepe volt abban, hogy az Éji Népségnek sikerült megmaradnia, amikor a való világból kezdett eltűnni a mágia. Csakhogy a status quo fenntartása nem mindenkinek áll érdekében, s bizony a rend megbontására készülődnek titokzatos erők, akiknek igencsak szüksége lenne Emily családjára. Szóval nem kisebb feladat áll a kislány előtt, mint hogy megmenteni a szüleit és az összes létező világot…

A szerzők nagyon jó kis világot alkottak, elkalauzolnak bennünket a Viktoriánus Londonba, ahol még mindig tombol a mágia és varázslatos lényekkel vannak teli az utcák. Rengeteg különlegességgel találkozik Emily (és az olvasó), s mindezek egyáltalán nem nyomasztják a cselekményt, hanem kifejezetten jó tempóban vannak adagolva. Sőt fokozatosan lesznek egyre nagyobbak a veszélyek és ahogy halad a történet egyre több akció lesz, minden kicsit izgalmasabb az előzőnél. Nagyon élveztem olvasni és a végére tényleg faltam a sorokat, hogy megtudjam, hogyan sikerül megállítani a főgonoszt és csatlósait. Úgyhogy ja, valahol megkaptam az MG Sosehol érzést.
Emily beleillik a portál fantasy hősnők sorába (Alice, Dorothy, Lucy vagy éppen Szeptember mellé), talpraesett és nagyszájú. Igazán kiváló karakter, aki nem hibátlan, néha igencsak rossz döntéseket hoz, sőt vannak gyenge pontjai és , nem csak a nagy szája 🙂 Igazán jópofa az is, hogy végülis fantasy köntösbe van csomagolva: lehet érdemes lenne megismerni jobban a szüleinket, mert lehet mégse annyira cikik, hanem netán érdekesek. Sőt külön jó pont, hogy a különleges körülmények ellenére egy igazi összetartó családról szól a történet.

Mint kiderült, a szerzőpáros korábban egy képeskönyvben már foglalkozott az Éjféli Postával, ami talán pont az Éjféli óra előzménye lehetett (talán Emily apja a postás akit ott láthatunk?:) úgyhogy remélem, fognak még történeteket hozni ebből a különleges világból. Valószínűleg az, hogy képekben gondolkoznak idézte elő, hogy a regény annyira pörgős lett és a leírások se unalmasak, sőt kevés körítéssel kiváló atmoszférát teremtenek.

Mindenképpen ajánlom a regényt a 10-12 éves korosztálynak, mert izgalmas, fordulatos és fantáziadús.

Blogturné

Lehetséges, hogy az angol főváros nem is olyan hétköznapi hely, amilyennek első pillantásra tűnik? Benjamin Read és Laura Trinder (avagy Trindles & Read) könyvében biztosan nem. A szerzőpáros London sötét, Viktória-korabeli dimenzióját teremti meg, mely a mágia és a szörnyek otthona. Vajon sikerülhet-e Emilynek helytállnia az Éji Népség városában? Tartsatok bloggereinkkel az Éjféli Óra titkos világába, és megtudhatjátok! Ha pedig velünk játszotok, akár a Kossuth Kiadó által felajánlott példányt is megnyerhetitek.

Fülszöveg

Emily szüleinek nyoma veszett az Éjféli Óra titkos világában – az időben zárványként megdermedt viktoriánus Londonban, a mágia és szörnyek e különös otthonában. Emily-nek itt, az Éji Népség városában kell megtalálnia őket, és e küldetéshez nincs más segítsége, csak némi harapnivaló, egy álmos potyautas sün és a hírhedten nagy szája. Miközben vérszomjas lények lihegnek a sarkában, Emily versenyt fut az idővel, hogy kiderítse az igazságot, és kiszabadítsa a szüleit. Vajon meg tudja-e menteni mindkét világot, mielőtt kifogyna a szendvicsekből?
Kiadó: Kossuth (Ventus Libro)
Oldalszám: 340, puhatáblás
ISBN: 9786155755200
Megrendelés

Nyereményjáték

A blogjainkon ezúttal egy-egy részletet találhattok különféle gyermek- és ifjúsági regények borítóiból. A feladatotok annyi lenne, hogy a Rafflecopter megfelelő helyére beírjátok annak a könyvnek a címét, amelynek a borítójáról a részlet származik. A helyesen válaszolók között az Éjféli óra egy példánya kerül majd kisorsolásra.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

Turné állomásai

01.17. Flora the Sweaterist
01.20. Spirit Bliss Sárga könyves út
01.23. Olvasónapló
01.26. Könyv és más
01.29. Hagyjatok! Olvasok!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *