Menu Close

Katie Fforde: Szerelmes levelek

Az úgy volt, hogy Katie Fforde neve már régóta szerepel azon a listán amit a brit chick-lit írókról vezetek, akiket még nem olvastam. S gondoltam, milyen remek alkalom megismerkedni vele egy olyan regény kapcsán, ami könyves világban játszódik.

Laura imád olvasni, szinte mást se csinál, amikor épp nem dolgozik, mint könyv van a kezében, de még munkájában is irodalmi berkekben mozog: egy könyvesboltban dolgozik, író-olvasó találkozókat szervez, csakhogy a bolt tulajdonosa nyugdíjba megy és bezárnak, úgyhogy valami új állást kell találnia záros határidőn belül. Pont kapóra jön, hogy felajánlják neki: segítsen egy irodalmi fesztivál szervezésében. Sőt, ha megszerzi egyik résztvevőnek Dermot Flynnt a híres ír szerzőt, akkor igazán jó munkát végezhet, kiváló referenciákat kaphat, meg jókora jutalmat. Csakhogy a csodagyerekként berobbant író már évek óta nem jelentkezett semmivel, még az ügynöke számára se érhető el és abszolút visszavonult a nyilvánosság elől. Úgyhogy Laura barátnőjével felkerekedik és Írországba utazik, hogy felkutassa egyik nagy irodalmi példaképét s rávegye, hogy bújjon elő a csigaházából. Csodák csodája, úgy tűnik, hogy a lány merészsége kifizetődő: Dermot Flynn eljön a fesztiválra, de felettébb különleges feltételekkel…

Végül kiderült, hogy talán nem pont ezzel a könyvvel kellett volna kezdenem az ismerkedést Katie Fforde életművével. A történet ott bukott meg, hogy nagyon unalmasan indult, hosszas volt a felvezetés és a főszereplő egyáltalán nem volt szimpatikus. Laura idegesített szinte minden megmozdulásával. Eleinte még azt gondoltam, lesz valami érdekes jellemvonása, vagy izgalmas megmozduálsa, de nem volt, mindig azt hangoztatta, hogy ő mennyire unalmas és szürke és tényleg az volt. Ráadásul csak nyafogott, hogy milyen szerencsétlen és nem tett ellene semmit, sőt még a lehetőségek elől is rendszerint menekült, nehogy valami jó történjen vele: legyen az szakmai vagy magánéleti dolog. Még szerencse, hogy volt jó pár élettel telibb mellékszereplő, főleg a regény második felében. Sőt igazából magának a fesztiválnak az összeállítása, megszervezése, a sok ötletelés nagyon érdekes volt. Meg a könyvkiadással, irodalmi élettel kapcsolatos dolgok. Ráadásul chick-lithez képest nem éreztem, hogy igazán jól megfogta volna Fforde a modern női szerepeket és kétségeket. Izgalmasabb lett volna ha inkább arról van szó, hogy Dermot és az irodalmi csodagyerekek miképp tudnak alkalmazkodni a valóvilághoz és a felnőtt irodalmi élethez.

Hosszú volt a felvezetés és unszimpatikus a főszereplő, a románc pedig nagyon sablonos. Ennél jóval többet vártam Katie Fforde-tól. Esetleg ha valaki még tudna ajánlani olyan regényt ami esetleg helyre hozná nálam a renoméját azt még bevállalom.
Ha azonban csak egy jó hosszú kvázi chik-lit kvázi romantikus regényre kíváncsi az olvasó, akkor azért jó pár órá el lehet tölteni a Szerelmes levelekkel, mert ugyan több mint 500 oldal, de nagyon gyorsan olvasható. Nálam azonban ez most csak egy közepesre volt elég.

Blogturné

Nemrég megjelent a Libri Kiadó gondozásában Katie Fforde Szerelmes levelek című regénye, amelynek köszönhetően nemcsak betekintést nyerhetünk egy könyvfesztivál megszervezésébe, hanem egy romantikus szerelem fellángolását is végigkövethetjük. Ezúttal a Blogturné Klub 7 bloggerének véleményét olvashatjátok a könyvről, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy saját példányt a regényből.

Fülszöveg

Laura Horsley a könyvek szerelmese. Sajnos azonban a könyvesbolt, ahol dolgozik, bezár, így a lány búcsúpartit rendez az olvasóklub és a törzsvásárlók számára. A fogadásra betéved egy neves irodalmi ügynök, akit lenyűgöz a lány szervezőkészsége, és rögvest munkát is ajánl neki. A festői Somerbyben kellene tető alá hoznia egy irodalmi fesztivált.

Laura boldogan vállalja a feladatot, ám szinte azonnal nem várt nehézséggel találja szemben magát: a szponzor csak akkor hajlandó támogatni a rendezvényt, ha fesztiválon részt vesz Dermot Flynn, az ír széppróza fenegyereke. Flynn húszévesen robbant be az irodalmi életbe, ám második kötete után eltűnt a nyilvánosság elől. Alkotói válságba került? Vagy más oka van a visszavonulásának?

Laura nagy rajongója a férfinak: ő a kedvenc írója, sőt: plátói szerelmet táplál iránta. Nekivág hát az útnak, hogy a festői ír falucskában becserkéssze a vérlázítóan jóképű “ír vadembert”, aki meglepő feltételhez köti a fesztiválon való megjelenését…

Kiadó: Libri Kiadó
Kiadási év: 2019
ISBN: 9789634331568
Oldalszám: 512
Megrendelés

Nyereményjáték

A könyv főszereplője, Laura Horsley igazi könyvmoly. A feladatotok ezúttal az lesz, hogy a blogjainkon található képek alapján beazonosítsatok más könyvmoly karaktereket (könyvekből vagy filmekből), és a nevüket beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladványom


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

03. 25. Deszy könyvajánlója
03. 26. Betonka szerint a világ…
03. 27. Szembetűnő
03. 28. Olvasónapló
03. 29. Könyvvilág
03. 30. Kelly és Lupi olvas
03. 31. Spirit Bliss Sárga könyves út

3 Stars

1 Comment

  1. phzs

    Először egy angol nyelvű Katie Fforde-t kezdtem olvasni, de kihaltam tőle, mert annyira nyilvánvaló volt, hogy csak tőmondatokkal és minimálszókinccsel operál, abba is hagytam.
    Tavaly karácsony előtt letöltöttem magyarul egy mintát a friss novelláskötetéből, utána pedig az egészet, mert az pont karácsonyra biztosította az agymosást.
    Szóval, nem mondanék egyértelmű igent vagy nemet egyelőre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *