Menu Close

Keith Stuart: Kockafiú

Keith Stuart regényére már akkor kíváncsi lettem, amikor a fülszöveget olvastam, aztán valahogy elfeledkeztem róla és akkor tűnt fel megint, hogy már megjelent amikor a könyvesboltban találkoztam vele. S tudom vannak nagy fülszöveg ellenzők, de én szeretem tudni, miről szól a regény, bár itt most a borító is egész jól visszaadta a történet lényegét: egy apáról és egy fiúról van szó, akik számítógépes játékon keresztül mélyítik el a kapcsolatukat.

Főhősünk Alex a harmincas éveiben jár és éppen nagy válságon megy keresztül, ami mint kiderül a regény folyamán szinte egész életében tartott. A jelen helyzet szerint éppen külön költözik a feleségétől, aki szeretné, ha végre a férje rájönne mit is akar, mert valahogy a kapcsolatuk halódik. Munkája ugyan van, de nem szereti és éppen úgy néz ki, hogy talán nem is fog sokáig kitartani, mert bármennyire is félgőzzel csinálta, a pénz miatt maradt hiteltanácsadó. S mindezek mellett még ott van az is, hogy Alex és Judy fia, Sam autista, s nevelése extra erőfeszítést igényel, amelynek a férfi egyre nehezebben tud megfelelni. De aztán elkezd ő is játszani a Minecraft-tal és a játék hozzásegíti, hogy jobban megértse a fiát és megerősödjön a kapcsolatuk.

Igazi felemelő regény ez, bár az eleje neccesen indult. Alex ugyanis nem egy kedvelhető szereplő, főleg női szemmel: tipikusan az a harmincas férfi, aki igazából sose nőtt fel, elfogadta, hogy körülötte intéződtek dolgok, hogy a nők megoldják a problémákat ő pedig látszat tevékenységekbe menekült, amelyekkel tudott példálózni anélkül, hogy igazán valami konstruktívat tett volna. Ebből a helyzetből indul és a könyv első részében nem is igazán lép túl ezen a problémán: igencsak felháborított, ahogy a nehézségeket kezelte. Például valahányszor Sam-mel problémája volt, a rövidebb utat választotta és ez legtöbbször oda vezetett, hogy lepasszolta a káoszt Jody-nak: oldja ő meg. Egyébként a regény hibájának talán azt róhatnám fel, hogy a női karakterek nagyon egyszerűen voltak megírva, egyikhez se társult igazi jellem, még Jody is halványan felvázolt szereplő maradt. De igazából a regény egy harmincas férfi fejlődésregénye, méghozzá pont az apaságon keresztül sikerül neki sok minden mást is újabb színben látnia. Alex mindig is túlságosan elmélkedő volt és a múltban élt, gyerekkori traumái miatt soha nem tudott igazán feloldódni és első lépése rendszerint az önvád, aztán a visszavonulás volt, nem tanult meg harcolni semmiért. A történet során azonban ahogy kezdi a számítógépes játék segítségével megérteni a fiát, másképp látni Sam-et, nem az autizmust tenni az egyetlen jellemvonásának, hanem emberként kezelni, akinek nehézségei vannak, de ezek kezelhetőek, ha segítenek neki a szülei, sőt ki lehet őt mozdítani az addigi elszigeteltségéből és egy elfogadottabb élet és kapcsolatrendszer felé terelni.

Nagyon bejött ahogy az autizmust kezelte a könyv, annak minden problémájával együtt és hogy végig a valóság talaján maradtak a dolgok, még akkor is, amikor Keith Stuart tényleg beleadott apait-anyait és szépen könnybe lábadt a szemem a történet csúcspontján. Úgyhogy a végére nagyon megkedveltem a regényt, Alex minden hibájával együtt. A szerző nagyjából saját tapasztalatairól írt, hiszen neki is autista a fia és sokat játszottak együtt Minecraftot. De igazából a számítógépes játékok, szülők, gyerekek háromszög helyes kezelése bárkire érvényes lehet. Tapasztalatból tudom, hogy nálunk is a srácok sokkal jobban szeretik, ha mi, a szüleik is hajlandóak vagyunk megismerkedni azokkal a játékokkal amikkel játszanak, kipróbáljuk velük együtt, figyeljük őket és meghallgatjuk amikor erről beszélnek. Mert akkor máris nem magányos és behúzós lesz az egész, hanem közös élmény. S bár én a Minecraft világát nem tudtam elsajátítani (a 3Ds játékokban teljesen elveszek) ott az apjukkal közösen építettek és fedeztek fel világokat, de elég sokszor olvastam fel esti mesének Vöröskő kézikönyvet ahhoz, hogy tudjam miről van szó:)

A Kockafiú mindenesetre aktuális problémákról szól, olvasmányos és szívmelengető történet, igazából jó szívvel ajánlom mindenkinek.

Blogturné

A Blogturné Klub örömmel jelenti, hogy immár a Kossuth Kiadói Csoport könyveiről is olvashattok turnéink keretében. Elsőként Stuart Keith: Kockafiú c. regényével ismerkedhettek meg egy három állomásos blogturné keretében. A kötetben Alex és autista fia, Sam történetét követhetjük figyelemmel. A turné végén pedig akár ti is megnyerhetitek a kiadó által felajánlott két könyv egyikét.

Fülszöveg

Alex, a harmincas éveiben járó apa élete válságos időszakát éli: a felesége kirakja otthonról, elveszti az állását, és rádöbben, hogy nem érti nyolcéves autista fiát, Samet. Amíg a család együtt volt, a gyermek nevelése, annak minden nehézségével együtt a feleségre, Jodyra hárult, mivel a hiteltanácsadó Alex éjjel-nappal a megélhetésükért dolgozott. Most, hogy – még ha csak rövid időszakokra is – egyedül lehet gyermekével, kiderül, hogy nem nagyon találja hozzá az utat. Alexnek át kell értékelnie a feleségéhez, a gyermekéhez, a saját családjához, a bátyja elvesztése okozta gyermekkori traumához és a munkához való viszonyát. A jég akkor törik meg, amikor Sam bevonja őt egy számítógépes játék, a Minecraft világába, amelyben a fiú otthonosan mozog. A sok humorral megírt, megható történetet a szerző saját élete hitelesíti: Keith Stuart a The Guardian számítógépes játékokkal foglalkozó szakújságírója, és a kisebbik fiánál néhány éve autizmust diagnosztizáltak.
Kiadó: Kossuth Kiadó
Eredeti megjelenés: 2016.
Hazai megjelenés: 2018. április 10.
Fordította: Nagy Mónika Zsuzsanna
Terjedelem: 464 oldal
Megrendelés

Nyereményjáték

A könyvhöz tartozó nyereményjátékunkban minden állomáson találtok egy-egy, az autizmussal kapcsolatos kérdést. A feladatotok, hogy a helyes választ a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladványom

Keress az autizmussal kapcsolatos szépirodalmi művet, írd be a Rafflecopterbe a szerzőt és a címet!

a Rafflecopter giveaway

Turné állomásai
08.02. – Szembetűnő
08.04. – KönyvParfé
08.06. – Olvasónapló

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *