Menu Close

Francisco X. Stork: Marcelo és az igazi világ

Marcelo és az igazi világA Cicero kiadó elindította az 5 csillagos könyvek sorozatát, melynek első darabja a Mielőtt elmegyek volt, ez pedig a második kötet és hamarosan megjelenik a harmadik is,  Ha maradnék címmel, amiről külföldik oldalakon már ódákat zengtek. Úgy tűnik, hogy a minőségi, irodalmi igényű és hihetetlenül friss irodalomra fókuszálnak. Olyan ifjúsági regényekkel, amelyek többek annál, hogy csak a fiatalokat kössék le. Ilyen Francosco X. Stork sztorija is.

Marcelo Sando is azok közé a gyerekek közé tartozik, akiket autistának hívnak, egész életében különleges iskolába járt, zenét hall a fejében, amit más nem, rendszeresen vizsgálják fejlődését. Speciális iskolába jár, lovakat gondoz és úgy-ahogy elégedett az életével, s már alig várja a nyári munkát amit az istállók környékén tölthet. Csakhogy az apja azt szeretné, hogy nyáron az ő ügyvédi irodájába dolgozzon és megtapasztalja, milyen is az igazi világ. Cserébe a nyár végén eldöntheti, hogy állami iskolában vagy a speciális suliban fogja befejezni a középiskolát. Marcelo tehát a postázóba kerül, a különleges Jasmine mellé, próbál barátkozni apja partnerének fiával, Wendellel és egyáltalán élni a való világ szabályai szerint. Ami nem egyszerű és bár eleinte zavarosak a dolgok, Marcelo a maga tisztánlátásával, amit nem homályosítanak el érdekek és érzelmek mindenkiből valami reakciót vált ki. Szerez barátokat, ellenségeket és még arra is rájön, hogy tud segíteni olyanokon akiknek erre igénye van.

Igazából a történet a felnőtté válásról szól, mert majdnem minden fiatal, ha nem is ilyen körülmények között, mint Marcelo de szembesül előbb utóbb a való világgal és annak szabályaival és hogy ez néha kegyetlen tud lenni. De mivel főszereplőnket különös helyzetéből adódóan nem elsősorban az érzelmek vezérlik, hanem inkább sokat elemez és gondolkozik és őt inkább zavarba hozzák a nem racionális dolgok, sokkal jobban dönt, mint más igazán egészségesnek kikiáltott gyerek. Marcelo igazán elbűvölő főhős és szörnyen érdekes a fejébe bújva végignézni, hogyan értelmezi azokat a jeleket, mondatokat és történéseket, amik számunkra teljesen egyértelműek. Stork ráadásul úgy tudja megírni az egészet, hogy nem érezzük azt, hogy most már mozduljunk, türelmetlen se voltam, hanem hagytam, hogy főszereplőnk magától jöjjön rá a dolgokra, találja meg és válassza ki a helyes utat mert igazán csodás volt olvasni a tépelődéseit. Nem csoda, hogy bárki, aki a könyv lapjain találkozik vele megkedveli, persze ha van szeme ahhoz hogy meglássa a tipikus autista vonások mellett is, hogy milyen csodás emberrel van dolga.

Úgyhogy Marcelo és botladozása a való világban igazán lebilincselő olvasmány. Kedves, okos, szívhez szóló.

Eredeti cím: Marcelo in the Real Wolrd
Megjelenés: 2010 (2010)
Kiadó: Ciceró Könyvstúdió
Fordító: Sóvágó Katalin
Terjedelem: 293 p.
ISBN: 9789635397235

 

4 Stars

1 Comment

  1. Pingback:Graeme Simsion: The Rosie Project

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *